HoReCa sektörüne yön veren Hostech By TUSİD, katılımcıların yoğun ilgisiyle gerçekleşti

Türkiye’nin ve dünyanın en önemli fuarlarından biri olan 24. Uluslararası Otel, Restoran, Kafe, Pastane Ekipmanları ve Teknolojileri Fuarı Hostech by TUSİD yerli ve yabancı konukların yoğun ilgisiyle tamamlandı. Önceki yıla oranla %50 oranında büyüme sergileyen fuar, bir kez daha Türkiye’nin lider firmalarını ve inovasyona değer veren iş insanlarını bir araya getirdi.

Hostech by TUSİD’in ilk gününde açılış konuşmasını gerçekleştiren TUSİD Başkanı Güçlü Kaplangı, “Pandemiye rağmen 150 ülkeye sürekli ihracat yapma kapasitemizle dünyada söz sahibiyiz. Avrupa’nın ikinci büyük fuarı olan Hostech by TUSİD, her geçen yıl büyüyen kapasitesiyle Türkiye’nin en önemli ihracatçılarını bir araya getiriyor” dedi. İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Tahsin Öztiryaki ise, “Dünyadaki rakiplerimiz İtalya’dan Çin’e kadar uzanıyor. Türkiye’nin şu anda ihracatı 1.8 milyar dolar. Biz bu yıl sonunda 2.4 milyar dolara ulaşmayı hedefliyoruz” diyerek gelecek dönem için büyüyen hedefleri katılımcılarla paylaştı. Her geçen yıl büyüyen kapasitesiyle sektörün lider firmalarını buluşturan Hostech bu TUSİD’in bugün geldiği noktanın hayalin de ötesinde olduğunu söyleyen Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, “Pandemiye rağmen hiçbir fabrikamız üretimi kesmedi. Her ay ihracatımızın ve üretimimizin üzerine koyarak ilerledik” sözleriyle hedeflerini sürekli büyüttüklerini belirterek “2026 yılında 200 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” dedi.

 

Özti Talks sektör profesyonellerini bir araya getirdi

Türkiye’nin lider markalarını bir araya getiren ve HoReCa sektörüne yön veren Hostech by TUSİD’de Öztiryakiler standında gerçekleştirilen paneller ise sektör profesyonellerini katılımcılarla buluşturdu.  İçerik yönetimini Sözen Organizasyon’un üstlendiği Özti Talks’ta birinci gün gerçekleşen “Pandeminin Yeme İçme Sektörüne Öğrettikleri” başlıklı panele ETÜDER Başkanı Melih Şahinöz ve Big Chef’s Kurucusu Gamze Cizreli konuk oldu. “Pandemiden sonra artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” diyen Gamze Cizreli, “Artık hiçbir şirket, hiçbir birey tek başına yükselmeyecek. El ele vererek, güçlerimizi birleştirerek yükseleceğiz” dedi. Sürdürülebilirliğin artık çok önemli bir konu olduğuna dikkat çeken Melih Şahinöz ise, “Dağıtımda elektriği yenilenebilir enerjilerle sağlama noktasına geliyoruz. 2030 yılında karbon ayak izini sıfırlamayı hedefliyoruz” dedi.

Moderatörlüğünü Foodinlife Genel Yayın Yönetmeni Gökmen Sözen’in gerçekleştirdiği Özti Talks’ın ikinci paneli “Restoran Yatırımcılarının Pandemide Geliştirdikleri Yol Haritası” başlığıyla oldu. Panele katılan Modern Restoran Yönetim Kurulu Başkanı Onur Tahincioğlu nitelikli eleman yetiştirmenin ülkeye katkılarına vurgu yaparken Develi Restaurant Temsilcisi Nuri Develi, yeme içme kültürünün geliştirilmesi ve dünyaya tanıtılması konusundaki görüşlerini paylaştı.

 

 

Rıza Belenkaya: “Bana göre Türkiye’deki brasserie’lerin dünyada bir örneği yok”

Hostech by TUSİD’in ikinci gününde gerçekleşen “Ağırlamada Gelenekselin Yanında Yenilikçi İçecek Menüleri ve İnovasyon” başlıkla panel ise, Türkiye’nin gelişmiş çay kültürüne farklı bir akış açısı kazandırdı. Türkiye’nin markalaşma konusunda eksikleri olduğuna dikkat çeken Tea Shop Kurucusu Veysel Berk, “Çay 5000 yıllık bir kültüre sahip. Biz Türkiye’de genelde siyah çay çok tüketiyoruz ama kırmızı, yeşil, beyaz çay gibi çok sağlıklı çaylar var. Biz gurme lezzetleri de Türkiye’de üretip bunları hayatımıza entegre etmek istiyoruz” dedi.

Türkiye’nin yükselen brasserie kültürünü değerlendiren “Yerel Mutfak ve Dünya Mutfağını Buluşturan Konsept Brasserie’ler” paneli ise Midpoint Mutfak Koordinatörü Rıza Belenkaya ve Cookshop Mutfak Koordinatörü Sebahattin Seven’in katılımıyla gerçekleşti. “Bana göre Türkiye’deki brasserie’lerin dünyada bir örneği yok” diyen Rıza Belenkaya mutlaka yerel ürünlerin menüye entegre edildiğini belirtirken Sebahattin Seven, Cookshop’un imza lezzetlerinden Magnolia’nın yaratılış sürecini konuklarla paylaştı.

Yenilikçi yaklaşımlar ve yükselen trendler

Her güne özel konu başlıkları ve konuklarıyla katılımcıların sektöre dair gelişmeleri takip etmesini sağlayan Özti Talks, “Yeme İçme Alışkanlıklarında Yükselen Trend: Sokak Lezzetleri” paneliyle yeni nesil girişimleri de masaya yatırdı. Muutto Street Food Kurucusu Umut Karakuş ve Alaf Kurucusu Murat Deniz Temel, Türkiye’de gastronominin çok geniş bir yelpazeye yayıldığının belirterek dünyadaki sokak lezzeti konseptlerini ülkemize kazandırmanın gerekliliğine vurgu yaptılar.

Günün bir diğer paneli “Dünya Mutfağının Türkiye’deki Yeri” ise, ülkemize dünya mutfağına uzun yıllardır yön veren iki ismi bir araya getirdi. Eataly Executive Chef’i Claudio Chinali ve Gastronometro Direktörü Maximilan Thomae, gastronomi turizminden uluslararası mutfağın Türkiye’deki adaptasyon sürecine kadar birçok noktaya değindi.

Türkiye’nin ilk UNESCO şehri olma özelliğini taşıyan Gaziantep’in gastronomiye katkıları “Şeflerin Gözünden Anadolu Mutfağı” paneliyle ele alındı. BTA Food and Services Group Başkanı Sadettin Cesur ile Gaziantep Mutfak Sanatları Merkezi Başkanı Fikret Tural yetiştirdikleri şefleri ve Anadolu mutfağının gelişimi için desteklenen girişimleri anlattı. Özti Talks’ın bir diğer oturumu “3. Nesil Kahveciler” için Hostech by TUSİD’e gelen Seuco Solutions Genel Müdürü Sercan Uysal da, kahvenin kültürümüzdeki yeri ve serüveni hakkında verdiği bilgilerle fuara renk kattı.

Rafet İnce: “Tabak bir sahnedir, üzerindekiler sadece oyuncudur”

“Gastronomide Sunumun Önemi” başlığıyla bir araya gelen Kütahya Porselen İcra Kurulu Üyesi Müzeyyen Şirin ve Kütahya Porselen Gastronomi Direktörü Rafet İnce, sunumda farklılaşma ve porselende tasarım konularına dikkat çekti. “Tasarımda farklılaşmanın üç yolu var: Fiyatla farklılaşma, kaliteyle farklılaşma ve benzersiz ürünle farklılaşma” diyen Müzeyyen Şirin, üretim aşamasında şeflerin yönlendirmelerine çok önem verdiklerini belirtti. Rafet İnce ise, “Tabak bir sahnedir, üzerindekiler sadece oyuncudur” diyerek sunum tasarımlarının önemini vurguladı.

Özti Talks’ın son panelinde Foodinlife Genel Yayın Yönetmeni Gökmen Sözen, Swissôtel The Bosphorus İstanbul Executive Chef’i Ali Ronay ile bir araya geldi. “Otelcilik Sektöründe F&B’nin Önemi” konulu panelde konuşan Ali Ronay, müşterilerin güvenlik sebebiyle otelleri tercih ettiğini belirterek, “Benim inancıma göre genç şefler restoranlarını otellere kaydırırsa bu bir kazan kazan durumu yaratacaktır. Otellerin kaliteli yeme içme hizmetine, şeflerin de güvenli bir ortama ihtiyacı var” dedi.

800’den fazla markanın ürünlerini sergilediği, yerli ve yabancı binlerce konuğu ağırlayan Hostech by TUSİD, bir kez daha gelecek yatırımların şekillendiği ve sektörün kalkınmasını destekleyen bir fuar oldu. HoReCa sektörünü tek çatı altında buluşturan fuarda gerçekleştirilen Özti Talks, son dönemin ilgi çekici konularının profesyonel isimlerle konuşulduğu panelleriyle katılımcıların gündemi takip etmesi ve yeni stratejiler hakkında bilgi edinmesi için önemli bir imkan sundu. Pandemi koşullarına rağmen %50 büyümeyle gerçekleşen fuara yerli ve yabancı konukların yoğun ilgisi, sektörün geleceğine dair umut verici gelişmelerin de habercisi.

Sosyal Medya'da Paylaşın