Sunset Grill & Bar Kurucusu Barış Tansever: “30 yıldır zirvede kalmak büyük bir sorumluluk”

Sunset Grill & Bar 1994 yılında kapılarını açıyor ve o günden bugüne başarılarla yoluna devam ediyor. 2024 yılı itibarıyla 30’uncu yılını kutlayan mekânın kurucusu Barış Tansever ile Sunset’in geçmişine, geleceğine ve sektöre ilişkin bir söyleşi gerçekleştirdik.

Manzarasıyla büyüleyen, İstanbul’un en güzel semtlerinden biri olan Ulus’ta hem Türkiye’den hem de farklı ülkelerden birçok misafiri ağırlayan Sunset Grill & Bar, 2024 itibarıyla 30’uncu yaşını kutlamaya başladı. Mekânın kurucusu Barış Tansever, “Deyim yerindeyse Sunset’in açıldığı 1994 senesinden bu yana 30 yıl rüzgâr gibi geçti.” diyerek bu dönemleri anlatıyor. Tansever, Sunset’in varlığını 30 yıldır görmenin kendisi için çok değerli olduğunu söylüyor: “100 yıllık Cumhuriyetimizin 30 yılında var olmak ve hep zirvede yer almak, tarif edilemez bir duygu. Gurur duyuyorum.”

Sunset’in hayallerinin ötesinde bir mekân olduğunu da sözlerine ekleyen Barış Bey, “Ekibimle birlikte büyük bir marka yarattık. Tamamen bizim gayretlerimizle, çalışmalarımızla ortaya çıkardığımız bir Türk markası bu. 30 yılda Sunset’te dünya devlet başkanlarından tutun dünyaca ünlü sanatçılara, çok önemli iş insanlarına kadar kısaca her sahada başarılı olmuş insanları ağırladık ve ağırlamaya devam ediyoruz.” diyor ve Sunset’in, tüm misafirlerinin birçok önemli anında olduğunu ifade ediyor.

Sunset’in hem kendini geliştiren ve yenileyen hem de zamana karşı duran bir mekân olduğunu da sözlerine ekleyen Tansever; “Avrupa’nın en güzel şehirlerinden birinde hizmet veren Sunset, İstanbul markasının da çok önemli bir tamamlayıcısı oldu diye düşünüyorum.” diyor.

TMSF ile Türkiye’nin en geniş şarap kavına sahip olmak

Sunset Grill&Bar’ın övgüleri topladığı birçok konu var, onlardan biri de şarap koleksiyonu. Ülkenin en değerli ve geniş şarap kavına 2004 yılından beri sahip olmalarının hikâyesini soruyoruz. Tansever; “TMSF tarafından satışa çıkarılan içkiler, restoranlar için çok önemli bir fırsattı. Biz de bunu değerlendirerek müzayedenin en büyük alıcısı olduk. Böylece Sunset’in kavında çok değerli bir koleksiyon oluştu.” diyerek cevaplıyor.

Böyle geniş bir kav sahibi olmayı her zaman hayal ettiğini de sözlerine ekleyen Barış Bey, müzayedenin sunduğu bu fırsatı gerçeğe çevirerek Sunset’e bir dönüm noktası yaşattıklarını söylüyor. Şarap kavının hem alımında hem de oluşturulmasında Türkiye’nin önde gelen şarap uzmanı Mehmet Yalçın’ın danışmanlığında ilerlediklerini anlatırken aynı zamanda kavıyla ünlü Taillevent’in şef sommelier’i Marco Pelletier’in de İstanbul’a gelip danışmanlık yaptığını belirtiyor.

Çevre ve personel sürdürülebilirliği

Sunset Grill & Bar Kurucusu Barış Tansever ile sürdürülebilirlik konusuna değiniyoruz.

Temiz rüzgâr enerjisinden faydalanarak doğaya verdikleri önem ile 2015 yılında “Yeşil Nesil Restoran” unvanını alan Sunset’in sürdürülebilirlik konusunda pilot restoranlardan biri olduğunu söyleyen Barış Bey, mutfaklarındaki çalışmaları şöyle anlatıyor: “Mutfağımızda, üretim sırasında çevreye duyarlı yöntemlerle yetiştirilen tarım ürünlerini kullanmaya önem veriyoruz ve coğrafi işaretli ürünleri tercih ediyoruz. Atık yağları toplayıp geri dönüşüme kazandırıyorduk. Bu projeye dahil olduktan sonra gıda atığımızı ayrı toplayıp kompostlaştırmaya başladık. Masalardan dönen yemek atıklarını hayvan barınaklarına bağışlıyoruz. Sebze-meyve dezenfektanlarımız biyo-çözünür ve doğa dostu. Plastik pipet kullanmayı bırakarak kâğıt pipet kullanmaya başladık ve cam şişeleri ayrı toplayıp geri dönüşüme kazandırıyoruz.”

Çevre konularını konuştuktan sonra sohbet rotamızı personel sürdürülebilirliğine çeviriyoruz. Sunset’in 30 yıldır değişmeyen kemik bir kadrosu mevcut; salon müdürü Gazi Akyol, Maître İsmail Gökmen, Gault&Millau Türkiye Rehberi’nde ‘En İyi Sommelier Ödülü’ne layık g.rülen Master Sommelier Süleyman Şen ve Executive Şef Erol Arslan. Bu isimlerin kendisi için bir şans olduğunu dile getiren Barış Bey, “30 senedir omuz omuza birlikte çalışıp üretiyoruz. Yıllar geçtikçe bilgim ve görüm arttı. Sürekli kendimize ve mekanımıza yatırım yaptık. Personelimizi eğittik. 30 senedir bizimle çalışan birçok çalışanımız var. Aynı garson, aynı sommelier, aynı aşçı, aynı şef, aynı vale, aynı idari yöneticiler… Sunset’i Sunset yapan en önemli özelliklerinden bir tanesi de budur. Bu endüstride başka bir mekânda böyle bir devamlılık bulamazsınız, biz bir aileyiz. Ekibimizde yurtdışında okumuş yöneticilerimizle bir harman yapıyoruz. Aslında 30 senenin geçmişiyle geleceği birleştiriyoruz ve şu anda bir sonraki 30 yılın alt yapısını planlıyoruz.” diyor.

“Bir restoranın sosyal sorumluluk projesi üstlenmesi sık rastlanan bir durum değil”

Sunset Grill & Bar’ın kurucusu Barış Bey gibi eşi Alize Hanım da bir Boğaziçili. Aslında bir nevi Tansever ailesinin genlerinde yatıyor diyebiliriz. Türkiye’nin en iyi okullarından biri olan Boğaziçi Üniversitesi’nin entelektüel tarafına sunduğu katkılara değinen Barış Bey, Boğaziçili öğrencilere Sunset bünyesinde ayrı bir burs verdiklerini de anlatıyor: “Bir restoranın sosyal sorumluluk projesi üstlenmesi sık rastlanan bir durum değil. Sunset yıllarca kuruluş gecesinin gelirini Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine burs olarak aktardı ve bugüne kadar yüzlerce öğrenciye gereksinim, başarı ve değişim programı burs olanaklarını sağlarken, kampüs hayatında aktif rol alan öğrencilere verilen özel ödülleri fonladı.” diyor.

Tansever, yeme-içme sektörüne sadece bir mekân kurucusu ve işletmeci olarak yaklaşmıyor. Sanata verdiği önemi de misafirlerine birebir gösteren bir sektör profesyoneli. Yurt dışında sanat ile yemeğin beraber olduğu pek çok mekân mevcutken, Barış Bey bu kanalda Türkiye’de öncü olduklarını dile getiriyor ve ekliyor: “1994 yılından bu yana misafirlerimize yemeğin yanında sanata dair yaşam kalitesi sunmayı amaçladık. Burhan Doğançay ve Bedri Baykam, Laurent Bolognini eserleri, New York’lu ünlü sanatçı Carole A. Feuerman’ın hiperrealist heykel çalışması, 18. yüzyıl Edo dönemine ait orijinal samuray bir savaş zırhı, Szymon Oltarzewski imzalı mermer heykel, barda yer alan A Thousand Miles Away from Home isimli aydınlatma, Zaha Hadid’in müzesinde yer alan bizim de terasımızda kullandığımız Maxxi Poppy gelincik aydınlatmalar da bizim Sunset’te biriktirdiğimiz zenginlikler.”

“Piyasanın hep bir adım önünde olmalıyız ama dört adım önünde değil”

Pek çok başarıya ve ilke imza atan bir işletme olan Sunset’in mottosunu “Piyasanın hep bir adım önünde olmalıyız ama dört adım önünde değil.” diyerek söyleyen Barış Bey’den Sunset’in gelecek planlarını öğrenmek istiyoruz. “Benim hayattaki hedeflerimden biri Sunset’i dünya gastronomi haritasına sokmak.” diyerek cümleye başlayan Tansever; “Sunset’i İstanbul’un en başarılı ve popüler restoranlarından biri yapmayı başardık ama Sunset’in kurucusu olarak benim görevim, Sunset’i önümüzdeki 30 seneye en iyi şekilde hazırlamak. Kızlarım büyüdü; yurt dışında pazarlama, satış ve hospitality alanlarında eğitimlerini başarı ile bitirdiler. Şimdi sıranın onlara geldiğini düşünüyorum. Yurt dışında Sunset markasının devamının gelmesi biraz da onların misyonu.” diyerek sözlerini bitiriyor.

Sosyal Medya'da Paylaşın