Peynirde Kars-Holstein turizm hattı kuruluyor!

Anadolu Efes’in 14 yıldır UNDP işbirliğinde gerçekleştirdiği “Gelecek Turizmde” programı şimdi de dümeni Kars’a çeviriyor. Kars’ta bir peynir rotası oluşturulması planlanıyor. Anadolu Efes ve UNDP’nin hem maddi hem de süreç yönetimi olarak destek verdiği yeni proje aslında Atatürk Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nün başvuruyla şekillenmiş. Projenin diğer ortakları ise Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kars Ticaret ve Sanayi Odası, Genç Girişimciler Kurulu. Kars’ın peynir kültürünü bir turizm ve kalkınma değerine dönüştürmek için dünyanın her yerinden turist çeken bir peynir rotası oluşturulmaya hazırlanıyor.

İşte Dünya Gazetesi’nden Yasemin Salih’in kaleme aldığı o yazı:

“Kars’ta peynir rotası, Tuğrul Ağırbaş’ı da çok heyecanlandıran bir iş. Kentteki mandıra peynirciliğini yeniden ortaya çıkarmak istediklerini belirten Ağırbaş, süreci şöyle anlatıyor: “Boğatepe Köyü, Gelecek Turizmde pogramına dahil olmak için bize başvurdu. Amaçları Kars ile Ardahan arasındaki dokuz mandıranın bir rota ile birleşmesi ve bu değerin turizme dönüşmesi. Bu bizi çok heyecanlandırdı. İçinde pansiyonlar, dükkanlar, mandıralar olacak, yerel kalkınmaya önemli bir destek verecek bir iş bu. Aynı zamanda tıpkı Avrupa’daki örnekleri gibi önemli bir turizm değeri oluşturacak. Düşünün Isparta’daki Lavanta Kokulu Köy’e programa dahil olmadan ince yılda bin kişi gidiyordu, bugün 1 milyon kişi ziyaret ediyor.”

Gelecek Turizmde programındaki her projede olduğu gibi yine belli bir bütçe aktaracaklarının altını çizen Ağırbaş’ın verdiği bilgilere göre peynir rotası için plan şu: “Projenin bir ayağı üretici, bir ayağı akademisyenler bir ayağı ticaret ve sanayi odası olacak. Kars Valiliği’nin de destek verdiği projede bölgedeki mandıraların artizan peynirciliğini benimsemeleri planlanıyor. Lezzet konusunda bir birlik ve standart oturtulması için çalışmalar yürütülecek. Ardahan ile Kars arasında 9 mandıra rotaya dahil olacak. Çıldır Gölü’nün kıyısındaki peynir atölyesi ile rota son bulacak. Burada turistler peynir üretimini deneyimleyecek, bilgiler alacak. Proje Kars Peynir Müzesi ile de desteklenecek.”

Almanya’daki rota ile bağlantılandırılacak

Kars’ın yöresel mandıraları ve doğal, kültürel miras alanlarından geçen, iyi yapılandırılmış, haritalandırılmış ve tescillenmiş bir bölgesel rota oluşturmak için Schleswig-Holstein Peynir Rotası iyi uygulama örneğinden yararlanılıyor. Tuğrul Ağırbaş, Detlef Möllgaard’dan danışmanlık aldıklarını belirtiyor. Şu anda projenin ilgili tüm ortakları, COVID-19 kapsamında hijyen, dijital okuryazarlık ve sosyal medya yönetimi eğitimlerini almış durumdalar. Peynir üretimi için hijyen standartları belirlenecek ve bu standartlar QR kodları ile ambalajlara yerleştirilecek. Bölgenin farklı peynir çeşitlerini üreten yaklaşık 9 adet mandıra projeden doğrudan yararlanacak. Ağırbaş, “Uzun vadede Kars Peynir Rotası ile Almanya’daki rotanın bağlantılı olmasını sağlayacağız. Süt ve peynir üreticilerinin, konaklama, yeme-içme ve ulaşım işletmelerinin yanı sıra yöre halkının da doğrudan ve dolaylı olarak fayda elde etmesini bekliyoruz” diyor.

Sosyal Medya'da Paylaşın