Kapadokya’nın Kalbinde Tarih, Doğa ve Konfor Bir Arada: Argos In Cappadocia

Kapadokya’nın eski Uçhisar Köyü’nde konumlanan Argos In Cappadocia, gözde konaklama destinasyonları arasında ilk sıralarda yer alıyor. Doğa ile tarihin iç içe geçtiği atmosferi, benzersiz mutfağı ve çok yönlü etkinlikleriye misafirlerinden tam not alıyor. FoodinLife Dergimizin 87. Sayısında Otel Müdürü Deniz Karkın ile Argos In Cappadocia’nın misafirlerine sunduğu ayrıcalıklar, içerisinde yer alan iki özel restoran: Seki ve Nahita ve sürdürülebilirlik çalışmaları üzerine nitelikli bir sohbet gerçekleştirdik.

Turizm alanındaki kariyerinde 25. yılını dolduran Deniz Karkın, ulusal ve uluslararası alanda birçok deneyime sahip yetkin bir yönetici. 2013 yılında D-Resort Göcek ve Doğuş Hospitality & Retail ile başlayan iş birliği, 2019 yılında Argos in Cappadocia ile yollarının kesişmesiyle devam etmiş. Otel müdürü pozisyonunu devam ettirmekte olan Karkın, Argos In Capadoccia’nın misyonunu “Bölgenin güzelliklerini ortaya çıkarmak, koruma kültürünü yaygınlaştırmak ve bu mirası gelecek nesillere aktarmak.” sözleriyle betimliyor. Deniz Bey, otelin eski Uçhisar Köyü’nde tarihî miras olarak kabul edilen bir manastır, manastıra bağlı mağaralar, yeraltı tünelleri ve evlerden oluşan kalıntıların restorasyonuyla hayata geçtiğinden bahsediyor. Şık iç dekorasyonu ve misafirlerine büyük bir hünerle sunduğu hizmet kalitesiyle fark yaratan bir otel.

Özgün ve üstün gastronomi deneyimi

Otelin içerisinde yer alan restoranlar Nahita ve Seki’yi ise kullanılan malzemeleri, menülerinin içeriği ve yürütülen sürdürülebilirlik politikaları sebebiyle Argos In Cappadoccia kalitesine yaraşır iki inci olarak adlandırabiliriz. Nahita’dan “Kendisine yalın, geçmişine bağlı ve bunu geleceğe aktaran bir mutfak kuruyor.” sözleriyle bahsediyor Deniz Bey. Yağmur suyunu biriktirip kendi tarımını yapan, atıklarını dönüştüren ve malzeme tedarikinde 60 km çapının dışına çıkmayan, nihayetinde doğaya ve gelecek nesillere saygısını aksiyona dönüştürmüş bir mutfak Nahita. Nahita’nın misafirlerine sunduğu kış menüsündeki popüler lezzetler arasında; yarma buğday, nohut ve süzme yoğurt ile servis edilen “Kış Gömeci” ve ara sıcaklarda “Yağlama” öne çıkıyor. Karkın bunlara ilaveten “Yöresel Kırcı Makarna” ve “Izgara Küşleme” gibi tabakların misafirlerinin en çok tercih ettiği ana yemekler arasında olduğunu belirtiyor.

Otelin bir diğer gözdesi Seki ise organik bahçesinden toplanan mevsim mahsulleri ile uluslararası mutfağında modern pişirme teknikleri kullanılarak yapılan şeflerin özgün yorumlarını misafirlerle buluşturuyor. Restoranın atmosferine dair Deniz Bey: “Konumlandığı ve adını aldığı “seki”lerde olduğu gibi misafirlerini Güvercinlik Vadisi ve Erciyes Dağı’na uzanan büyüleyici atmosferinde lezzet yolcuğuna çıkarıyor.” diyerek bahsediyor. Karkın; ambiyans, servis ve gastronomi deneyiminin bir bütün olarak ele alındığını söylüyor. Argos In Cappadocia’da kış aylarına özgü kış köşesi, şömine menüsü, kış pikniği gibi seçenekler yer alırken, yaz aylarında ise Nature’s Corner, yaz pikniği gibi deneyimler sunuluyor. Karkın, Türkiye’nin en büyük yer altı mahzenlerinden biri olan Argos Mahzen’den bahsediyor: “Türk şaraplarını tanıtmak amacıyla Türkiye’nin her bölgesinden şarap üreticisinin özenle seçilmiş şaraplarını deneyimleme imkânını misafirlerimize sunuyoruz.”

Mart ayı itibarıyla 71 oda ile hizmet verecek olan Argos In Cappadocia’da heyecan duyulan bir başka proje de Argos Spa. Deniz Bey bu projeyi; “Argos ve çevresinde yetişen bitkilerden elde ettiğimiz aromaterapi yağları ile terapi metotlarını misafirlere sunmak için sabırsızlanıyoruz.” sözleriyle anlatıyor. Ayrıca Karkın, Bezirhane ve Vadi sahnelerinde devam eden Argos Akustik Konser serilerine de değiniyor.

İsraf ve atığın yer almadığı Anadolu kültürünü devam ettirmek

Argos In Cappadocia, doğayı korumayı öncelik haline getirmiş; dün, bugün ve yarına saygı duyan bir otel. Otelin otantik yerleşimine olan estetik sadakati ve yürütülen sürdürülebilirlik çalışmaları bu tezi ispatlar nitelikte karşımıza çıkıyor. Sürdürülebilirlik çalışmalarından Deniz Bey şu sözlerle bahsediyor: “Su kaynaklarının tasarruflu kullanılması amacıyla bahçe sulamasında arıtma sistemi kullanıyoruz. Damlama sulama sistemi tercih edilerek; su, gübre ve enerji tasarrufu sağlanırken, topraktan da yüksek verim almayı hedefliyoruz. İçerisinde gerçekleştirdiğimiz sulamanın %25’ini gri sudan karşıladığımız Argos bahçelerinde kendi mahsullerimizi yetiştiriyor ve yetişen organik ürünleri otelimizdeki restoranlarımızda kullanıyoruz.” Bu örneklerin yanı sıra Argos In Cappadocia bahçesinde kullanılan gübrelerin yarısı komposttan elde ediliyor. Atıkların kompost gübre üretimi için kullanılmasıyla, atık geri kazanımı büyük ölçüde sağlanmış oluyor. Organik atıklar, bahçe bitkileri için değerlendiriliyor.

Argos In Cappadocia Gault&Millau 2024 Türkiye Rehberi’nde

Argos In Cappadocia, Gault&Millau 2024 Türkiye Rehberi’nde aldığı ödüllerle göz dolduruyor. Nahita, 20 üzerinden 13 puan ile Chef’s Table kategorisinde 2 Toque alarak rehbere girdi. Bunun yanı sıra özel ödüller kategorisinde En İyi Hospitality Ödülünün de sahibi oldu. .dülü alan Karkın, “Başarılar ekibimizin motivasyonu açısından büyük önem teşkil ediyor. Ekip olarak verdiğimiz emeklerin karşılığını bu denli tanınmış ödüllerle taçlandırmak bizler için büyük mutluluk kaynağı.’’ sözleriyle de memnuniyetini dile getiriyor.

Sosyal Medya'da Paylaşın