Artizan ekmekte fark yaratan markalar

Mutfak kültürünün vazgeçilmez bir parçası olan ekmek, yeni nesil ekmekçilerin elinde lezzet buluyor. Son dönemde yıllanmış ekşi maya ile de yapılan, taptaze ve sağlıklı bir içerikle sunulan ekmeklerin o iç ısıtan kokusu; gerek sokak aralarında gerekse de cadde üzerinde hayata geçirilen artizan ekmek fırınlardan tüm mahalleye yayılıyor. Biz de Patisserie by FoodinLife’ın yeni sayısında artizan ekmekte fark yaratan markaların izini sürdük.

Nino Bakery

Beşiktaş’ta bulunan Nino Bakery’nin kapılarının arasından yayılan sıcacık ekmek kokusu bütün mahalleyi sarıyor. Hatta bu enfes koku pek çok restoranın, coffeeshop’ın kapılarından da içeri giriyor. Nino’da ekşi mayalı ekmek çeşitlerinin yanı sıra kek, kruvasan, börek, poğaça, ponçik havuçlu kek, tart, cheesecake gibi lezzetler de mevcut. İstanbul’da ekşi maya kruvasan yapan nadir ekmekçilerden.

Zapata Artisan

Zapata’nın hikâyesi Kadıköy’de başlıyor. Orhan Güneşdoğmuş ve eşi Özlem Mollamehmetoğlu tarafından kurulan ve ilk günden bu yana misafirlerine birbirinden leziz tatlar sunan Zapata, şimdilerde artizan ürünleri ile gönülleri fethediyor. Ekmeklerde yüzde 100 ekşi maya ve yüzde 100 organik un kullanılıyor. Zapata Artisan’da, tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği, Fransız bageti, mısır ekmeği, çapata ekmeği ve İngiliz muffini çıkıyor.

Ekşi Maya

Bilkent İşletme mezunu olan Ecem Uyar Taranoğlu, profesyonel aşçılık ve işletmecilik eğitimi almanın ardından ekşi mayalı ekmek üzerine yurt içinde ve yurt dışında eğitim görmüş ve bütün bu birikimini Ekşi Maya markası adı altında gerçek ekmeğe özlem duyanlar ile buluşturmuş. Ekşi Maya’nın yıllanmış ekşi mayası, taş değirmende öğütülmüş tam buğday ve tam çavdar unu, su ve deniz tuzu kullanarak hiçbir katkı maddesi kullanmadan yapılan çeşit çeşit ekmeğin hammaddesini oluşturuyor.

Bachause

Yüz yıllardır Anadolu topraklarında yaratılan eşsiz ekmek tariflerini Avrupa’nın ünlü ekmek şeflerinin reçeteleriyle birleştiren Backhause, yulaflı, mısırlı, çavdarlı, çok tahıllı ekmeklerinin lezzeti ile fark yaratıyor. Fransız Bageti, Fransız ekşi mayasından yapılan köy ekmeği, tamamen doğal organik tam buğday ekmeği, en kaliteli tahıl tanelerinden oluşan ekşili çavdar ekmeği, unun kavrulmuş hali artisan kavrulmuş unlu ekmek, kabak çekirdeği ile taçlandırılmış pekmezli ekmek, sofralarında farklı lezzetleri arayanları bekliyor.

Pasto Bursa

120 yıldır fırıncılık mesleğini icra eden bir ailenin temsilcisi olan Hakan Doğan’ın başında bulunduğu Pasto, Bursa’nın en iyi ekmekçisi olarak biliniyor. 10 çeşit ekşi mayalı ekmek yapan mekândaki her bir ekmekte kullanılan maya da farklı. Eşsiz lezzeti ve kokusuyla Türkiye’nin en iyi ekmekçileri arasında yer alan Pasto, işin hakkını fazlasıyla veriyor.

Grandma

Misafirlerine doğal ürün ve geleneksel yöntemlerle hazırlanan leziz tatlar sunan Grandma; Nişantaşı, Bebek, Etiler ve Bağdat Caddesi’nde hizmet veriyor. Butik üretim anlayışını koruyarak yoluna devam etmeyi hedefleyen Grandma’nın yeni lokasyonunda da ev yapımı börekler, kişler, croissant ve poğaçalar tezgahları süslüyor. Kendi ekşi mayalarını kullanarak yaptıkları ekmek çeşitleri ise tüm mağazalarda misafirlere sunuluyor.

Bröd

Bröd, 2015 yılının Eylül ayında Nişantaşı’nda kapılarını açıyor. 15 kişi oturma kapasiteli ufak bir dükkân olarak kapılarını açan Bröd, ismini İsveççe ekmekten alıyor. Mekânda, ekşi mayalı ekmek çeşitleri ile tost ve sandviçler hazırlıyor. Ekmekler katkısız unlarla, doğal mayalanma süreci izlenerek yapılıyor. Ekmeklerin neredeyse hepsi sabah pişiriliyor. Baget ise saat 3 gibi fırından çıkıyor. Bröd’de önceki günün ekmeği diye bir kavram yok. Ekmekler günlük. Bazen gün ortasında bitiyor, bazen kapanışa kadar kalıyor.

240 Derece

240 Derece’nin kurucuları çocukluk arkadaşları, Metin Haras ve Cem Melek, insanlara daha lezzetli ve sağlıklı ekmekler sunmayı amaç edinerek Fransa’da, İspanya’da ve Türkiye’de artisan ekmek eğitimi alıyorlar. Ardından 240 Derece projelerini hayata geçiriyorlar. Tüm ekmek çeşitleri 240 Derece’nin yıllanmış ekşi mayası ve organik un kullanılarak üretiliyor, ticari maya veya koruyucu madde içermiyor. 240 Derece ekmeklerinin kabuğu çıtır ve kalındır, kendine has iç dokusu ve lezzeti vardır.

Sosyal Medya'da Paylaşın