13. Uluslararası Ekmek, Pasta Makineleri, Dondurma, Çikolata ve Teknolojileri Fuarı (IBAKTECH), 10-13 Mart tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi İFM’de kapılarını açıyor. IBAKTECH 2022’de gerçekleştirilecek etkinlikler arasında yer alan Metaverse food ile sektörün yeni teknolojilerle nasıl değişimler yaşayacağı gösterilecek. Aynı zamanda sektöre dair son teknoloji ürünler de ziyaretçilere ilk kez tanıtılacak.
35 bin metre kareye sahip alanda 1000’in üzerinde marka ve katılımcının tek çatı altında bir araya geleceği fuarın, bu yıl 80 binin üzerinde katılımcıyı ağırlaması bekleniyor. Fuara; Güney Afrika, Nijerya, Kongo, Togo, Etiyopya, Nepal, Hindistan, Çin. Bangladeş, Peru, Bolivya, Uruguay, Fransız Guyanası, Arjantin, gibi pek çok uzak ülkeden ziyaret sağlanacak.
Türkiye’de ilk “Ekmek Atlası”
IBAKTECH kapsamında düzenlenecek “Tarım Gelecekte” söyleşilerinde; Gazeteci Fatih Altaylı; Şefler; Sedef İybar, Aylin Yazıcıoğlu, Umut Karakuş ve Ressam Prof. Dr. Hüsamettin Koçan gibi farklı alanlarda alanında uzman ve ünlü isimlerle sohbetler yapılacak.
Türkiye’de bir ilk olan; Türkiye ekmek atlası, tarım tarihi ve Türkiye ata tohumu atlası ziyaretçilere ilk kez tanıtılacak.
Yapay zekalı probiyotik makinesi
Unlu mamuller sektöründe ilk ve yeni probiyotik fermente sıvı maya makinesi ekonomik ve kullanımı kolay artizan maya üretiyor. Probiyotik makinesi 5-6 saat gibi kısa sürede mayayı hazır hale getiriyor. Yapay zekaya sahip olan makine otomatik olarak belirlenen suyu kendisine alarak, ilave edilen unla beraber istenilen kilogramda maya oluşturabiliyor.
Dünyada tek ve patentli ürün olan Hamur Çevirme (Patik) Pasası ile FEST ‘Fırın Entegre Sistem Teknolojileri’ sayesinde maya kullanımı sıfırlanıyor, insan sağlığına faydalı ürünler elde ediliyor. Üretim hızını yaklaşık yüzde 45 artıran sistem, bu işlemin daha az personel ile yapılmasına olanak sağlıyor. İşçilik maliyetlerini en az yüzde 20 oranında düşüren sistem sayesinde şirketlerin karlılık oranı yüzde 25 artıyor. Ekmekte meydana gelen kalite artışı ile ekmek satışlarında yaklaşık yüzde 40’lık bir artış yaşanıyor. Ekmekteki kalitenin artma sebebi hem ürünlerin bir formda mayalanmasının sağlanması ve hamurların alt üst çevrilmesi hem de FEST sayesinde daha hızlı yükleme ve boşaltma yaparak fırında meydana gelen buhar kaybının minimuma indirilmesidir.
Tek Kullanımlık alüminyum tepsi yani “kullan at alüminyum tepsiler” diğer kalın tepsilere nazaran hem daha hijyenik, hem daha kaliteli hem de sağlık açısından çok daha korunaklı.
Messe Stuttgart Ares Fuarcılık tarafından düzenlenen fuar, sağlamış olduğu iş hacmi ile Türkiye ve Avrasya Bölgesi’nde kendi alanının en önemli etkinliği olma özelliğini taşıyor. Ayrıca, uzak ülkelerden gelen ziyaretçiler ile önemli iş birlikleri kurulmasında da önemli bir platform oluşturacak.