HoReCa için Zengin Ürün Portföyü ile Çözüm Ortağı: Savola Gıda Türkiye

Türkiye sıvı yağ sektörünün lideri Yudum Gıda’nın hikayesi 1975 yılında İstanbul, Haliç’te başlıyor. Yeni yatırımlarla zeytinyağı ile beraber yemeklik ayçiçek ve mısır yağı üretimine de başlayan şirketin ismi 2017 yılında Savola Gıda Türkiye olarak değişiyor. Firmanın Satış Direktörü Burak Türköz, Savola Gıda Türkiye’nin amaçlarını ve sosyal sorumluluk projelerini yeni sayımıza anlatırken, aynı zamanda 3 yıllık bir Ar-Ge çalışması ürünü olan ve pastane ustalarına kolaylık sağlayan Vala Bella Rende Rende’ye de değiniyor.

Türkiye sıvı yağ sektörünün lideri Yudum Gıda, üretime 1975 yılında İstanbul’un Haliç’teki fabrikasında başlıyor. Fabrikanın Ayvalık’a taşınmasıyla birlikte 1984 yılında yeni yatırımlarla, zeytinyağının yanı sıra yemeklik ayçiçek ve mısır yağında da üretim yolculuğu başlayan markanın unvanı, 2017 yılında “Savola Gıda Türkiye” olarak değişiyor. Savola Gıda Türkiye Satış Direktörü Burak Türköz, hikayeyi anlatmaya şöyle devam ediyor: “50 yıl önce bu topraklarda doğan Yudum markası başta olmak üzere yüksek kalite standartlarıyla ürettiğimiz ürünleri hem Türkiye’de hem de ihracat yaptığımız 20’nin üzerindeki ülkede tüketicilerimizle buluşturuyoruz. Türkiye’nin potansiyeline inanan bir şirket olarak buradaki yatırımlarımıza devam ediyoruz. Bu kapsamda Nisan 2018’de yüksek teknolojiye sahip margarin üretim tesisini faaliyete aldık. Böylece Sava ve Vala markalarıyla endüstriyel ve pastacılık yağları pazarına giriş yaptık. Sava ve Vala markalı ürünlerimizin üretildiği bu yeni üretim tesisimiz, yıllık 30 bin ton üretim kapasitesine sahip.”

Savola Gıda Türkiye’nin üretim, kalite ve ürün geliştirme süre.lerinden bahseden Türköz, her şeyden önce üretim tesisine giren her bir ürünün hammaddeden itibaren denetim ve analiz süreçlerinin titiz bir şekilde yürütüldüğünden bahsederken; ayrıca tüm ürünlerin, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın belirlemiş olduğu parametrelere uygun şekilde süreçlerinin yürütüldüğünü anlatıyor, “Sektör ve pazar lideri bir firma olarak tüm girdi ve proseslerde gıda güvenliği ile ilgili risklerin tanımlanmasını, değerlendirilmesini ve kontrolünü sağlayarak, müşteri ve tüketicilerimizin beklentilerini karşılayan, ulusal ve uluslararası mevzuatla uyumlu ve kaliteli ürünler sunuyoruz.”

Amaç: Türkiye’deki müşterilerin de güven duydukları çözüm ortağı olmak 

Uluslararası arenada faaliyet gösteren bir holdingin parçası olmanın avantajı ile global araştırma ve geliştirme ekibinin her türlü desteğini aldıklarını da belirten Burak Bey, globaldeki know-how’ı Türkiye’deki çalışmalarına taşıyarak trendleri sıkı sıkıya takip ettiklerini de sözlerine ekliyor: “Türkiye’deki müşterilerimizin de her zaman güven duydukları çözüm ortağı olmak amacındayız. Bu doğrultuda satış ve Ar-Ge ekiplerimiz ile uzman şeflerimiz müşterilerimizle birebir iletişimde kalıyor ve bu sayede müşterilerimizin ihtiyacını anlıyoruz. Ardından her müşterimize özel ürünler ve çözümler sunuyoruz” ifadelerini kullanıyor.

Savola Gıda Türkiye’nin ev dışı tüketim alanlarındaki çalışmaları

Savola Gıda Türkiye’nin ev dışı tüketim alanlarını sorduğumuz firmanın Satış Direktörü Burak Türköz, “Savola Gıda Türkiye’nin ana faaliyet alanı yağ, dolayısıyla ülkemizin yağ uzmanı olduğumuzu söyleyebiliriz. Bu uzmanlığımızı, hane tüketiminin yanı sıra ev dışı tüketim kanalına da taşıdık. Markamızın 50 yıllık uzmanlığını ve kalitesini, ülkemizdeki HoReCa, pastacılık ve endüstriyel kanallardaki müşterilerimizle buluşturuyoruz. Ev dışı tüketim kanalında sektörün tüm alt noktalarına ulaştığımızı belirtmek isterim” diyor ve HoReCa satış kanalları ile tüm otel, restoran ve kafelere; pastacılık satış kanalımız ile pastane, unlu mamul, baklava ve börekçilere, ayrıca endüstriyel satış kanalları ile paketli ürünler üreten üreticilere ulaştırdıklarını söylüyor. 

Türköz, “HoReCa, pastacılık ve endüstriyel alanlarda üretim yapan müşterilerimizin ihtiyaç duyduğu tüm ürünleri portföyümüzde sunuyoruz. Portföyümüzde natürel sızma zeytinyağlarından riviera zeytinyağına, ayçiçek yağından mısır yağına kadar HoReCa müşterilerimizin ihtiyaç duyduğu sıvı yağ ürünleri yer alıyor. Endüstriyel ve pastacılık yağlarında da müşterilerimizin çözüm ortağı olmanın gururunu taşıyoruz” diyerek yağ konusunda da ürün gamlarına değiniyor.

3 yıllık bir Ar-Ge’nin ürünü: Vala Bella Rende Rende

3 yıllık bir Ar-Ge sonucu ortaya çıkan Vala Bella Rende Rende’nin yenilikçi ve yüksek kaliteli ürünler geliştirme ilkesi doğrultusunda ortaya çıktığını söyleyen Burak Bey, bu ürünün özelliklerinden ve faydalarından bahsediyor: “Su içermeyen Vala Bella Rende Rende, özellikle kuru poğaça üretimindeki performansıyla öne çıkıyor. Bu yenilikçi ürün, poğaça hazırlığı sürecinde bloklara ayırma, 12 saat bekletme ve rendeleme gibi aşamaları ortadan kaldırıyor. Ürün direkt hamur ile buluşturulduğu için pastane ve börek ustalarını gereksiz zahmetlerden kurtararak zamandan tasarruf sağlıyor” diyor ve ekliyor: “Esnek yapısı sayesinden tur verilerek yapılan hamurlarda, tur verilme işleme sırasında hamurla bütünleşerek hamur içerisinde homojen dağılması sayesinde maksimum çıtırlık, parlaklık ve kabarma performansı sağlıyor.”

Savola Gıda’nın sosyal sorumluluk projeleri 

Yerli üretimin artırılması için önemli sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirdiklerini söyleyen Savola Gıda Türkiye Satış Direktörü Burak Türköz, ilk sosyal sorumluluk projesini şöyle anlatıyor: “‘Yerli Ayçiçeği Tohumu Geliştirme ve Çiftçi Destekleme Projesi’ni 2020 yılında, Tohum Derneği iş birliği ve Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü teknik desteği ile başlattık. Proje ile Türkiye’de yerli ayçiçeği tohumunun geliştirilmesi, verim ve kalite bakımından dünya pazarında söz sahibi olunmasını sağlayacak yüksek kaliteli yerli çeşitler elde edilmesi hedefleniyor.”

Tekirdağ ve Konya’daki çiftçiler ile yaptıkları deneme ekimleri ve hasadın ardından bu yıl da Adana’daki çiftçiler ile buluştuklarından bahseden Türköz, Adana’da hasat edilen ayçiçek tohumlarına yapılacak testler ve değerlendirmelerle üç yıldır elde edilen en verimli yerli tohumların belirleneceğinden bahseden Burak Bey, tohumların belirlenmesini takiben Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Tarım Tescil ve Sertifikasyon Müdürlüğü’ne müracaat ederek tescil sürecini başlatacaklarını da sözlerine ekliyor.

Tohum Derneği ile bir başka iş birliğini 2022 yılında gerçekleştirdiklerini anlatan Burak Bey, bu projenin adını ‘Delice Tipi Zeytin Ağaçlarının Aşılanarak Ekonomiye Kazandırılması ve Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi” olarak söylüyor. Bu projenin önce Manisa’da sonrada Aydın’da devam ettiğini anlatan Türköz, “2024’te de Türkiye’nin farklı bir bölgesinde yapacağımız çalışmalar ile binlerce delice tipi zeytin ağacı aşılanmış olacak. Aşılanan ağaçlar, projelerden faydalanacak köylerde kurulan Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri aracılığıyla çiftçilere zimmetleniyor. Ekonomiye kazandırılan zeytin ağaçları sayesinde çiftçilerin desteklenmesini sağlıyoruz. Projede İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü’nün teknik desteğini aldığımızı da belirtmek isterim” diye anlatıyor.

Kadın istihdamını artırmaya yönelik tek proje: Egem’in Bereketi Kadının Emeği

Sektörde kadın istihdamını artırmaya yönelik tek örnek olan proje ‘Egem’in Bereketi Kadının Emeği’nden bahseden Burak Bey, bu çalışmayla önemli bir misyonu sahiplenerek ev ekonomisine katkı sağlamak isteyen Ayvalıklı kadınlara destek olduklarını anlatırken, sözleriyle projeyi detaylandırıyor: “Ayvalık’ın üstün kaliteli zeytinyağını uzun yıllardır hem Türkiye’deki sofralara hem de ihracat yaptığımız 20’den fazla ülkedeki ailelerin sofralarına taşıyoruz. Markamızın doğduğu Ayvalık’la bağlarını güçlendirmek amacıyla Egem’in Bereketi Kadının Emeği projemizi hayata geçirdik. Ayvalıklı kadınların hayalleriyle hayat bulan ve birer sanat eseri niteliğindeki Egemden şişeleri, bir Yudum mutluluk hikayesine dönüşüyor. Projenin bir başka önemli amacı da Ayvalık kültürüne ve değerlerine sahip çıkmak. Nitekim Egemden şişelerimizin tasarımında Ayvalık’la özdeşleşmiş zeytin ağaçları, Ayvalık kedileri, tarihi kapılar gibi imgelerden ilham alınıyor.”

Vala Bella Rende Rende Kuru Poğaça (Hamura tur vererek)

Malzemeler

1 kg un (Glüten oranı yüksek)

30 gr tuz

10 gr toz şeker

500 gr Vala Bella Rende Rende

500 gr soğuk su

Yapılışı

Soğuk su hariç tüm malzemelerimizi yoğurma kazanında 2 dakika kadar çevirelim. Sonra soğuk suyu ilave edip yoğurmaya devam edelim. Hamurumuz tam yoğrulmadan tezgahımızın üzerine alıp üzerini örterek 30 dakika dinlendirelim (Vala Bella Rende Rende yağımız gözükecek hamurda). Sonra 30 dakika dinlendirdiğimiz hamurumuza merdane ile tur verelim ve tekrar 30 dakika daha dinlendirelim. Bu tur işlemini 3 kere tekrarlayalım. Tur verme işlemi bitince hamurumuzu ilk önce baston şekline getirip, hamurumuzdan isteğe göre 60 – 70 gr kesip, tezgahın üzerinde yuvarlayalım ve tekrar 30 dakika daha dinlendirelim. Sonra bastırarak şekil verip üzerine yumurta sarısı sürelim ve tekrar 30 dakika daha dinlendirelim. Önceden 195 derecede ısıtılmış fırında 22 dakika pişirelim. Piştikten sonra kuru poğaçalarımızın dudaklarının arasına kaşar peyniri ve domates koyup, fırında bir dakika daha tutalım. Ve son olarak Vala Bella Rende Rende yağımızla yapılan efsane kuru poğaçamızı servis edelim.

Vala Bella Rende Rende yağımızla yapılan kuru poğaçalarımıza ilk kez çikolata kremalı denedik muhteşem oldu. Tezgahınızdaki çeşitliliği artırmak için kesin deneyin derim.

Vala Bella Rende Rende Yağı’nın Sunduğu Avantajlar:

1. Soğuk su kullanmadan ve tur vermeden de üründen çok iyi sonuçlar alınıyor (soğuk su kullanmadan bu sonucu diğer blok yağlarda alma ihtimali bulunmuyor).

2. Tur vermeden çıtır ve parlak kuru poğaçalar üretilebiliyor.

3. Suyu dolaba atmadan kabarık kuru poğaçalar üretilebiliyor.

4. Daha az dinlendirme yaparak zamandan ikinci kez tasarruf sağlanabiliyor.

Sosyal Medya'da Paylaşın