Cafe ve restoranlar ‘acil müdahale’ bekliyor!

Son kabine toplantısından da açılış kararı çıkmayınca yeme-içme sektörünün umutları 15 Mart’a kadar ötelendi. “Bir aspirin beyin kana masını önler” diyen sektör oyuncuları, ‘mücbir sebep’ kapsamına alınmak istiyor.

Geçen yıl 20 Kasım’dan bu yana kapalı olan kafe ve restoranların beklediği haber önceki günkü kabine toplantısından da çıkmadı. 2 aya yakın süredir sadece paket servisi hizmeti veren yeme içme sektörünün gözü, kulağı Bakanlar Kurulu Toplantısı’ndan sonra çıkacak karardaydı. İyimser beklentiler, okulların açılışıyla birlikte kafe ve restoranların da açılacağı veya sektörün ‘mücbir sebep’ kapsamına alınacağı yönündeydi. Ancak bu kez alınan kararlar arasında yeme-içme işletmecilerinin adı dahi geçmedi. Aşılama takvimi netleşmeyince beklentiler de mart ayının ortasına kadar ötelendi. Sektör temsilcileri ise ’acil müdahale’ ihtiyacını gündeme getiriyor.

Öteleme değil silme

Akşam’dan Şenay Büyükköşdere’nin haberine göre; Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer, belirsizliğin devam ettiğini belirterek, “Rakamlar tekrar yükseliyor. Görünen o ki en azından daha 1 ay açılışı konuşamayacağız. Bu durumda, geçen yıl 16 Mart’ta kapanan sektör, yılın 7 ayını kapalı, 5 ayını ise kısıtlı saatlerde çalışarak geçirmiş olacak. Peki destekleri ne zaman konuşacağız” diyor. Demirer sektörün tekrar faaliyete başladığında vergi ötelemesi değil, bir süre vergisiz çalışması gerektiğinin altını çiziyor.

Aspirin gibi olur

Sunset Restoran’ın sahibi Barış Tansever ise yeme içme sektörünün 2 milyon insanı direkt etkilediğine ve 20 milyar dolar büyüklüğe sahip olduğuna dikkat çekerek, sektör için planlı kapsamlı bir yol haritası çıkarılması gerektiğini ifade etti. Tansever, “Bazen bir aspirin, zamanında alındığında beyin kanamasını önleyebilir. Ama kaybettiğinde ölüyü diriltmek zor. O yüzden derin yaralar almadan, bir destek paketi için harekete geçilmesi gerekiyor” diyor. Tansever, Madrid, Dubai gibi şehirlerde restoranların açık olduğunu hatırlatarak, HES kodu ve mesafe ayarlamaları gibi ciddi önlemlerle restoranların hizmete başlamasını beklediklerini sözlerine ekliyor.

“Mücbir sebep” sayılmalı

Uka Life CEO’su Uğur Karabayır ise tüm dünyada sektörün darboğazda olduğunu, bu süreçte Michelin yıldızlı şeflerin bile iflas ettiğini belirterek, “Bir çok şehirde bu batışları önlemek için önlemler alındı. Vaka sayılarının oldukça yüksek olduğu New York’ta dahi belediye restoranlar iş yapsın diye kaldırımları ve park alanlarını işletmelere tahsis etti. Kapalı alanlarında da 4’te bir kapasiteyle hizmet veremiyorlar” diye konuştu. Karabayır şimdiden 2021’in ilk çeyreğini kaybeden yeme içme sektörünün ‘mücbir sebep’ kapsamına alınması gerektiğine dikkat çekti.

“Bayram yaparım”

Happy Moon’s Group Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aymutlu ise her gün personelden mesajlar aldıklarını belirterek “‘Geçinemiyoruz, aldığımız asgari ücretin yüzde 60’ı yetmiyor. Borçlarımız var’ diyorlar. Yarın ‘dükkanları açın’ deseler, bayram yaparım” ifadelerini kullandı. Kafe ve restoranların açıldığı anda % 100 dolmasını beklediklerini vurgulayan Aymutlu “Açılışı bekleyen ciddi bir kitle var. Geçen sefer kapandığımızda, ‘acaba kaç kişi gelecek’ diyorduk. Eylülde kapımızda sıra vardı. Şimdi de açıldığımızda dolacağız” diyor.

Sosyal Medya'da Paylaşın