Bitki Kaynaklı Beslenme Nedir, Faydaları Nelerdir?

Son dönemin revaçta olan beslenme çeşitlerinden biridir bitki kaynaklı beslenme. Aslında Akdeniz mutfağının temelini oluşturan bu beslenme türü, birçok faydayı da beraberinde getirir; sağlığı iyileştirir, enerjiyi yükseltir hatta kronik hastalıkları önlemeye kadar gider. Hakkında birçok araştırmanın da olduğu ‘bitki kaynaklı beslenme’ konusu yaşam kalitesini iyileştirdiği gibi, uzun yaşamanın sırlarını da içerisinde barındırıyor. Peki nedir bu bitki kaynaklı beslenme?

Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryenlik gibi farklı beslenme çeşitleri son dönemde hayatımıza girdi. Sosyal medyadan televizyon kanallarıla kadar farklı mecralarda bu konuya ilişkin bilirkişiler çıkıp konuşuyor, yazılar ya da içerikler paylaşılıyor. Son dönemde dikkatleri üzerine çeken bitki kaynaklı beslenme çeşidi aslında yüzyıllardır Akdeniz’den gelen bir beslenme şekli. Hatta Akdeniz mutfağının da bu konuda ağırlıklı olduğunu söyleyebiliriz. Birçok kronik hastalığın tedavisinde, sağlığın düzenlenmesinde başrol oynayan bu beslenme çeşidi bilimsel kanıtlarla da desteklenerek insan hayatı için önemli bir nokta.

Yararları saymakla bitmeyecek olan bitkisel kaynaklı beslenme, insan üzerinde daha fazla enerji yüklemesi yaptığı gibi hastalıklarda da grafiği iyi yönde yükseltiyor. Hem fiziksel hem de ruhsal sağlık açısından da birçok faydası mevcut.

Örneğing kilo ile doğru orantılı olan rahatsızlıklardan biri Tip-2 Diyabet. Bu kronik ve insan hayatını kısıtlayan rahatsızlık,  bitki kaynaklı beslenmeyi uygulanarak iyileştirilebiliyor. . Bu yönde BMJ Open Diabetes Research & Care tarafında 2018 yılında yayınlanan araştırmaya göre, Tip-2 diyabetli kişiler için bitki kaynaklı menülerin daha faydalı olduğu, bu kişilerin hem fiziksel hem ruhsal açıdan daha çabuk iyileştikleri gözlemlenmiştir. Bu beslenme türünün kalp rahatsızlıklarının tedavisine de yardımcı olduğu aşikar. Yapılan bir araştırmada, tam ve/veya minimum düzeyde işlenmiş bitkisel gıdalar bakımından zengin diyetlerin, et ve süt ürünlerinin yer aldığı diyetlere göre bu rahatsızlıklara sebep olduğu gözlemlenmiştir. Söz konusu kilo vermek veya kiloyu korumak ise bitki kaynaklı menülerin en güçlü araçlardan biri olmakta. Bu beslenme türünü benimseyen insanların daha zayıf olma eğiliminde olduğu bir gerçekken, sofralarda bulunan bitki kaynaklı gıdaları es geçmeden bir daha düşünmek faydalı olacaktır.

İnsana olduğu kadar çevreye de yararlı

Bitki kaynaklı beslenmenin insan sağlığına olan faydaları yukarıda saydıklarımızla bitmeyecek bir konu. Lakin bir konu daha var ki belki de çok dillendirilmeyen konuların başında geliyor: çevreye faydası. Hayvansal gıda üretiminin çevreye verdiği zararı büyük ölçüde azalttığı sonucu, yapılan araştırmalar ile  kanıtlanmış bir gerçek. Çevre için yapılabilecek en iyi şeylerden biri olan bitki kaynaklı beslenme çeşidinin çevreye olan yararı 2018 yılında yapılan bir araştırmada da kanıtlandı: Hayvancılık küresel olarak tüketilen kalorinin yüzde 18’ini oluştururken, tarım arazilerinin yüzde 83’ünü kapladığı belirlenmiştir.

Sonuca bakacak olursak; bitki kaynaklı beslenme birçok hastalığın oluşmasına engel olurken oluşan hastalıkların da tedavi edilmesine yardımcı olmaktadır. İnsan sağlığı kadar çevreye olan olumlu katkıları   sebebiyle önemli bir yere sahip olan bitki kaynaklı beslenme türü, otoriteler tarafınca dikkate alınması gereken , ekolojik açıdan mühim bir konudur.

Sosyal Medya'da Paylaşın