TXO Kurucu Ortağı Ali Çetin: “Gözle Görülmeyen Teknik Alt Yapılar Mekanları Ayakta Tutar”

Gıda sektöründe gerçekleştirdiği projelerle adından söz ettiren TXO’nun kurucu ortağı Soğutma Mühendisi Ali Çetin, bir işletme tasarlanırken gözle görülmeyen, ama asıl yatırım gereken konunun teknik alt yapı olduğuna dikkat çekti.

Gıda sektöründe soğutma sistemleri, inşaat işleri, endüstriyel mutfak projelendirmesi ve ekipman tedariği gibi konularda hizmet veren TXO, bu yıl Antalya’da 3’üncü kez düzenlenen Uluslararası Turizm Gastronomisi Yatırımları ve Ağırlama Zirvesi FSUMMIT’in en çok ziyaret edilen stantlarından biri oldu.

TXO, çözüm ortaklarından mimarlık firması SEKSENDOKUZ’la birlikte açtıkları stantta etkinlik süresince gastronomi sektörünün önde gelen markaları, sektör bileşenleri ve profesyonellerle bire bir görüşmeler gerçekleştirdi. Yurt içi ve yurt dışında hayata geçirdiği birçok başarılı projede imzası olan TXO, tamamı otel, restoran, butik market, kafe ve bistro gibi nihai tüketiciyle sıcak ilişki kurulan, taze gıda satışı yapılan mekân sunumlarıyla farkındalık yarattı.

TXO’nun kurucu ortağı Soğutma Mühendisi Ali Çetin’le FSUMMIT başta olmak üzere, mekan, ürün, endüstriyel mutfak çözümlerindeki çağdaş yaklaşımlar ve çalışanların güvenliği konusunda keyifli bir sohbetimiz oldu.

Turizm bir değer

Ali Çetin ilk kez katıldıkları FSUMMIT ile ilgili, TXO olarak bu organizasyonun parçası olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Çetin, “Sektörün duayenleri ile bir arada olmak, onları standımızda ağırlamak bizi onurlandırdı. Turizm ülkemiz için çok büyük bir değer. Ülkemizin doğal ve tarihi zenginliğinin yanında, gıda alanındaki potansiyelini de kullanabilmesi için gastronominin ülke çapında gelişimini desteklemek çok önemli. FSUMMIT bu konuya ciddi katkı sunuyor” dedi.

“İleriye dönük görüşmeler gerçekleştirdik”

İstanbul merkezli bir firma olarak ulusal ve uluslararası sektör bileşenleriyle bir araya geldiklerini de belirten Ali Çetin şöyle devam etti; “Gastronomi sektöründe faaliyet gösteren profesyoneller ve yeni yatırımcılarla görüşmeler gerçekleştirdik. Çalışmalarımızı anlatma fırsatı bulduk. Yeni projelerimizi, teknolojinin bize sunduklarıyla ileriye dönük neler yapabileceğimizi paylaştık.

Mekan ve insan güvenliği çok önemli

Mekan tasarımlarında yatırım yapılması gereken en önemli noktanın teknik altyapı olduğuna dikkat çeken Ali Çetin; “Mekanın güvenliği çok önemli. Bir restoran ya da kafe, mekan uygulamasında dünya standartlarına uygun planlama yapmalı. Görsellikten önce, koridor aralıklarının, kapı geçişlerinin, elektrik, mekanik ve gaz tesisat detaylarının belirlenen normlara uygun olması şart” diyor. Ülkemizde teknik konulara bakış açısı ve uygulamalarla ilgili kısa bir değerlendirme yapan Çetin; “Restoran, kafe veya gıda işletmeleri genelde bu iş için planlanmamış binaların alt katlarında konumlandırılıyor. Mekanlarda doğru baca çıkışları oluşturmak, standartlara uygun elektik-mekanik-gaz-su ve havalandırma tesisatlarını yapmak için yoğun mühendislik çalışması gerekiyor. Havalandırma sistemlerinde yatay geçişlerin hesaplanması, doğru kanal açılarının sağlanması, doğru filtrelerin kullanılması çok önemli. Teknik altyapının doğru kurulmasının yanında bu sistemlerin düzenli bakıma ihtiyaç duyduğunu bilmek ve bakımlarını yaptırmak, edinmemiz gereken bir alışkanlık. Yurt dışında, kaçış noktalarından koridor geçişlerine, tüm personelin çalışacağı alanlarda sedyenin yan yatırılmadan, herhangi bir açı yapmadan taşınabileceği aralıklar yapılması zorunlu. Maalesef, ülkemizde bunlara ne kadar dikkat edildiği konusu tartışılır” diyerek görüşlerini dile getiriyor.

Bilinçli olmalıyız

Ali Çetin, TXO’nun mimari yaklaşımlardaki çözüm önerileri konusuna vurgu yaparak, “Mimari çalışmalarda SEKSENDOKUZ iş birliği içinde olduğumuz firmalardan. Bunun yanı sıra bizden hizmet almak isteyen pek çok mimarlık şirketi ve yatırımcıyla da başarılı çalışmalar yapıyoruz. Bizim bu noktada en önem verdiğimiz konu bilinçli olmak. Mekanın görselliğinin yanı sıra teknik altyapı ve güvenlik konusunda yatırımcı da bilinçli olmalı. Mimar ve mühendisler birlikte çalışmalı” diyor. Çetin ülkemizde böyle bir çalışma talep eden yatırımcı bulmanın zor olduğunu da sözlerine ekliyor.

Sosyal Medya'da Paylaşın