Peru’nun “Soylu Toprak”ı: MAYTA

Birçok uygarlığa ev sahipliği yapan, Machu Picchu ile turistleri kendisine çeken Peru, aynı zamanda lezzetleri ile gastronomi dünyasının da dikkatini çeken bir ülke. Başkent Lima’da yer alan, kurucusu ve şefi Perulu Jaime Pesaque’nin olduğu Mayta, 2022 yılında “The World’s 50 Best Restaurants” (Dünyanın En İyi 50 Restoranı) listesine girdi. Birçok gurmenin gözde yeri olan, yaratıcı sunumları ve kaliteli malzemeleri ile dikkat çeken Mayta’yı FoodinLife’ın 83. sayısında mercek altına aldık.

Güney Amerika kıyılarında yer alan Peru, kültürüyle ve tarihiyle dikkat çektiği gibi mutfağıyla da gurmeler tarafından tercih edilen bir ülke. Başkent Lima’da yer alan Peru’nun en yeni mutfak elçisi şef Jaime Pesaque’nin başında bulunduğu Mayta, renkli yemekleri ve kokteylleri ile o kadar çok dikkat çekiyor ki ödülleri de hanesine ekliyor.

Önce Latin Amerika’nın, sonra Dünyanın En İyi 50 Restoran Listesi’nde

Peru’da doğup büyüyen Mayta’nın şefi Jaime Pesaque, Cordon Bleu İtalyan Aşçılık Enstitüsü (ICIF)’nün aşçılık bölümü yüksek lisans programından mezun oldu. Avrupa’da eğitim alan, Jaime Pesaque, İtalya ve İspanya’da El Celler de Can Roca dahil birçok Michelin yıldızlı restoranlarda görev aldı.

Pesaque, 2008 yılında sofistike ve modern yemekleri yerel ürünlerle yaratabilmek için Mayta’yı açtı. Girişimci ruhlu şef Jaime Pesaque, Mayta’da geleneksel ve çağdaş mutfak tekniklerini birleştirerek Peru’da ‘amiral gemisi’ denebilecek bir restoran oluşturuyor. Peru mutfağını ayrıca Amerika Birleşik Devletleri, İtalya ve Hollanda gibi ülkelere de ihraç eden Pesaque, Mayta ile 2019’da Latin Amerika’nın “The World’s 50 Best Restaurants” listesine girerken, 2020 yılında da “The Highest Climber Award”ı kazandı. Mayta’nın yıldızını yükselten ödül ise 2022 yılında “The World’s 50 Best Restaurants” listesine girmesiyle gerçekleşiyor.

“Aymara dilinde ‘Soylu Toprak’ anlamına gelen Mayta, Peru mutfağının ve topraklarının kişisel ve çağdaş bir ifadesidir.” – Jaime Pesaque 

Dünyanın birçok yerinden misafir ağırlayan Mayta’ya konuklar özellikle geliyor. Peru mutfağının öne çıkan bileşenleri olan kinoa, yuca, patates, mısır ve chili biberi gibi malzemelerin sıklıkla kullanıldığı mutfakta ayrıca yerel Peru baharatları ve sosları da kullanılıyor. 12 çeşit Yachay tadım menüsü sunan Mayta’da And Dağları’ndan gelen otlar kullanılıyor.

Genellikle taze deniz ürünleri, et yemekleri ve çeşitli sebzelerin sunulduğu restoranda, Amazon usulü ceviche veya çarkıfelek meyveli dondurmalı matcha tart gibi seçenekler içeren bir alakart menü de mevcut. Her bir tabağın özel sunumlarla hazırlandığı mekanda, ulusal içkilerin sunulduğu bir ‘Pisco Bar’da yer alıyor.

Yachay projesi

Pandemi sırasında şef Pesaque’nin gerçekleştirdiği ‘Yachay’ projesi, Peru’nun Ica ‘bereketli çöl’ bölgesinde biyolojik çeşitliliği geri kazanmak için üzerine titrediği bir konu. Bu konuyu ‘bir keşif ve öğrenme felsefesi’ olarak tanımlayan şef, “Gastronomi açısından gelişmek, girdilerin ve çevrelerinin kökenini anlamak anlamına gelir Yachay. Bu nedenle sürekli olarak aynı duyguyu misafirlerimize nasıl aktarabileceğimizi, onları bölgemizle, geleneklerimizle ve kültürümüzle nasıl ilişkilendirebileceğimizi hayal ederiz” diyor.

Mayta’da sunulan yemekleri görsel açıdan çekici sunumlarla misafirlerine servis eden Jaime Pesaque, tarzını ve yaratıcılığını konuşturduğu gibi yemeklerde lezzeti ve estetiği vurgulamaya çalışıyor. Özenle seçilmiş malzemeler kullanılan Mayta mutfağında, yüksek kaliteli ve lezzetli yemekler misafirlerini bekliyor.

Sosyal Medya'da Paylaşın