Ünlü Şef, Seyyah ve Yazar Ömür Akkor, yeni kitabı Balıkesir Gastronomi Atlası’nı tanıttı

Ünlü Şef, Seyyah ve Yazar Ömür Akkor’un hazırladığı “Balıkesir Gastronomi Atlası”, Ketebe Yayınları’ndan seyahat ve yemek severlerin beğenisine sunuldu. Ömür Akkor’un dün akşam düzenlediği özel bir lansmanla tanıttığı kitapta, Balıkesir’in kendine özgü ve zengin mutfak kültürü gözler önüne serildi. Etkinliğe başta Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, Balıkesir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın yanı sıra basın mensupları da katılım gösterdi. Açılış konuşmasının ardından iftar yemeği ile birlikte Balıkesir Gastronomi Atlası detaylıca incelendi.

Son yıllardan yılın her mevsiminde köy köy, ilçe ilçe Balıkesir’i gezen Ünlü Şef, Seyyah ve Yazar Ömür Akkor, şehrin gezi rotalarını ve lezzet duraklarını harita ve çizimlerle “Balıkesir Gastronomi Atlası”nda anlattı. Edremit’ten Susurluk’a, Bigadiç’ten Ayvalık’a, Dursunbey’den Manyas’a karış karış Balıkesir’i işlediği atlasta Akkor, yeme içme kültürünün, tarihin, görülmesi gereken yerlerin izini sürdü.

Balıkesir’de lezzet duraklarını keşfetmek isteyen lezzet tutkunlarını büyük bir yolculuğa çıkaracak bu kitap, Balıkesir Kahvaltısı, Balıkesir Peynir Atlası ve Anıt Zeytin Ağaçları Atlası gibi özel bölümler içeriyor. Balıkesir’e yolu düşeceklerin mutlaka yanlarına alması gereken kitapta Balıkesir’in kendine özgü ve zengin mutfak kültürü gözler önüne seriliyor.

“Dört mevsiminde Balıkesir’i köy köy, ilçe ilçe gezdim”
Balıkesir’in zengin mutfak kültürünün ele alındığı esere ilişkin Mihrabat Korusu’nda yapılan tanıtım toplantısında Ömür Akkor, Balıkesir mutfağının çeşitliliğine ve zenginliğine vurgu yaptı. Son iki yılında Balıkesir’e yoğunlaşan Ömür Akkor, tanıtım toplantısında “Lezzet yolunda binlerce kilometre süren seyahatlerimin tecrübesi ile Balıkesir’in malzeme ve çeşitlilik açısından çok farklı olduğunu gördüm. Balıkesir’de yediğim kaymakların, höşmerimin, etin, kuzunun son derece kendine özgü bir tadının olduğunu ve coğrafyanın yapısına göre değişen zengin bir tat yelpazesi sunduğunu söyleyebilirim. Her bir ilçenin kendine özgü mutfak anlayışımı gözlemledim. Örneğin Bigadiç’e gittiğimde et ve ürünlerinin Havran’a gittiğimde ise keşkeğin farklılaştığını gözlemledim. Hepsi ayrı bir zenginlik.”


Balıkesir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz – Ömür Akkor – Balıkesir Valisi Hasan Şıldak

Balıkesir Ticaret ve Sanayi Odaları, Güney Marmara Kalkınma Ajansı, Balıkesir Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi ile birlikte el ele vererek bu atlası hazırlamaya başladığını söyleyen Akkor, “Bu fikirden yolara çıkarak son iki yılda yoğun bir şekilde, özellikle her mevsiminde köylerinin ve ilçelerinin mutfağını deneyimledim” dedi.

Akkor, “Bu kitap sürecinde Balya’nın esmer höşmerimi beni en şaşırtan lezzetler arasında yerini aldı. Bir diğeri de Balıkesir keşkekleri. Her yörenin keşkeği farklıdır ancak Balıkesir’inki bambaşka; pilav, nohut ve et üst üste. Her ilçesini detaylarıyla Balıkesir Gastronomi Atlası’nda bulabilirsiniz” dedi.

“50’nin üzerinde peynir çeşitliliğiyle Balıkesir Türkiye’nin bu anlamda en zengin ilçesi”
Akkor, 50’nin üzerinde peynir çeşitliliğin olduğuna dikkat çekerek “Ayvalık tarafına gittiğinizde Ege mutfağının hâkimiyetine rastlıyoruz, zeytin için bir cennet diyebiliriz. Giritliler’in mutfak etkisini de sıkça görebiliyoruz. Kepsut, Dursunbey gibi dağ ilçeleri ise Yörük mutfağı çeşitliliğine sahip. Hem Marmara hem Ege’ye hâkim, hem dağlık hem denize kıyısı var, hem mübadiller yaşıyor hem Yörüklerin yuvası olması hasebi ile çeşitliliği çok fazla” dedi.

Şehrin bir mutfak kimlik perspektifi olduğunu vurgulayan Akkor, “Her yemeğin yapılış kültürü var. Bursa ile komşu olmasına rağmen mutfağı birbirinden tamamen farklı. Balıkesir’de benim ilk üç favori yemeğim Havran keşkeği, Balya höşmerimi, Dursunbey ekmekleri diyebilirim. Bu atlasla birlikte herkesin bu bayram ve yaz tatilinde Balıkesir’i keşfetmesini arzuluyorum” ifadelerini kullandı.

Sosyal Medya'da Paylaşın