Fıstıklıdan bademliye, damakta eriyen tat çeşitleri: Esatlar Helva

Esatlar Helva’nın hikâyesi 1930’lu yıllarda, ismini aldığı büyükbaba Esat Usta’nın Makedonya’dan Edirne’ye gelmesiyle başlıyor. Baba Salih Usta ile uzun yıllar butik üretim yapan işletme, kalitesinden ödün vermeden çalışmalarını hâlâ sürdürüyor. Bugün yeni medyanın kanalları sosyal mecralarda olmamasına rağmen tanınırlığı oldukça yüksek olan Esatlar Helva’nın başarısını İşletme Sahibi Gökhan Ergülen’den dinledik.

Edirne’de helva denildiğinde parmakla gösterilen işletmelerden biri oluyor Esatlar Helva. Günlük üretim ve üstün hijyen kurallarıyla yoğun talep gören ürünler, en doğal şekilde katkı maddesi kullanılmadan üretiliyor. “Helva imalatımızda el emeği ve alın teri var” diyen Gökhan Ergülen, “Bizim yaptığımız ürün daha çok kışın ve soğukta tüketildiği için bizim sezonumuz Eylül’de balık sezonunun açılmasıyla başlıyor ve yoğunluk havaların iyice soğuduğu Ekim’den Mart ayı sonlarına kadar sürüyor. Yaz ayları ise daha sakin ve rolentide geçer” ifadelerini kullanıyor.

Helvaların lezzet sırrı susamlarda

Esatlar Helva’da, helvaların kıvamı mümkün olduğunca yumuşak oluyor. Ergülen’e sorduğumuzda müşterin tercihinin de bu yönde olduğunu dile getiriyor. Katkı maddesi içermeyen helvalarda susam yağının salınımını önlemek için ürünlerin buzdolabında saklanması tavsiye ediliyor. Başarılarının en büyük sırrının işi severek yapmaları olduğunu dile getiren başarılı isim, “Helvalarımızda yöremizin en kaliteli yerli susamından yapılan tahin ve Edirne’nin pancarından yapılan pancar şekeri kullanıyoruz” diyor.

“Turizmin gelişmesiyle işlerimiz de arttı”

Gökhan Ergülen, 10 sene kuyumculuk iş hayatı ve şekerleme sektöründe bir çikolata firmasının satış bayiliğinden sonra dede mesleği helva işine adım atıyor. Yıllar içinde helvacılıkta tanınan bir marka haline gelmelerindeki başarı sırlarını şu sözlerle aktarıyor Ergülen, “Babam ve amcam işlerinde usta isimlerdi. Her zaman en iyi malzemeleri kullandılar, maliyetten kaçınmadılar. Helva işini ben devraldıktan sonra; şehirde turizmin gelişmesi ve yabancı turistlerle beraber başta İstanbul olmak üzere Türkiye’deki birçok şehirden Edirne’ye gelen misafirlerle işlerimiz arttı.”

Yoğun emek, alın teri ve ustalığın birleşimi

Gökhan Ergülen, helvalarını klasik usulle yaptıklarını dolayısıyla makine ve kazanı sadece şeker ve şeker ağdasını pişirmek için kullandıklarını, daha sonraki işlemde ise kürek ve elle yoğurmaya geçtiklerini, tüm bu işlemlerin de helvanın kalitesini artırdığını söylüyor ve püf noktayı üç başlıkta topluyor: Yoğun emek, alın teri ve ustalığın birleşmesi.

“En çok tercih edilen helvamız kakaolu tahin helvası oluyor”

Esatlar Helva’da ürünler tahin ve yaz helvası olmak üzere iki gruba ayrılıyor. Tahin helvaları; kakaolu, sade ve fıstıklı olmak üzere üç çeşide ayrılırken, yaz helvaları ise; cevizli ve bademli olarak iki şekilde sunuluyor. Yaz helvalarında diğer helvacılardan farklı olarak içlerine tahin kullandıklarını belirten başarılı işletmeci, “Bademli helvada da gerçek çekilmiş badem kullanıyorum, bu yüzden badem ezmesine yakın bir tadı ve kıvamı oluyor. En çok tercih edilen helvamız tahin helvalarımız oluyor. Kakaolu helvamız da müşterilerimizin en çok rağbet gösterdiği ürün çeşidimiz” açıklamalarında bulunuyor.

Gökhan Ergülen son olarak, misafirlerine daha iyi hizmet verebilmek için daha çok çalışmayı hedeflediklerini belirterek, ileride imkanlar dahilinde oğlunun desteğini de alarak çeşitli yatırımlar yapmayı düşündüklerini sözlerine ekliyor.

Sosyal Medya'da Paylaşın