Akkomarka, “Sorumlu Restoran Hareketi” projesini duyurdu

Yeme içme sektöründe 9 marka ve 30’dan fazla restoranla faaliyet gösteren Akkomarka, gelecek nesillerin iyi yaşam hakkını dikkate alarak sürdürülebilirlik odağındaki projesi Sorumlu Restoran Hareketi’yle sektörde bir ilke imza atıyor. Projenin lansmanı Levent Köşebaşı’nda Akkomarka Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Yeşilyurt ve Akkomarka kurucularından Ali Akkaş’ın ev sahipliğinde özel bir davetle gerçekleştirildi.

Akkomarka, sürdürülebilir dünya hedefiyle hayata geçirdiği Sorumlu Restoran Hareketi’yle doğaya saygılı, sürdürülebilir, misafire ve çalışana karşı etik değerleri koruyan bir yapının gelişmesini amaçlıyor. Yeme içme sektöründe 1000’in üzerinde çalışanı ve her yıl 2 milyon dolayında misafir ağırlayan Akkomarka Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Yeşilyurt, konuya ilişkin konuşmasında yaşadığımız çevre felaketlerinin, iklim krizinin, gıdada yaşanan ve yaşanacak kıtlık sorunlarının, susuzluk gibi bir çok problemin projeyi hayata geçirmelerinde etken olduğunun altını çizdi.

Küçük değişikliklerle büyük farklar yaratabileceklerine inandıklarını belirten Yeşilyurt, “Şu anda tüm restoranlarımız karbon nötr. Karbon ayak izimizi düşürmek için tüm aydınlatma sistemlerimizi revize ettik ve muslukları fotoselli sisteme geçirerek su sarfiyatını azaltmayı hedefledik. Bunun yanı sıra, 200 ton su ve 2 mw enerji tasarrufu ile 8 hanenin bir aylık su ve elektrik ihtiyacını karşıladık. Restoranlarımızda kullandığımız enerji tamamen ‘yenilenebilir enerji kaynaklarından’ tedarik ediliyor. Tüm restoranlarımız IREC sertifikalı hale getirildi” dedi.


Ali Ocakbaşı, Gümüşsuyu

“Geri dönüşüme kazandırdığımız her 70 kg kağıt ile 1 ağacı kesilmekten kurtarıyoruz”
Sorumlu Restoran Hareketi projesiyle geri dönüşümü ve gıda israfını da önemsediklerini belirten Akkomarka Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Yeşilyurt, “Restoranlarımızda kullandığımız ambalaj malzemelerimizi geri dönüştürülebilir ham maddelerden ürettik ve bu sayede her ay 1000 ağacı kesilmekten kurtardık. Geri dönüşüme kazandırdığımız her 70 kg kağıt ile 1 ağacı kesilmekten kurtarıyoruz. Üretimde personel eğitimleriyle gıda atıklarını en aza düşürmeye çalıştık. En yoğun gıda atıklarından olan garnitür sunumlarını misafirlerimizin tercihine bıraktık. Bu sayede gıda atıklarını yüzde 25 azalttık.” dedi. Akkomarka bünyesinde çalışan personel eğitimleriyle ilgili projesini de ilk kez açıklayan Yeşilyurt, Afyon Kocatepe Üniversitesi ve Yuvam Dünya Derneği işbirliğiyle tüm personellerine iklim krizi ve sürdürülebilirlik odaklı eğitim verileceğini ve sertifika ile belgeleneceğini belirtti.

Tüm Akkomarka restoranlarında plastik kullanımının yüzde 99 azaltıldığına değinen Yeşilyurt, “Her şubemizden ayda 3 bin 500 cam şişeyi geri dönüşüme kazandırıyoruz. Kısa süre önce garnitürsüz olarak sunmaya başladığımız ürünlerimizle servisten dönen gıda atığını %25 oranında azaltmayı başardık. Burada hedefimiz %100’e kadar ulaşmak. Gıda atıklarını da İBB ile işbirliğine giderek Metanizasyon Tesisi’ne iletmeye başlıyoruz. Ayrıca HAYTAP gönüllüleri ile barınaklara ulaştırarak her ay 2 bin minik dostumuza gıda sağlıyoruz. Her ay 1000 litre atık yağı geri dönüşüme kazandırıyoruz. Yağların temiz suya karışmasını önleyerek her ay 1 milyar litre suyun kirlenmesini önlüyoruz, ki bu da 250 hanenin temiz su ihtiyacı demek” şeklinde atık yönetimiyle ilgili adımlarını açıkladı.

Ringa Sea Food

“Yerli üretimi destekliyoruz”
Menülerinde coğrafi işaretli ürünlere yer veren Akkomarka’nın kadın üreticileri ve kooperatifleri desteklemesi de Sorumlu Restoran Hareketi projesinin adımları arasında yer alıyor. Tüm restoranlarında kullanılan yumurtaların kafessiz sistemle üretim yapan tedarikçilerden alan Akkomarka, restoranlarında misafirlerine sunulan hayvansal ürün içermeyen mezeden lahmacuna, kebaptan tatlıya kadar ürün seçeneği bulunan vegan menüleriyle de ilk kebap restoranı ve ilk ocakbaşı restoranı olarak dikkat çekiyor.

Sosyal Medya'da Paylaşın