Teyzem Börek’in Üçüncü Kuşak Temsilcisi Zülfiye Mutlu Sarıoğlu: Herkese RATIONAL’den bahsederken usta bir fırın olduğunu söylüyorum

Bulgaristan’dan İzmir’e göç eden, unlu mamuller konusundaki el becerisini işe dönüştüren Teyzem Börek’in hikayesi 1992 yılında küçük bir börek dükkânı ile başlıyor. Aslında Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler mezunu olan ama aile mesleğini yapmayı tercih eden Teyzem Börek’in üçüncü kuşak temsilcisi Zülfiye Mutlu Sarıoğlu’dan Teyzem Börek’in hikayesini ve ürünlerini dinledik. 

Açıldıktan sonra büyük zincir bir mağazaya börek vermeye başladıklarını ve daha sonrasında donuk üretime geçtiklerini dile getiren Zülfiye Mutlu Sarıoğlu sözlerine şöyle başlıyor: “Donuk üretim yapmaya başladıktan sonra o zincir marketin tüm Türkiye’deki şubelerine ve başka zincir mağazalara börek vermeye başladık. Bu şekilde hikayemiz daha da büyüdü. Sonrasında ben üniversiteyi bitirdikten sonra dayım fırın-kafe konseptini yapmamızı çok istedi. Biz de bunu istedikten sonra fırın-kafe konseptini oluşturduk.” 

“RATIONAL’in kendi kendini temizleme özelliği büyük bir kolaylık” 

“Birçok ithal fırın denedik fakat hiç memnun kalmadık, daha sonra hayat bizi RATIONAL ile buluşturdu. Altı yıldır sorunsuz bir şekilde RATIONAL’in fırınını kullanıyoruz ve çok mutluyuz” diyerek RATIONAL’in sağladıkları kolaylıklardan bahseden Zülfiye Mutlu Sarıoğlu: “İlk başlarda fiyat performans açısından kullanmadığımız için biraz endişeliydik ama kullandıktan sonra özellikle annem bir sürü yere RATIONAL fırınlarını önerdi. Sağladıkları kolaylarından biri öncelikle pişirecek kişinin bir usta olması gerekmiyor. Tezgahtar arkadaşımız börek, kurabiye ya da ne pişirilmesi gerekiyorsa pişirebiliyor. Tüm programları yaptık ve kaydettik. Herhangi birine pişirmesini çok kolay öğretebiliyoruz. Dengeli pişirme, pişirme süresi bakımından da faydasını görüyoruz. Belki diğer fırınlara göre üç ya da beş dakika pişirme süresini kısaltıyor olabilir ama aldığımız sonuç doğru olduğu için çok memnunuz. Fırın ısınınca, ürün piştiğinde fırın tarafından uyarılıyor olmamız kullanım kolaylığı yaratıyor. Ülkemizde kalifiye eleman gerçekten bulmak çok zor RATIONAL fırını kullanacak kişinin usta olması gerekmiyor çünkü RATIONAL usta bir fırın özellikleriyle bize kolaylık sağlıyor. Ben herkese RATIONAL’den bahsederken akıllı fırın diye anlatıyorum. Sağladığı diğer önemli kolaylıklardan biri de kendi kendini temizleme özelliği. Önceki fırınları temizlemek ve onunla uğraşmak zaman kaybıydı. RATIONAL’in fırınlarının bu özelliği gerçekten büyük bir kolaylık” diyor. 

“En sevilen ve farklı olan ürünümüz kuşbaşı etli su böreğimiz” 

Ürün çeşitliliğini ve ürettikleri donuk ürünleri de bizimle paylaşan Zülfiye Mutlu Sarıoğlu sadece 12 çeşit el açması börekleri olduğunu dile getiriyor ve sözlerine devam ediyor: “Bizim bütün ürünlerimizin yüzde doksan beşi donuk. Mayalı ürünleri tam pişmiş donduruyoruz, diğer bütün ürünlerimizi ise çiğ olarak donduruyoruz. Soğutucundan çıkarır çıkarmaz fırına atılıp pişirilebiliyor. Baklavamız, 30 çeşit kurabiyemiz, poaça ve açmalarımız var. En sevilen ve farklı olan ürünümüz kuşbaşı etli su böreğimiz. Bu tamamen bizim kültürümüzden geliyor. Bir diğer sevilen ürünümüz de muska böreğimiz. Farklı tercihlere hizmet vermeyi de önemsiyoruz. Örneğin, vegan böreklerimiz var yeşil mercimekli, sade patatesli. Bademli çıtır kurabiyemiz de badem unundan yapıldığı için gluten hassasiyeti olanlar için uygun bir ürünümüz.” 

“Böreklerimizi 27 yıldır hala anneannemim tarifiyle yapıyoruz” 

Teyzem Börek olarak en büyük farklarının geleneksel el emeğine dayalı üretim yapıyor olmaları olduğunu ve çok da fazla bir alternatiflerinin olmadığını dile getiren Sarıoğlu: “Böreğimizin çok alternatifi olduğunu düşünmüyorum. 27 yıldır hala anneannemim tarifiyle yapıyoruz böreklerimizi. Yufkalar tek tek elde açılıyor. Ön hazırlık kısmında tabii ki makinalar kullanılıyor ama ürünler tek tek elde açılıyor, elde dolanıyor tamamen ev tipi her şey. Adı da o yüzden Teyzem. Annenizin yemekleriyle, börekleriyle kimse yarışamaz ama biz size teyzenizin böreğini sunuyoruz diyoruz. Hammaddeye çok ciddi zamlar gelmiş olabilir ama biz hiçbir zaman kalitemizi düşürmedik. Karışım yağları kullanmadık. Mide sorunları yaşayan insanlar bile bizim ürünlerimizi yediklerinde bir rahatsızlık hissetmiyorlar” diyor. 

“Butik bir üretim ve hizmet anlayışına sahibiz” 

Mutfağı ailece çok sevdiklerini dile getiren Sarıoğlu sözlerine şöyle son veriyor: “Butik bir üretim ve hizmet anlayışına sahibiz. Sınırsız bir büyüme istemiyoruz. Şu anki üretim kapasitemle beş tane daha şubeye üretim yapmamız mümkün ama çok büyüdüğünüz zaman aynı tadı yakalamak ve korumak ne kadar mümkün bundan çok emin değilim. 2 fırın kafe, 2 tane imalattan satış olarak toplamda 4 şubemiz var.”

Sosyal Medya'da Paylaşın