İstanbul’da Uzak Doğu rüzgarları estiren en iyi suşi mekanları

Japon mutfağında pirinç sirkesi ile hazırlanan pilav yemekleri suşi olarak adlandırılıyor. Çok çeşitli malzemeler ve tekniklerle sarılan suşi, Japon yemeklerinin de kralı sayılıyor. Uzun bir süredir dünyanın dört bir yanındaki gurmelerin yakın takibinde olan suşi, sashimi, nigiri, shoyu’ya kadar tüm çeşitleriyle artık Türk lezzet severlerinin de gözde tatlarından biri haline geldi. Zamanla damak zevkimize daha yakın hale getirilen suşinin en önemli özelliği ise kesinlikle işi bilen ustalar tarafından hazırlanması.

Yeni sayımızda Hürriyet Gastronomi Seyahat Kültür ve Sanat Yazarı Müge Akgün, Konsept Danışmanı Tolga Atalay, Hürriyet Pazar Köşe Yazarı & Travel Magazine Genel Yayın Yönetmeni Ebru Erke, Hürriyet & CNN Gazeteci ve Yapımcı Arda Sayıner, Türkiye Gastronomi Derneği Başkanı Zenyep Kakınç, Milliyet Gazetesi Köşe Yazarı Çağdaş Ertuna ve Food in Life Genel Yayın Yönetmeni Gökmen Sözen gibi kıymetli gurmelerimize, lezzetine güvendikleri ve suşi konusunda iddialı buldukları mekanları sorduk. Bu dosya, suşiye mesafeli duranların dahi önyargısını yıkacak!

Zuma
Londra’nın ünlü Japon restoranı Zuma, Hong Kong’un ardından İstanbul’da açtığı mekânı ile şube sayısını üçe çıkardı. Tabakları dahil tüm eşyalarının el yapımı ve Japonya’dan gelme olduğu mekânın menüleri de diğer şubeleri ile aynı; yalnız Türkiye’ye uyarlanan birkaç lezzet dışında. Zuma spesiyaliteleri arasında sebzeler, çorbalar, deniz mahsulleri, et yemekleri ve pilavlar dışında nigiri, sashimi, maki rolls gibi suşi çeşitleri yer alıyor. Mekânın Japon tarzından esinlenilen tasarımı ise konuklarını adeta Uzak Doğu’ya keyifli bir yolculuğa çıkarıyor.

Nobu İstanbul
Robert De Niro ve Nobu Matsuhisa’nın ortakları olduğu Japon restoranı Nobu, New York’un ardından tüm dünya şubeleri ile gözde bir gastronomi merkezi olmuş durumda. Açılacağı ülkelerde aynı tadı ve kaliteyi yakalayabilmek adına her şube için büyük hazırlıkların yapıldığı mekânın şefi Matsuhisa menüsünde ise Japon ve Peru mutfağını harmanlayarak yorumluyor. The Ritz-Carlton İstanbul’da hizmet veren Nobu’da müdavimleri, Yellowtail Jalapeno, New Style Sashimi, Black Cod Miso ve Rock Shrimp Tempura gibi mekânın imza lezzetlerini deneyimleyebilirken, vejetaryenler ise yalnızca sebzeler ile hazırlanan seçenekler bulabiliyor.

İnari Omakase
Kuruçeşme ve Vadi İstanbul’da olmak üzere iki ayrı şubede hizmet veren İnari Omakase, suşi keyfini zirvede yaşayacağınız mekanlar arasında yer alıyor. Füzyon mutfağını en iyi şekilde yorumlayan sushi mekanlarından İnari, sıra dışı bir suşi deneyimi sunuyor. Şef Barlas Günebak’ın kendine has yorumuyla hazırladığı İnari’nin menüsünde geniş bir başlangıç menüsünün yanı sıra, balzamik sos ve keçi peyniriyle hazırlanan ton balığı sashimi ve saymakla bitmeyecek çeşitte suşi seçenekleri yer alıyor. Tüm menüye göz gezdirdiği halde karar veremeyen suşi meraklıları, burada şefe sevdiği malzemeleri söyleyerek kendi suşisini de oluşturabiliyor.

Roka
Rainer Becker’ın 2004 yılında Londra’da kurduğu Roka, Londra, Dubai, Riyad ve Mallorca Adası’ndan sonra bu yıl İstanbul’da da kapılarını açtı. Japon iç mimar Noriyoshi Muramatsu’nun imzasını taşıyan mekânın dekorasyonunda toprak tonları ve doğal dokular dikkat çekiyor. Galataport İstanbul’un eşsiz Boğaz manzarasıyla misafirlerini karşılayan Roka’nın menüsü Executive Chef Hamis Brown imzasıyla hazırlanıyor. Mutfağı Türk genç bir şef olan Suna Hakyemez’e emanet olan ünlü restoranda et, tavuk, deniz ürünleri ve sebzelerin yanı sıra suşi, sashimi, tempura ve salatalar yer alıyor. Roka’nın menüsünde ayrıca Roka Londra’nın imza yemekleri de öne çıkıyor.

Sunset Grill & Bar
Uluslararası bir marka olan Sunset, menüsünde Japon ve modern Türk mutfağından seçenekler sunuyor. Sushi bar konseptini 1999 yılında Türkiye’ye ilk kez tanıtan restoran olarak bilinen Sunset, misafirlerini Japon şef Hiroki Takemura’nın ve Türk ve uluslararası mutfağın şefi Hüseyin Arslan’ın ellerinden çıkan özel lezzetlerle buluşturuyor. Keyifli bir suşi deneyimi yaşamak isteyen suşi severler special box alternatiflerini değerlendirebiliyor. Fakat Sunset müdavimleri en fazla paylaşımlık tabakları, özellikle de somon ve deniz levreği sashimi’yi tercih ediyor.

İsokyo
Zorlu Center’da yer alan İsokyo, Pan-Asya mutfağının İstanbul’daki temsilcilerinden biri olma özelliği taşıyor. Doğu’nun gizemli sırlarını Avrupa’nın pişirme teknikleri ile buluşturan mekân, Japonya’dan eşsiz umami çeşnileri; tatlı ve baharat tatlarını dengeleyen Thai seçenekleri, ekşi ve acılar, Kore’den ihtişamlı renklerdeki fermente ve salamura ürünlerinin yanı sıra enfes Çin yemekleri sunuyor. Lezzetleriyle konuklarını İstanbul’dan Tokyo’ya uzanan bir yolculuğa çıkaran İsokyo’nun şefi, ikram sırasında en açık renkli balıktan koyu renklilere doğru tatmanızı öneriyor. Dekorasyonunda kullanılan minimalist aksesuarlarla zevkli bir tasarım anlayışına sahip olan İsokyo, yenilikçi deneyimlere açık olan yemek severlere hitap ediyor.

Sosyal Medya'da Paylaşın