Akkomarka’dan Kadın Üreticilere Anlamlı Destek

Yeme içme sektöründe 13 marka ve 40’ın üzerinde restoran ile faaliyet gösteren Akkomarka, Türk tasarımcı ve ressam Eda Zamanpur ile anlamlı bir iş birliğine imza attı.

Kadınların çalışma hayatındaki yerine önem veren iki ismin imzasıyla oluşturulan proje kapsamında, Akkomarka’nın restoranlarında kullandığı ve deprem bölgesindeki kadın üreticilerden ve kooperatiflerden tedarik ettiği ürün seti, ressam Eda Zamanpur’un “Üreten Eller” temalı tasarımıyla giydirildi.

Topraktan Tabağa Kooperatifi’nden Mardin bölgesine ait sorgül bulguru ve mercimek, Moon Organik’ten Malatya Bölgesi’ne ait domates salçası ve Adıyaman’ın pul biberi, Kadınların Elinden’den Hatay’ın nar ekşisi başta kadınlar olmak üzere, deprem bölgesinde zor şartlar altında üretim yapmaya devam eden tüm üreticilere dikkat çekmek amacıyla özel bir set olarak misafirlere sunuldu.

“Bu projede yer almak, benim için büyük gurur”

6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve 11 ilimizi etkileyen depremler sonrasında bölgede faaliyet gösteren kadın girişimci ve kooperatiflerden pek çoğunun artık üretim yapamaz hale geldiğine değinen Akkomarka Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Yeşilyurt, böyle bir projeye imza atmaktan gurur duyduğunu belirterek, “Deprem bölgesi, ülkemizdeki hayvan varlığının %15’ini bulundururken, 3,7 milyon hektar tarım arazisi ile 270 bin kayıtlı çiftçinin üretim yaptığı bir konumda yer alıyor. Ülkemizin gıda ihtiyacının neredeyse dörtte birinin karşılandığı bölge, bugün yoğun göç veren ve üretimi durma noktasına gelen bir coğrafya haline geldi. Buna dur demenin en güçlü yolunun, kadın üreticileri desteklemek ve onların üretim yapmasına katkı sunmak olduğunu düşünüyorum. Yeme içme sektörünün en önemli oyuncularından biri olan Akkomarka olarak, buna kayıtsız kalmadık. Deprem bölgesindeki kadın üreticilerden tedarik ettiğimiz ürünleri, restoranlarımızda kullanıyoruz. Gelecek dönemde de, yeni ürünler satın almayı planlıyoruz” açıklamasında bulundu.

Sürdürülebilir bir dünya için, el ele

Sürdürülebilirlik çalışmalarını “Sorumlu Restoran Hareketi” adı altına toplayan Akkomarka, projeye başladığı günden bu yana kadın üreticileri destekliyor ve menülerinde coğrafi işaretli ürünler kullanmaya devam ediyor. Ayrıca, ambalaj malzemelerini geri dönüştürülebilir ham maddelerden üreterek her ay 1000 ağacı kesilmekten kurtaran marka, tüm şubelerinde, her ay 2 bin ton gıda atığı değerlendiriyor. Değerlendirilen gıda atıklarının kompost ve enerji haline getirilmesi için İBB Metanizasyon Tesisi’ne ileterek, kalan ayrıştırılmış atıkları da HAYTAP aracılığı ile hayvan barınaklarına ulaştırıyor. Bu sayede, ayda 2 bin minik dostumuzun beslenmesine katkıda bulunuyor.

Sosyal Medya'da Paylaşın