17’nci yüzyıldan 21’inci yüzyıla: Şarap pencereleri

17’nci yüzyılda İtalya’yı bubonik vebanın sardığı günlerde kullanılan şarap pencereleri, 21’inci yüzyılda COVID-19 pandemisinde de işletmecilere yardımcı oldu.

17’nci yüzyılda İtalya’yı bubonik vebanın sardığı zamanlarda insanların teması sıfıra indirmek için kullandığı şarap pencereleri, sosyal mesafeyi korumak isteyen kokteyl barlar, kafeler, restoranlar ve hatta bazı dondurmacılar tarafından yüzyıllar sonra kullanılmaya başlandı. Dünyanın hiçbir yerinde benzerine rastlanmayan şarap pencereleri veya buchette del vino’lardan, Floransa’nın merkezinde 150’den fazla bulunuyor. Şarap pencerelerinin sadece veba zamanında değil aynı zamanda asil şarap üreticisi ailelerin artan şarabı işçi sınıfına satmak için de kullanıldığı söyleyen Şarap Pencereleri Derneği başkanı Matteo Faglia, insanların hala bu küçük pencerelerden şarap doldurmak için kendi şişelerini getirebileceğini söyledi.

Insider’da yer alan habere göre o dönemlerde bir akademisyen olan Francesco Rondinelli’nin yazısına göre, 1630-1633 yıllarında etkili olan veba döneminde insanlar bu şarap pencereleri aracılığıyla içecekleri uzatır ve parayı almadan önce bir kabın içerisinde sirke ile dezenfekte ederlermiş.

Sosyal Medya'da Paylaşın