Ünlü yatırımcı Mark Mobius: “Türk ekonomisi daha iyiye gidecek”

Boğaziçi Zirvesi’nde konuşan ünlü yatırımcı Mark Mobius, pek çok ülkenin iyileşme sürecinde olduğunu kaydederken “Türkiye’de de aynı durumu gözlemliyorum. Geçen seneye göre çok daha iyi durumda. Daha da iyiye gideceğini düşünüyorum” dedi.

Bu yıl ‘Belirsizlik Çağında Yaşamak’ ana teması ile düzenlenen, 43 devletten bakan, büyükelçi, konsolos ve iş insanını İstanbul’da bir araya getiren 11’inci Boğaziçi Zirvesi, dün yapılan panellerle tamamlandı. Ünlü yatırımcı Mark Mobius, Afganistan İletişim ve Bilgi Teknolojisi Bakanı Masooma Khawari ve İGA CEO’su Kadri Samsunlu gibi isimlerin katıldığı zirvede, yeni dünya düzeninde ele alınabilecek başlıklar masaya yatırıldı.

Türkiye iyiye gidecek

Dünya’dan İmam Güneş’in haberine göre; zirvede konuşan Mobius Capital Partners LLP’nin Kurucusu Mark Mobius, ekonomik açısından geçen yılın başlarından itibaren çok sıkıntılı bir durum yaşandığını, bu senenin çok daha iyi olacağını düşündüğünü söyledi. Pek çok ülkenin iyileşme sürecinde olduğunu kaydeden Mobius, “Türkiye’de de aynı durumu gözlemliyorum. Geçen seneye göre çok daha iyi durumda. Daha da iyiye gideceğini düşünüyorum” dedi.

Türkiye’nin Çin’e, Kore’ye, Tayvan’a, Güney Afrika’ya, Brezilya’ya, Hindistan’a para yatırmaya devam ettiğini dile getiren Mobius, “Şu anda en büyük holdingler Hindistan’da yatırım yapmaya devam ediyorlar. Burada iyi bir şirkete yatırım yapmak çok önemli. İnsanlara önerim hayalleriniz bulutların üstünde olsa bile ayaklarınız yere basmalı. Bulutların üstünde ileriyi görebilir, tahminlerde bulunabilirsiniz ama ayaklarınız yere bastığınızda daha sağlam olursunuz ve şirketinizin mali durumunu daha iyi kontrol edebilirsiniz” diye konuştu.

Kaybedenler, kazananlar…

Para kaybedilen şirketlere yatırım yapmayı sevmediğini kaydeden Mobius, şöyle konuştu: “Tesla gibi para kaybediyor olursak bu durum aynı zamanda pek çok kişiye de para kazandırıyor olacak. Tesla’nın stokları otomatik olarak artıyor. Bu durum da stokların neden aşağıya doğru iniyor sorusunu karşımıza çıkarıyor. Kripto ve Bitcoin değerleri öncü bir değer olarak görebiliriz. Borsanın ne olup bittiği konusunda bizi bilgilendiriyor. Bu durum aslında şirketlerin para kaybedip kaybetmediğini gösteriyor. O nedenle kripto dünyasına daha yakından bakmak lazım. Aslında düzeltme yapılsa dahi ya da pusula geriye doğru düşse dahi stok pazarda iyi para kazanılacaktır. Çünkü burada önemli bir yatırım fırsatı var.”

Ekonomide dijitalleşme

Sosyal Etki ve Dijitalizasyon başlıklı panelde konuşan Afganistan İletişim ve Bilgi Teknolojisi Bakanı Masooma Khawari ise çağın şartları ve gereksinimlerinden dolayı toplumların makineleşen bir yaşama doğru hızla ilerlediğine dikkat çekti. İnsan yaşamına dayatılan teknolojinin başta Afganistan gibi gelişmekte olan ülkeler olmak üzere tüm devletlerin dijital yönetime yönelme ihtiyacını artırdığının altını çizen Khawari, şunları söyledi:

“Salgın döneminde sosyal medya kanalları sadece bilgilendirme için kullanılmadı. Aynı zamanda dünyadaki bilim insanları arasında işbirliğini artırmak için de iyi bir araç haline geldi. Korona sonrası dönemde ilklerden biri, ticari aktörlerin ekonomide dijitalleşme ve sanal pazarlama uygulamalarına daha fazla aşina olmaları olacak. İkinci planda ise işçi ve işveren ilişkileri ile çalışma şekillerindeki değişiklikler yer alıyor. Süreçlerin dijitalleşmesi, bir ülkenin güvenlik ve bilgi sistemlerini ekonomisini ve altyapısını basitleştirebilir. Vatandaşlara kamu hizmetinin sunumunu iyileştirebilir. Dijital dönüşümünün sosyal refah üzerindeki önemli etkileri arasında yaşam kalitesinin artırılması, eşitlik duygusu, toplumun tüm üyeleri için temel hizmetlere erişim kolaylaştırılması, sürdürülebilir kalkınma, sağlıklı, temiz ve uygun maliyetli enerjik büyümeden bahsedilebilir.”

Sosyal Medya'da Paylaşın