Gaziantep’te tatlı bir yolculuk

Gaziantep deyince akla ilk gelen lezzetlerden biri hiç kuşkusuz baklava oluyor. İmalathanede geleneksel tekniklerle hâlâ elle açılan yufkalar tereyağı ve bolca fıstıkla buluşurken taş fırınlarda pişerek şerbete karışıyor. Türkiye’de baklavanın çıkış noktası olan UNESCO şehri Gaziantep, birbirinden yetenekli baklava ustalarıyla adından söz ettiriyor. Gastronomi dünyasına adını yazdıran bu özel şehrin önde gelen baklavacılarını sizler için derledik. 

Elmacı Güllüoğlu 

1871 yılında Gaziantep’te Güllü Çelebi tarafından ilk baklava üretimini gerçekleştiren Güllüoğlu ailesi, hâlâ Gaziantep’te üretimine devam ediyor. Büyük emek ve özenle hazırlanıp sunulan Elmacı Güllüoğlu baklavalarının sırrı ise; 135 yıldır babadan oğula aktarılan bilgi, deneyim, işe duyulan saygı ve titizlik oluyor. Harran ovasının buğdayından elde edilen unu, Gaziantep’in fıstığı ve Şanlıurfa bölgesinin sadeyağı; baklavada farkı ortaya koyuyor. 

Ayıntap Baklava 

Gaziantep’in yeni nesil baklavacılardan olan Ayıntap Baklava, 2000 yılında Gaziantep’te yerini alıyor. Uzun yıllar İmam Çağdaş’ta kazandığı tecrübeyle kendi yerini açmak isteyen Levent Usta tarafından kuruluyor. Adını ise Gaziantep’in eski isminden alan Ayıntap Baklava, kurulduğu günden beri kalitesinden asla ödün vermiyor. Fıstıklı baklava, midye baklava, havuç dilimi ve şöbiyeti denemeden geçmeyin deriz. 

Hamido Baklavaları 

Gaziantep’in en sevilen baklavacılarından biri olan Hamido Baklavaları bir konuda farklılık yaratıyor. İşe başlayana her ustaya işini titizlikle yapacağına dair yemin ettiren Hamido Baklava aynı zamanda “yeminli baklavacı” olarak ünleniyor. Yaklaşık yarım asırdır baklavacılıkta usta haline gelen Hamido Baklavaları, Gaziantep’in en iyi baklavacıları arasında yer almayı başarıyor. Tüm baklavaları taş fırında pişirilen baklavalardan şöbiyet ve fıstık dolama denemeye değer. 

Çelebioğulları 

İmam Çağdaş’ta yetişen Çiftçi Kardeşler tarafından kurulan Çelebioğulları, ilk şubesini 1993 yılında açıyor. Baklava üretimi ise 1984 yılına dayanıyor. Baklavanın geleneksel yapımına sadık kalarak taş fırınlarda ve hijyenik ortamlarda hazırlanan lezzetler, akıllara durgunluk veriyor. Fıstıklı baklava ve şöbiyet en sevilenlerden olurken, masaya getirilen ekstra fıstık ikramları da mutlu etmeye yetiyor. 

Zeki İnal 

Gaziantep’te şöbiyet denildiğinde hiç kuşkusuz ilk akla gelen Zeki İnal oluyor. Babası Mehmet İnal’dan işi devralan Zeki İnal, baklavayla 13 yaşında tanışıyor. Şöbiyet severlerin vazgeçilmez mekânı haline gelen ve fabrikasyon üretime geçmeyerek hâlâ butik baklava üretimine devam eden işletmede, şöbiyetlerde yumuşak un kullanılıyor. 

Koçak Baklava 

Gazianteplilerin favorisi olan Koçak Baklava, Coşkun ve İbrahim Koçak kardeşler tarafından 1993 yılında kuruluyor. Gaziantep baklavasının geleneksel yapısından taviz vermeden ilk günkü heyecan ve titizliğiyle lezzetlerini müşterileriyle buluşturmaya devam ediyor. En sevilen ürünleri ise; özel şöbiyeti, kare baklavası ve fıstıklı kurabiyesi oluyor. 

İmam Çağdaş 

Gaziantep’te baklava deyince akla ilk gelen yerlerden biri de Gaziantep’le özdeşleşen İmam Çağdaş oluyor. İmam Çağdaş’ın torunu Burhan Çağdaş, 1887 yılından bu yana 133 yıllık bir markanın ayakta kalabilmesini kullandıkları malzemelerin kalitesine bağlıyor. Baklava ve havuç diliminde iddiasını ortaya koyan İmam Çağdaş, malzemelerini her zaman özenle seçiyor. 

Çavuşoğlu Baklava 

Yeniliği ve öncülüğü seven Çavuşoğlu Baklavaları’nın tarihi 1875 yıllarına dayanıyor. Çavuşoğlu baklavaları 113 yıllık geleneğinde yeni tatlılar da ortaya çıkarıyor ve Gaziantep’te baklavadan sonra akla gelen lezzetlerden havuç dilimini ve bülbül yuvasını keşfeden marka olma özelliği taşıyor. 

Sosyal Medya'da Paylaşın