Donuk ürün teknolojisiyle ekmek israfını azaltmak mümkün

Gıda israfı sorunu son zamanlarda tüm dünya genelinde önlenmesi ve çözüme ulaştırılması için çaba harcanan açlık, iklim değişikliği gibi diğer güncel sorunların arasına girdi. Dünya nüfusu artarken kaynaklar her geçen gün azalmaya başladı. Türkiye’de her yıl 2.1 milyar adet ekmek israf ediliyor. Konuyla ilgili tespitlerde bulunan Unlu Mamul Makine Üreticiler Birliği Derneği (TUMMAB) Başkanı ve Bay Bread Fırıncılık kurucusu Serdar Yalçınkaya, donuk ürün teknolojisini kullanılması halinde israfının önüne geçilebileceğini belirtti.

Dünyada gıdadaki kayıp oranı 900 milyar dolara ulaşırken, Türkiye’de bir yılda çöpe atılan 2.1 milyar adet ekmeğin parasal değeri ise 1,546 miyar TL.

Unlu Mamul Makine Üreticiler Birliği Derneği (TUMMAB) Başkanı ve Bay Bread Fırıncılık kurucusu Serdar Yalçınkaya, ihtiyaç kadar ürünün alınmasının israfın önlenmesinde en büyük kriterlerden biri olduğunu belirterek, “Biz kendi markamız olan Bay Bread’de ürünleri tüketiciye donuk ve doğal olarak iletip, istedikleri zaman tüketmelerini sağlayarak israfın azalmasına da katkıda bulunuyoruz” dedi.

“Tüketicinin alışık olduğu damak lezzetlerini teknolojiyle harmanlıyoruz”

“Türkiye’de günde 25 bin 295, yılda 9,2 milyon ton ekmek üretiliyor. Bu oran günde 101 milyon, yılda 37 milyar adet ekmeğe denk geliyor. Buna mukabil günde 95 milyon adet ekmek tüketilirken, 6 milyon adet ekmek maalesef israf ediliyor. Buna göre Türkiye’de yıllık 1,546 milyar TL değerinde 2,1 milyar adet ekmek israf oluyor. Bay Bread olarak doğal ham maddelerle, üretim proseslerinin en verimli şekilde vücut bulduğu bir üretim alt yapısı oluşturduk. Tüketicinin alışık olduğu damak lezzetlerini dünyada bu sektörde geliştirilmiş olan teknolojilerle harmanlayarak bir iş modeli tasarladık.

“Ürünlerin kalitesinin sürdürebilirliği ve verimlilik en önemli kriter”

Ürünlerin kalite standardizasyonu, kalitenin sürdürebilirliği ve verimlilik çok önemli. Bir merkezde ürettiğimiz, doğal ham maddelerle işlediğimiz ekmek ve unlu mamullerin ön pişirilmiş hallerini hızlı soğutup, dondurarak paketli şekilde ulaştırıyoruz. Donuk olarak soğuk zincirde muhafaza edildiği takdirde ürünün 6 ay ömrü var.

“Ürünlerin israf edilmeden, istenilen kadar pişirilmesi mümkün”

Salgın döneminde tüketicilerde ürünleri dezenfekte etme alışkanlığı oluştu ancak ekmeğin ambalajsız satılan bir ürün olması nedeniyle tüketiciler kaygılandı. Bu dönemde Bay Bread olarak yüksek teknoloji fırıncılık mamullerimizi, ambalajlı ve donuk olarak evlere servis hizmeti vermeye başladık. İnsanlar evlerindeki derin dondurucuda ekmek ve unlu mamul depolayarak istedikleri zaman pişirerek yüzde yüz güvenli gıdaya ulaşma imkanına sahip oldular. Tüketici ihtiyacı kadar tüketti ve israf etmedi.

Kullandığımız özel teknoloji hem ülkemizin verimliliği anlamında sağlayacağı kazanımlar hem de ekmek israfına karşı yaratacağı çözümlerle ülke ekonomisine katkı sağlayan bir süreçtir” şeklinde görüşlerini dile getirdi.

Sosyal Medya'da Paylaşın