Alâ Dükkân Kurucusu Ahsen Toktay: “Geleceğimiz temiz tarımda”

Alâ Dükkân, Karaman’da bölge ürünlerinin sürdürülebilirliğini sağlamak üzere hayata geçiriliyor. Ürünlerin daha fazla insana ulaşılabilirliğini sağlamanın yanı sıra; kadın emeğini gözeten Alâ Dükkân’ın mimarı ise; gerçek ve temiz tarıma gönül veren Ahsen Toktay. 

Alâ Dükkân, “gerçek gıda” ile beslenen bir ailenin, bu ürünleri yaşatma ve tanıtma isteği ile hayata geçiriliyor. 2014 yılında, 5 emekçi kadınla çalışmalarına başlayan marka, bugün onlarca köyden, onlarca kadınla yoluna devam ediyor. 

Ahsen Toktay; sürdürülebilirliğin, sağlıklı beslenmenin gerçek gıdadan geçtiğine inandığını ifade ederek, “Türkiye’de sadece Karaman’da bulunan birden fazla ürün var. Bunların daha fazla insana ulaşmasını ve emek veren kadınlarımızın emeğinin değer görmesi için kızımın ismini verdiğim Alâ Dükkân’ı kurduk” diyor.

Doğal ve yerel ürünlere ilgisi, Toktay’ı bu işin mutfağına yöneltiyor 

Silifke’de dünyaya gelen ve iktisat eğitimi alan Ahsen Toktay evlendikten sonra Karaman’da yaşamaya başlıyor. Çocuklarının eğitimi için İstanbul’a giden başarılı isim, Karaman- İstanbul arası geçen yaşantısında Karaman’da tükettiği temiz ve doğal gıdaların kıymetini bir kez anlıyor. Doğal ve yerel ürünlere ilgisi ve bu ürünleri sevdikleriyle paylaşması Toktay’ı bu işin mutfağına yöneltiyor ve Alâ Dükkân projesi doğuyor. Toktay ürün çeşitlerinden şöyle söz ediyor: “Ürün çeşitlerimizde; pekmez, nar ekşisi, erişte, tarhana, ekşi mayalı ekmek, yöreye has tandırda kavrulmuş çerezler yer alıyor. Bir köyde ulaştığımız eski tohum, başka bir köyde fideye dönüştürülüyor ve bir başka köyde yetiştiriliyor. Ürünlerimizin paketlenmesinde ise kullandığımız bez torbalarımız yine kadınlarımızın emeği ile dikiliyor. Biz kocaman bir Alâ Dükkân ailesiyiz.”

“Divle Obruğu Tulum Peyniri’nin coğrafi işaret belgesini aldık” 

Alâ Dükkân’da üretimde dikkat edilen hususlar arasında; eski tohumların kullanılması, kimyasaldan uzak durulması ve temiz toprak yer alıyor. Marka; yaklaşık 100 kadınla, 20 köyde ürün yetiştiriyor. Sezonunda taze ürünler veren marka, kışın ise yaz aylarında kuruttuğu ürünleri e-ticaret yoluyla müşterileriyle buluşturuyor. Mersin ve Karaman’ın sınır komşusu olduğunu dile getiren Ahsen Toktay, “Mersin’in kuzeyde Toroslar’da yer alan köyleri ile Karaman’ın güney köyleri komşu. Dolayısıyla birçok sebze ve meyve ürün yelpazemiz bulunuyor. Ayrıca Karaman’ın küçük kara mercimeği, ekşi kara üzümü, sumak ve kimyonu çok özel ürünler. Öte yandan biz de Divle Obruğu Tulum Peyniri’nin coğrafi işaret belgesini aldık. Bu konuda çok emek veriyoruz. Obruğun kapasitesi 40 ton ama maalesef Türkiye’de 500 ton Divle Obruk Peyniri piyasada. Kaşar peynirimiz, deri tulum, koyun ve keçi peynirlerimiz yoğunlukta. Bunların her biri ayrı bir köyde üreticilerimiz tarafından yine bizim kontrolümüzde üretiliyor” açıklamalarında bulunuyor.

“Daha çok ürünle yurt dışına açılmayı hedefliyoruz” 

Tohumundan yetiştirilmesine, peynirlerin mayasına kadar her bir ürün kontrol altında Alâ Dükkân’da. Eski tohum, ilaçsız yetişmiş ürün, kadın emeği ve küçük üreticiye destek ise markanın olmazsa olmazlarından. Tarımın önemini pandemi sürecinde bir kez daha anladığını vurgulayan Ahsen Toktay sözlerini şöyle sonlandırıyor: “Geleceğimiz temiz tarımda. Şu anda ülkenin her yerinde evlere, firmalara ve işletmelere ürün gönderiyoruz. Öte yandan katıldığım yurt dışındaki fuarlarda ve etkinliklerde ürünlerimize çok talep olduğunu gözlemliyorum. Temennim daha çok kadın üreticiyle ve daha çok miktarda ürünle yurt dışına açılmak.” 

Sosyal Medya'da Paylaşın