Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kars Barajı açılış törenine video konferans yoluyla katıldı. Ekonomideki toparlanma sinyallerinin oldukça güçlü olduğunu belirten Erdoğan, “Bu süreçten hızlı bir şekilde çıkacağımıza inanıyorum” dedi.
Ekonomideki toparlanma ile ilgili açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Ekonomide büyük bir ivme bekliyoruz. Türkiye’yi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokma hedefimize hiç olmadığımız kadar yakınız” ifadelerini kullandı.
Cumhuriyetin kuruluşunun 100’üncü yılı olan 2023 için konulan hedeflerin başında dünyanın en büyük ekonomisi olma hedefi bulunuyor. Euronews’te ter alan habere göre; peki Türkiye ekonomisinde son durum ne?
Nominal fiyatlara göre 19’ncu satın alma gücüne göre 13’ncü sırada
Ülkelerin ekonomik büyüklüklerini birbirine göre kıyaslamada kullanılan iki temel hesaplamadan ilki bir yıl içerisindeki ekonomik aktivitenin dolar cinsi büyüklüğünü gösteren gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYİH) diğeri ise bir ülkede belli bir ürün grubunu satın almak içi gerekli olan yerel para biriminin, diğer ülkede aynı ürün grubunu almak için gerekli olan para ile karşılaştırılması ile hesaplanan satın alma gücü endeksi.
Buna göre Türkiye milli gelir olarak da tanımlanan GSYİH bakımından 2019 sonu itibariyle 19’ncu sırada bulunuyor
Satın alma gücüne göre karşılaştırıldığında ise Türkiye’nin yeri daha üst sıralarda. 2016 yılında 14’ncülükten 13’cülüğe yükselen Türkiye ekonomisi satın alma gücü bakımından ilk 10’a en yakın konuma gelmiş oldu. Türkiye bu sıralamada ekonomisi daha küçük olduğu halde Güney Kore, İspanya ve Kanada gibi ülkeleri geride bırakıyor.
GSYİH’de 17’nciliğe kadar yükseldi
Türkiye GSYİH sıralamasında 19’unculuğa gerilemeden önce 17’inciliğe kadar yükseldi.
AK Parti’nin iktidara yeni geldiği 2002 yılı sonu itibarıyla 2001 krizi sırasında büyük bir darbe alan Türkiye ekonomisi 25’nciliğe kadar gerilemişti.
Fakat krizi çabuk atlatan Türkiye ekonomisi iki sene içerisinde ilk 20 ekonomi içerisine girmeyi başardı ve G20 kulübüne katıldı.
2006 yılından itibaren ilk 10’a en yakın noktaya geldi
2006 yılı sonuna gelindiğinde ise Türkiye ekonomisi ilk 10 ekonomiye en yakın nokta olan 17’inciliğe yükseldi ve 10 yıldan uzun bir süre bu konumunu korudu.
2017 yılı sonuna gelindiğinde ise Türkiye daha önce geride bıraktığı Endonezya ve Suudi Arabistan tarafından geçilerek 19’ncu sıraya geriledi.
Ekonomik büyüklük refah seviyesini gösteriyor mu?
Bir ülkenin ekonomik büyüklüğü aslında o ülkenin gelişmişliğin göstermiyor. Bunun için ekonomistler her ne kadar onda da eksik kısımların bulunduğunu kabul etse de kişi başına düşen milli gelirin daha iyi bir gösterge olduğunu belirtiyor. Bu da bir ülkenin toplam milli gelirinin nüfusa bölünmesi ile elde edilen bir rakam. Bu göz önünde alındığında Çin ve Hindistan gibi dünyada üst sıralarda bulunan ülkeler refah seviyesi karşılaştırmasında bir hayli gerilere düşüyor.
Bolivya'nın La Paz kentindeki Arami restoranının sahibi Marsia Taha Mohamed, Latin Amerika'nın En İyi Kadın Şefi seçildi.
Şef Taha Mohamed, Sürdürülebilirlik ve Biyoçeşitliliği Destekliyor
2013'ten bu...