BMD üyeleri, AVM’lerin açılmasıyla birlikte dikkat edilmesi gereken 5 konu belirledi

AVM’lerin açılışıyla birlikte 11 Mayıs’ta ‘deneme açılışı’ yapacak olan markalar geniş katılımlı 1 Haziran açılışı için 5 konuya önem verilmesini istiyor. Birleşmiş Markalar Derneği’nin (BMD) sıraladığı şartlar markaların uzun vadede kalkınmasını kolaylaştırmak için belirlenmişken çalışanların güvencesini de ihmal etmiyor.

18 Mart itibariyle kapanan 70.000 mağazanın AVM’lerde açılışıyla pek çok soru gündeme geldi. 2 aya yakındır kapalı olan markalar BMD aracılığıyla açılış sürecinin sorunsuz ilerleyebilmesi için 5 başlık altında isteklerini belirtti.

BMD, 90 gün süreyle kira talebinde bulunulmamasını, sonrasında 1 yıl boyunca ciro kirasına dönülmesini, ortak alan giderinin ciro kirası üzerinden belirlenmesini, zarar eden mağazalardan tazminatsız çıkış kolaylığı sağlanmasını ve Kısa Çalışma Ödeneği’nin Eylül sonuna kadar devam etmesini istiyor.

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun bilgileri ışığında sağlıklı ve güvenli bir başlangıç yapmak isteyen firmalar, 11 Mayıs’ta yapacakları deneme açılışı ile tedarik, mağaza içi düzenleme ve hijyen önlemlerinin ardından geniş katılımlı açılışı 1 Haziran’da gerçekleştirecekler. Marketing Türkiye’de yer alan habere göre, markaların tüm finansman kaynaklarını üreticilere ödemesi, yüksek maliyetle borçlara sebep oldu. Açılış sürecinin sorunsuz ve sağlıklı geçebilmesi için önerilerini şöyle sıraladılar:

  • Normalleşme tam olarak gerçekleşene kadar 90 gün süreyle kira talebinde bulunulmasın. Ancak eski cirosunun en az yüzde 80’ini yakalayan perakendeci ciro üzerinden kira ödeyebilsin.
  • Salgının etkileri ortadan kalkana kadar ‘kazandığın kadar öde’, bir başka ifade ile ‘kazan – kazan’ ilkesinden hareketle 1 yıl boyunca ciro kirasına dönülsün.
  • AVM’lerdeki ortak alan işletme gideri hesabı, ciro kirasına yüzdelik bir pay eklenerek ve şeffaf bir şekilde yapılsın.
  • Markaların zarar eden mağazalarını ‘mücbir sebep’ kapsamında hızla kapatarak verimli operasyonlara odaklanmaları gerekiyor. AVM yönetimleri bu durumdaki mağazalardan çıkış için yıllar önce imzalanan kontratları gerekçe göstererek yüksek tazminatlar istemesin. Aksi takdirde birçok marka yakın gelecekte büyük zorluklarla karşı karşıya kalacak.
  • Kısa Çalışma Ödeneği Eylül ayı sonuna kadar devam etsin.
Sosyal Medya'da Paylaşın