1998 Yılından Beri Gıda Üretim Teknolojilerinin İçinde Büyüyen Unnu Gıda Sahibi Mert Ulupınar ile Markasını Konuştuk

Gıda makinaları ve gıda endüstriyel tesislerinde verimli üretim, kaliteli üretim konusunda yıllardır aldığı tecrübeyi kullanarak 2013 yılında TANDOOR LAVAŞ markası ile unlu mamüller tesisi kurdu. Şu anda 30 ülkeye ihracat yapan, 2000 m2 kapalı üretim sahasına sahip bu markanın yöneticisi Mert Ulupınar ile bir röportaj gerçekleştirdik.

Unnu gıda olarak Tandoor markamızla toplam 13 çeşit tortilla üretiyoruz. Bunlardan bir çeşidi de Glutensiz tortilla. Avrupa ve Orta doğu kıtasındaki tek glutensiz tortilla üretebilen fabrikayız. Ayrıca glutensiz pizza tabanı da müthiş bir inovasyon bu sene daha çok anlatacağız bu ürünleri müşterilere. Diğer sade ve tam buğday tortillalarımız da ev dışı tüketimde çok rağbet görüyor. Çünkü biz mutfağın içindeyiz. Şefler ne istiyor anlayabiliyoruz.

Marka hakkında
Markamızı 2013 yılında oluşturduk. Tandoor “ateş kapısı” anlamını taşıyor. Markamızı şu anda dünyanın 30 ülkesine taşıdık. Küçük bir işletmeden başladığımız bu serüven bizi dünya devleri ile rekabet etme ve karşılaşmaya kadar getirdi. Tortillanın başkenti İspanya ile tortillanın en çok üretildiği Polonya’ya kadar bayiliklerimiz var. Tortilla ve lavaş ürünlerinde her türlü üretimi yapıyoruz. Sarılabilir her ekmeği yapma hevesimiz var. 2021 yılından beri sarılabilir ekmek çeşitlerinin hepsini üretebilir haldeyiz.

Lavaş ve tortilla Türk yemek kültürünün Street Food bağlantısı ile ilgili
Bir kere dürüm, sokak lezzetlerinin en vazgeçilmez ürünüdür. Dürüm de lavaşsız olmaz, tortilla Türk yemek kültürünün ortasına son 2 senede yerleşmiş durumda olduğunu görebiliyoruz. Döner, tantuni, kebap bunlar zaten tortilla ile yeniyordu. Ama tortillayla kayseri yağlaması yapıldığına şahit olduk. Tortilla ekmeğinin her geçen gün kullanım yerinin artması, bizim heyecanımızı hep yüksek tutuyor. Ayrıca sokak yemekleri sadece türklere özgü değil dünyanın heryerinde sokaklarda dürüm, wrap, taco, quesadilla, piadina, tacos gibi tortilla veya lavaşla yapılan ürünler var.

UNNU Gıda olarak gastronomi sektörüne katkıları 1994’den beri sürüyor.
Bizim hikayemiz 1994 de başladı. Babam gıda üretim makinaları ürettiği vakit onun ile çalışıyordum. Küçük yaşta içli köfte makinası, yufka makinası, pelmeni makinası-ufalama çorbası makinası gibi Türk ve Dünya mutfağının lezzetlerinin makinalarıyla içli dışlı oldum. 2013 de kendi kurduğum firmamda bu tecrübelerin hepsini kullandım. Lavaşı endüstriyel şekilde yüksek kapasitede bu kalitede üretebilen olduğunu düşünmüyorum.

İhracat ve Sertifikalar
Şu anda 30 ülkeye ihracat yapıyoruz. Amerika’dan, Senagal’e, İngiltere’den Irak’a kadar birçok bayiliğimiz var. Avrupanın tamamına hakimiz. Ayrıca Türkiye pazarı da müthiş derecede büyüyor. Kendi ülkemizede ürün üretme oranımızı arttırmak istiyoruz. Şu an %90 yurt dışı üretimimiz var. Fssc22000 kalite belgemizle dünyanın her yerine çok rahat ürün pazarlayabiliyoruz.

Yeni Projeler
Geçen sene hedefimiz 40 milyon TL ciro yapmaktı ve bunun çoğunu ihracatta yapmak istiyorduk. Bu hedefi %20 fazlasını tutturduk. Bu sene ürün listemize taco, tostadas ve nachos chipsi ekledik. Bu ürünlerle hedeflediğimiz 70 milyon ciroyu yakalayacağımıza inanıyorum. Bu sene kapasite anlamında büyümek istemiyoruz. Hedefimiz fabrikamızı endüstri 4.0’a ulaştırmak. Ve kalitesel anlamda daha da iyileştirmeler yapmak. Yatırımı bu alanda planlıyoruz.

Sosyal Medya'da Paylaşın