Koronavirüs salgını beraber alınan tedbirlerin uygulandığı dönemlere ilişkin ekonomik göstergeler belli oldu. Sonuçlar turizm sektörünün ağır darbe aldığını ortaya koyuyor.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yayımladığı son verilere göre, Türkiye’ye gelen yabancı turist sayısı Nisan ayında yüzde 99 düşüş kaydetti. Yılın birinci çeyreğinde, turizm gelirleri de 2019’un aynı dönemine göre, yüzde 11,4 azalarak, 4,1 milyar dolara geriledi.
Turizm sektöründe görülen küçülmenin en temel nedeni ise koronavirüs salgını nedeniyle getirilen kısıtlamalar oldu.
Yabancı ziyaretçi sayısında sert düşüş
BBC Türkçe’de yer alan habere göre; koronavirüsle mücadele kapsamında birçok ülkeyle uçuşların durdurulduğu ve sınır kapılarının kapatıldığı Nisan ayında Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı 24 bin 238’de kaldı. 2019 yılının aynı ayında bu sayı 3 milyon 290 bin; 2018 yılında ise 2 milyon 660 bin olmuştu.
Yabancı ziyaretçi sayısındaki düşüş havalimanı istatistiklerine de yansıdı.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ) açıkladığı Mayıs ayı kesin olmayan verilere göre, yılın ilk beş ayında havalimanlarını kullanan toplam yolcu sayısı 2019’un aynı dönemine göre yüzde 54,6 gerileyerek, 33,7 milyona indi. Dış hatlar yolcu sayısındaki düşüş ise yüzde 58.
Türkiye’ye 2019 yılında en fazla vatandaşı gelen ülkelerin bazılarıyla seferler yeniden başlatılırken, bir kısmı ile kısıtlamaların hafifletilmesine yönelik görüşmeler yürütülüyor.
Bu ülkeler arasında yer alan İngiltere ile Türkiye arasında Türk Hava Yolları ve Pegasus uçuşlara Haziran ayında tekrar başladı. Ancak, İngiltere’ye gelenlerin 15 gün evde ya da belirtecekleri adreslerde kendilerini karantinaya almaları öngörülüyor. Türkiye’nin bu düzenlemeden muaf tutulması için iki ülke arasındaki görüşmeler devam ederken, İngiliz basınında yer alan haberlerde, karantina şartını ortadan kaldıracak şekilde 15 Temmuz’dan itibaren Türkiye ile İngiltere arasında “seyahat koridoru” kurulabileceği belirtiliyor.
Turizmi canlandırmak için atılan adımlar
Koronavirüs salgını, Türkiye’de turizm sektörünün ivme kazanmaya başladığı bir dönemde baş gösterdi. Koronavirüs salgını nedeniyle ağır darbe alan Türk turizm sektörü Haziran ile birlikte tekrar ivme yakalamayı ve Temmuz ayı itibarıyla kayıplarının bir bölümünü telafi etmeyi amaçlıyor.
Ayrıca koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında Sağlık Turizm Sertifikasyon sistemi de yürürlüğe sokuldu. Sertifika, havayolları, havalimanları ve diğer ulaşım araçları ile konaklama ve yeme-içme tesislerinde gerekli standartları karşılayanlara verilecek.
Turizm ve Kültür Bakanı Mehmet Ersoy, bu hafta içerisinde CNNTürk televizyonuna yaptığı açıklamada, Temmuz ayında açılmayı hedefleyen tesislerin tamamının açılacağını düşündüğünü söyledi.
Kadıköy’ün kalbinde lokanta kültürünü başarılı bir şekilde yansıtan Nazende, Akdeniz mutfağının tüm inceliklerini ustalıkla sunuyor. Et, balık, sebze ve sakatatı başarılı şekilde müşterileriyle buluşturan...