Tedarik Zincirinde Çevik ve Yaratıcı Çözümler Zamanı

Cargill Gıda Türkiye, Orta Doğu ve Afrika Tedarik Zincirinden Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Kıvanç Çekiç, pandemiyle birlikte dünyada gıda alanında köklü bir davranış değişikliği ve güvensizliğin tetiklediği talep patlaması yaşandığını söyledi. Çekiç, “Cargill olarak bu zor dönemde müşterilerimize sunduğumuz dijital çözümler ve çevik yaklaşımımız sayesinde bölge insanına gıdanın ve sunduğumuz sürdürülebilir çözümlerin kesintisiz bir şekilde ulaşmasını sağladık” dedi.

Temel insan hakkı olan güvenli gıdaya erişim, dünya nüfusunun en büyük sorunlarından biri… Arz eksikliği, insanlığı gıda kıtlığı riskiyle karşı karşıya getiriyor. Bu risk, üreticiler kadar tedarikçilerine de büyük sorumluluk yüklüyor. Tedarik zincirinde çevik ve teknolojik gereksinimleri karşılayan kapsayıcı ve kapsamlı bir mekanizmaya ihtiyaç duyuluyor. İnsan sağlığı kadar ülke ekonomileri için de önemli olan gıda güvenliği ve tedariki konusunu Cargill Gıda Türkiye, Orta Doğu ve Afrika Tedarik Zincirinden Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Kıvanç Çekiç anlattı.

1960 yılından bu yana faaliyette oldukları Türkiye’de sürdürülebilir üretimi ve ürünleri odaklarına alma kararlılığı ve doğal kaynakları korumak konusundaki güçlü taahhütleri doğrultusunda çalıştıklarını belirten Çekiç, “Cargill olarak dünyanın sorumlu, güvenilir ve sürdürülebilir beslenmesini amaç edinmiş bir şirketiz. Cargill Türkiye olarak META bölgesi olarak adlandırdığımız Türkiye, Orta Doğu, Afrika operasyonlarını yürütüyoruz. 62 yıldır Türkiye’deyiz; dört fabrikamızda gıda, biyoendüstriyel ve hayvan beslenmesi alanlarında üretim yapıyoruz.”

“Tedarik zincirinde iyileşme zaman alacak”
Çekiç, pandemi döneminde dünyanın gıda alanında köklü bir davranış değişikliği ve güvensizliğin tetiklediği bir talep patlaması yaşadığını hatırlattı. “Aynı dönemde yine pandemi nedenli iş gücü kayıpları sonucunda tedarik zinciri artan talebi karşılayamaz oldu” diyen Çekiç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Özellikle uluslararası ticarette gemi ve liman operasyonları aşırı yüklendi, hatta kilitlenme noktasına geldi. Bu da global tedarik zincirinde kırılmalara yol açtı. Böyle olunca servisler aksadı, maliyetler iki-üç katına kadar çıktı ve sonuç olarak gıdada enflasyon yaşandı. Ayrıca kara ve denizde rotalar değişti, transit süreler arttı. Tüm bunlar lojistikte çeviklik konusunu gündeme getirdi. Tedarik zincirindeki iyileşme zaman alacak ama bütün sektörler bu yeni normale uyum sağlamak zorunda. Çok ciddi bir değişim bizi bekliyor. Sadece konvansiyonel yöntemler ile bu işin yürümeyeceği anlaşıldı. Dijital çözümler artık daha fazla işin içinde.”

Sosyal Medya'da Paylaşın