Taze ürünleri ve geleneksek lezzetleriyle Türkiye’nin en özel semt pazarları

Doğal, taze ürünlerden yöresel el işlerine, geleneksel lezzetlerden giyim eşyalarına kadar birçoğumuzun merakla takip ettiği noktalar oluyor semt pazarları. Gerek bulunduğumuz şehirlerde gerekse de seyahat ettiğimiz noktalarda izlerini muhakkak sürüyoruz. Semt pazarları aynı zamanda ara sokaklarda; bölge kültürüne, gastronomisine ve yaşama dair izler de sunuyor keşfe çıkanlara. Biz de Türkiye’nin en iyi ve köklü semt pazarlarını sizler için araştırdık.
•••••
İşte Sığacık’tan Türkiye’nin en eski pazarlarından Bolu Köylü Pazarı’na, Bodrum Mazı Pazarı’ndan dünyanın ikinci büyük pazarı, Tire’ye ve oradan Cumalıkızık’a uzanan bir rota…

Sığacık Pazarı

İzmir’in Seferihisar ilçesinde yer alan Sığacık, pazarıyla çok ünlü. Bölgenin adeta turistik yeri olan bölgede Sığacık Kalesi’nin sınırları içerisinde yer alan pazar, Pazar günleri kuruluyor. İzmir merkez ve çevre illerden oldukça müdavimi olan pazarda Ege otları başta olmak üzere; reçeller, turşular, baklavalar, börekler, sarmalar ve çok daha fazlası pazarın albenisini oldukça artırıyor.

Ayvalık Pazarı

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde kurulan Ayvalık Pazarı, her Perşembe oldukça yoğun ilgi görüyor. Bölgenin en büyük semt pazarı olan pazar, özellikle yaz aylarında çevre illerden ve Yunanistan’ın Midilli Adası’ndan gelen turistlere oldukça keyifli anlar vadediyor. Ayvalık’ın geleneksel lezzetlerinden sakızlı kurabiye, lor tatlısı ve zeytinyağlı baklava en çok tercih edilenlerden oluyor.

Tire Pazarı

İzmir’in Tire ilçesinde kurulan Tire pazarının bir özelliği de dünyanın en büyük ikinci açık hava pazarı olması. Her hafta Salı günü kurulan pazara ziyaret eden insan sayısı oldukça şaşırtıcı. Tire pazarına her hafta çevre ilçe ve illerden yaklaşık 25 bini aşkın insan geliyor. Beş bin esnafın ilçenin birçok sokağında kurmuş olduğu tezgahlarda her türlü sebze meyve ve birçok ürün ilk elden tüketicisine ulaşıyor.

Cumalıkızık Pazarı

Bursa’nın Cumalıkızık ilçesinde kurulan Pazar, doğallığıyla öne çıkıyor. Haftanın her günü kurulan pazar, yöre halkının kendi tarlasından, bahçesinden topladığı meyve-sebzelerle zenginleşiyor. Yine doğal ürünlerle yapılan envai çeşit reçeller, gözlemeler, erişteler köy meydanında kurulan pazara ilgiyi oldukça artırıyor. Ve Bursa’nın yerel lezzeti kestanenin en güzellerini de almadan dönmeyin deriz.

Bolu Köylü Pazarı

Türkiye’nin en eski pazarlarından biri olan Bolu Köylü Pazarı’nda her şey taptaze. Her Pazartesi köylü kadınlar tarafından kurulan pazar, aynı zamanda bölge halkı için buluşma noktası. Kadınların bir gün öncesinden bahçesinden, tarlasından topladığı ürünleri ve elde ettiği yoğurdu, tereyağı bu pazarda en doğal ve taze haliyle bulmak mümkün.

Alaçatı Pazarı

Alaçatı’da her Cumartesi günü kurulan pazar, bölgesel yiyecekleri, meyveleri, otları ve sebzeleri ile Çeşme’nin en büyük semt pazarı özelliğine sahip. Öyle ki Türkiye’nin en büyük semt pazarlarından biri olarak gösterilen pazar; giysisi, takısı, çantası ile de kadınların oldukça ilgisini çekiyor.  

Bodrum Mazı Köylü Pazarı

Pazar günleri kurulan Bodrum Mazı Köylü Pazarı, bölgenin tek köy ürünleri satan pazarı oluyor. aynı zamanda çevre ilçelerden halkın el emeği örtü, kanaviçe, perdelik gibi el işlerinin de yer aldığı Pazarda ürünler neredeyse öğle saatlerine kalmıyor. Böylece Bodrum’un en çok tercih edilen pazarlarından biri oluyor.

Güzelyalı Üçkuyular Pazarı

Haftanın iki günü Çarşamba ve Pazar günü kuruluyor Üçkuyular Pazarı. İzmir’in en eski pazarlarından biri olan semt pazarında; meyvelerden taze balığa, kuruyemişten giyecek zücaciyeye kadar birçok seçeneği bulmak mümkün.

Aşağı Ayrancı Pazarı

Bir diğer adıyla “sosyete pazarı” olarak da anılan Aşağı Ayrancı Pazarı her Çarşamba, Ankara’da Dikmen Polis Evi’nin yanında kuruluyor. Başkentlilerin özellikle kadınların yoğun ilgi gösterdiği bu Pazar, yiyecekten giyim eşyalarına kadar birçok çeşidi barındırıyor.

Sosyal Medya'da Paylaşın