Yeni nesil finansal teknoloji şirketi Multinet Up’ın CEO’su Demirhan Şener, pandemi sonrasında yeme-içme sektörünün değişen koşullarını ve sektörün yeni normallerini değerlendirdi.
Salgınla mücadele kapsamında alınan tedbirlerin yeme-içme sektörü üzerindeki etkilerine değinen Demirhan Şener, 110 milyar TL hacimde olan ev dışı yeme-içme sektörünün, 2 milyon çalışanı ile ülke istihdamının yaklaşık yüzde 10’unu oluşturduğunu ifade ediyor. Bu rakamın oldukça yüksek bir oran olduğunu dile getiren Şener, “Haziran ayıyla birlikte başlayan normalleşme sürecinin çok iyi yönetilmesi gerekiyor, doğru ve bilinçli hareket edersek sektörün kısa sürede toparlanacağını düşünüyoruz. Ancak bunun için kamu kurumları, şirketler, esnaf ve tüketici hep birlikte çok dikkatli ve bilinçli olmalıyız. Kontrollü sosyal hayat kuralları çerçevesinde alışverişlerimizi yapacak, ekonominin akışını sağlayacağız” diyor.
“Ülke ekonomisinin devamlılığına katkıda bulunmayı tavsiye ediyoruz”
Ekosistem ekonomisinin önem kazandığı bugünlerde, artık hiçbir sektörün tek başına faaliyet göstermediğini, bir işverenin, çalışanının yemek kartını yüklemesi yeme-içme sektörünü doğrudan etkilediğini dile getiren başarılı isim, “Restoran ve cafe’de yapılan harcama sadece o işletmelere değil; gıdanın üreticisinden tedarikçisine herkese fayda sağlıyor. Bu sebeple tüm paydaşlarımıza değer üretmeye devam etmeyi, ülke ekonomisinin devamlılığına katkıda bulunmayı tavsiye ediyoruz” ifadelerini kullanıyor.
“MultiNet yemek kartında kullanıcı sayısı 2 kat arttı”
Yeni normalin en önemli konusunun sağlık ve hijyen olduğuna dikkat çeken Şener sözlerini şöyle sürdürüyor: “Müşterilerinde güven duygusu uyandıran, aldığı tüm tedbirleri şeffaf bir şekilde onlara gösterebilen işletmeler bu dönemde en çok tercih edilen mekânlar olacak. Çalışma hayatının normale döndüğü bu günlerde pandeminin ilk dönemlerine göre MultiNet yemek kartında işlem adedi ve kart kullanıcı sayısının 2 kat arttığını, yapılan harcamalarda ise ev yemeklerinde 4 kat, fast food, kebap ve köftede 3 kat artış olduğunu görüyoruz.”
“Temassız ödemelerin kart kullanım alışkanlıklarında yer edinmesini sağladık”
Pandemi sürecinde dijital teknolojilerin gündelik hayata entegrasyonunun hızlandığını ifade eden Şener, önümüzdeki dönemde yeme-içme sektörünün dijitalleşme ivmesinin artacağını sözlerine ekleyerek, “Deloitte’ın geçtiğimiz günlerde yayınladığı ‘Covid-19 Etkisinde Restoran Sektörünün Bugünü ve Geleceği’ raporunda da tespit edildiği gibi değişen tüketici davranışları nedeniyle işletmelerin dijital yetkinliklerini geliştirmesi her geçen gün daha da önem kazanıyor. Özellikle ödeme alma teknolojilerinde tamamen dijital ve temassız ödemenin ön plana çıkacağını ön görüyoruz. Virüs ve mikropları taşıyabilen madeni ve kâğıt paralar ile temasın mümkün olduğunca azaltılması gerektiği bu dönemde temassız ödeme, hız ve kolaylık sağlayan bir konfor olmanın ötesine geçti. Müşterilerimize sunduğumuz tüm çözümlerde temassız teknolojisinin kullanımını uzun yıllardır teşvik ediyoruz. Bizim bu alandaki faaliyetlerimiz temassız ödemelerin kart kullanım alışkanlıklarında yer edinmesini sağladı. MultiNet’te her 10 ödemeden 7’si karekodla veya temassız olarak gerçekleşiyor. Üye iş yerlerimizin fatura kesimi, gün sonu alımı, slip gönderimi, ödeme iptali gibi işlemlerin tamamını fiziki POS cihazı yerine cep telefonlarından temassız yapabildikleri MultiPOS uygulamamızda ise işlem adedi 3 kat arttı. Ayrıca, fiziki kartı tercih etmeyip MultiPay uygulamamızdan sanal kart oluşturan müşteri sayımızda 2020 yılında 10 kat artış oldu. İşletmelerin teknolojik alt yapılarını yeni dönem için hazırlamakta geç kalmamaları gerekiyor.”