İlkbahar aylarından bu yana İstanbul, Bodrum, İzmir, Çeşme ve Alaçatı gibi turizmin cazibe merkezi kentlerindeki otelleri, restoranları dolaşma, konuların muhataplarıyla sohbet etme fırsatım oldu. Önce pandemi, ardından çok yakınımızda patlak veren savaş ve ekonomik sıkıntılara, fiyatların dramatik yükselişine karşın turizmde hareketlenme var. Sezona birçok yer iyi hazırlanarak girdi. Yeni yeni yerler açıldı, eskiler kendilerine yeniden çeki düzen verdi. Kısacası hepimiz daha iyi bir dünya, bir ülke için umudumuzu diri tutmaya çalışıyoruz.
İstanbul’dan başlayacak olursak bir yıla yakın bir süre önce açılan Galataport İstanbul’a da Türkiye turizmine de artı değer katacak. Beş yıl önce proje başlarken Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Ferit Şahenk, Galataport Türkiye ve İstanbul için bir pırlanta demişti. Öyle de oldu.
Sahil şeridinde yürürken, oturup bir şeyler yiyip içerken, tarihi mekanları dolaşırken insan nefes aldığını hissediyor. İstanbul Modern ve Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nin yakında açılacak olması, Galata’dan Atatürk Kültür Merkezi’ne uzanan kültür yolu projesinin hayata geçmesi başlı başına bir mutluluk kaynağı. Karaköy, bir kez daha yeniden doğuşunu yaşayacak, müzeleri, tarihi eserleri, otelleri, yeme-içme mekanlarıyla daha da yetkin olarak.
İstanbul için bir diğer büyük kazanım da konserleriyle, operalarıyla, baleleriyle, sergileriyle hepimizin hafızasında hiç silinmeyecek anıları olan İstanbul’un simge mekanlarından Atatürk Kültür Merkezi’nin geçmişini aratmayacak denli başarılı, hatta bir saygı duruşu diyebileceğimiz nitelikteki yeni binasının açılışıydı. İçinde açılan Divan Brasserie Fuaye de tam AKM’ye yakışır bir buluşma mekânı oldu.
Otel ve yeme-içme sektöründe haklı üne sahip Divan Grubu’nun İstanbul’a değer katacak bir diğer projesi de 2013 yılında kapılarını kapayan etkinlik mekânı Divan Kuruçeşme, tarihi dokusunun korunduğu restorasyonun ardından 9 yıl sonra yeniden açılması.
Bodrum’a gelince o da bir dünya markası ve lüks bir destinasyon olma yolunda hızla ilerliyor. 35 ülkeden haftanın 7 günü direkt uçuş olması ve geçen yıl pandemiye rağmen 780 özel jetin, 235 de mega yatın gelmesi bu konuda oldukça önemli bir gösterge.
2021 ve 2022’nin karılaştırmalı raporlarına göre mayıs sonuna dek Milas Bodrum Havalimanı’ndan ve Bodrum limanlarından giriş yapan turistlerin sayısında oldukça büyük artış olmuş. 2021 yılında İngiltere, Polonya, Rusya, Fransa ve Almanya başta olmak üzere mayıs sonu itibariyle yurt dışından gelen turist sayısı 22.479 iken, bu yıl bu sayı 125. 131’e çıkmış. Deniz yoluyla Bodrum limanlarına geçen yıl 327 ziyaretçi gelirken bu yıl sayı 28.136’ya yükselmiş.
Evet, birçoğumuzun dillendirdiği gibi fiyatlarda büyük bir artış da var ama genel olarak hem restoranların hem de otellerin ve pansiyonların kalitesi artıyor. Ancak kabul edelim ki servis ve sunumda hala eksikler var.
Bodrum doğasını korumayı misyon edinir, uzun vadeli planlar yaparsa, tesisler de günü kurtarma anlayışını bırakırsa lüks turizmin cazibe merkezi olmaması için hiçbir neden yok.
Benzeri Çeşme için de geçerli. 2010 yılında İbrahim Çeçen Holding ve Camper & Nicholsons ortaklığıyla 2010 yılında kurulan IC Çeşme Marina’nın açılışına gittiğimde bu küçük, butik ölçekteki marinadan çok etkilenmiştim.
Sonra yıllar içinde Alaçatı yükselişe geçerken Çeşme Marina eski cazibesini yitirmeye, restoranlar, barlar, mağazalar şekil değiştirmeye başlamış, bir ara Balıkçı Niyazi’nin dışında gidecek yer pek kalmamıştı.
Geçtiğimiz günlerde gittiğimde yeni bir ruha kavuşmuş Çeşme Marina ile karşılaştım. Restoran, bar ve tasarım mağazalarında sürdürülebilirliği merkezlerine almış, genç ve lokal müzisyenlere sahne verecek bir yapı kurulmuştu.
Hep söylerim, turizm ve yeme-içme sektöründe yatırımcıyla, işletmecisiyle, şefiyle, servis elemanıyla insan çok değerli. Sizi mutlu etmeyen bir yemeği, sert bir yastığı unutabilirsiniz. Ama bakışlarıyla, güler yüzü ve servisiyle sizi sarıp sarmalayan bir ekibi kolay kolay unutmazsınız…