Mevsimlik işçi göçü durdu: Şefler, garsonlar hasat için tarlaya girdi

Koronavirüs sebebiyle mevsimlik işçi göçünün durduğu Avrupa’da, çiftliklerde büyük bir endişe hakim. Yaklaşan hasat zamanıyla birlikte İngiltere, çözüm olarak ücretsiz izne çıkartılan işçileri haziran ayında başlayacak hasatlara davet etti. Mühendisler, garsonlar, aşçılar artık marul kesip, çilek toplayacak…

Koronavirüs salgını mevsimlik işçi sektörünün bitmesine de neden oldu. Hasat zamanı ek gelir için Doğu Avrupa ve Kuzey Afrika ülkelerinden Batı Avrupa’ya olan geçici göçlerin durması, tarımda ciddi bir krizin kapıya dayanmasını da sağladı.

CNN Business’ta yer alan habere göre, İngiltere buna bir çözüm getirdi. Hükümet, salgın nedeniyle işlerinden ücretsiz izne çıkartılan işçileri tarlalarda hasatlara katılmaya davet etti. Bu davet, büyük bir kesim tarafından kabul gördü. Mühendisler, garsonlar, şoförler, aşçılar ve daha nice meslekten insan, evlerinde oturmak yerine gıda zincirinin en önemli halkasında rol almayı tercih etti.

Çevre, Gıda ve Köyişleri Bakanı George Eustice, “Normalde ülkemizde olması gerekenin üçte biri oranında mevsimlik işçi gelebildi. Biz de milyonlarca ücretsiz izne çıkmış kişileri, ikinci bir iş olarak haziran hasatlarına katılmaya davet ettik” ifadelerini kullandı.

Kent kasabasındaki Betts Ailesi’ne ait çiftlikte, iki hafta sonra başlayacak buz dağı marulu hasadı için işçi arandığı ağızdan ağza yayıldı. Ne bir ilan, ne de reklam verildi. Buna rağmen kısa sürede 50’den fazla başvuru oldu. Çiftliğin direktörü Nick Ottewell, 8 kişiyi seçti. Hep birlikte eğitim için sosyal mesafe kuralına uyularak ‘açık hava konferansı’ düzenlendi.

“Bütün yaz kalacağınızın sözünü verin”

Çiftlik direktörü Nick Ottewell’in ise tam da hasat zamanında, çiftliğine gelen yeni elemanlarının karantinanın kalkmasıyla kendi işlerine dönmeleri çiftlik için felaket olur görüşünde. Bununla ilgili endişeleri olan Ottewell, “Tüm ekibimin Britanyalı olmasını çok isterim. Ancak bu mevsimlik bir iş ve Britanyalılar mevsimlik işlere pek sıcak bakmıyorlar. Yıllardır yabancı işçiler sayesinde işimizi ayakta tutuyoruz. Biz buradayız, Britanyalılar’ı da bekliyoruz. Ama lütfen bize bütün yaz kalacağınızın sözünü verin.”

Sosyal Medya'da Paylaşın