Claudio Chinali: “Her şef kendi mutfak kültürünün temsilcisidir”

Gündem Değerlendirmeleri’nde sektör profesyonelleri ile söyleşilerimiz devam ediyor. Ünlü şef Claudio Chinali gündeme ve koronavirüsün gastronomi dünyasındaki etkilerine dair FoodinLife’a açıklamalarda bulundu. Ünlü şef, “Koronavirüs krizi Türkiye’de geç başladı. Bu bir avantajdır, iyi kullanmamız gerekir” dedi.

Eataly’nin Executive şefi Claudio Chinali koronavirüs ve gastronomiye etkileri hakkında, “Bu virüsün dünyayı değiştireceğine inanıyorum çünkü sosyal yaşantımızı etkiledi ve biz sosyalliği seven canlılarız. Türkiye’nin büyük bir avantajı var; Türkiye’de biraz daha geç başladı. Bu avantajı kullanmamız gerekiyor” dedi. İtalya’da durumun oldukça kritik olduğunu ve en az 2 veya 3 ay daha süreceğini belirten başarılı şef karantina sürecinin araştırma yaparak veya internet üzerinden eğitimler alınarak etkili bir şekilde geçirilebileceğini söyledi. Ünlü şef Chinali, bu krizin adeta bir süzgeç görevi görerek işini seven ve sabırlı olan insanların devam edeceğini söylerken bu işi sadece para için amatörce yapan kişilerin krizden kurtulamayacaklarının da altını çizdi.

Türkiye’nin en iyi gurme marketlerinden biri olan Eataly’nin konseptinde gurme marketlerin açılabilmesi için devletin üreticiyi desteklemesi gerektiğini söyleyen Chinali, “Neden parmesan peyniri bu kadar meşhur oldu? Çünkü devlet sürekli destek sağlıyor ve normalde 20-25 euro üretim maliyeti varken devlet desteği ile 11 euro’ya kadar inebiliyor ve üreticiler 16-17 euro’ya satarak kazanç sağlıyorlar. Bence konseptin de insanlara uygun kullanılması lazım” şeklinde açıklama yaptı. Gıda firmalarının eskiye göre daha iyi olduğunu söyleyen ünlü şef, artık daha rahat bir şekilde istediği ürünü de bulabildiğini belirtti.

Şefliğe kendi isteğine göre daha geç başlayan Chinali, tüm bu süreç boyunca kendi istek ve hırsıyla yorulmadan çalışarak ve birçok deneyim kazanarak bu noktaya geldiğini söyleyerek Eataly hakkında, “Eataly ile çalışma fırsatı yakaladığımda çok mutlu oldum ve çok önemliydi çünkü bu yemek elçiliği gibi bir görevdir. İnsanlar fark etmiyor ama biz Eataly’de her şeyi sıfırdan yapıyoruz. Ekmek, makarna, ketçap, mayonez, barbekü sos gibi her şeyi kendimiz yapıyoruz. Bu açıdan Eataly’de çalışmak inanılmaz bir şans. Eataly şefleri bir gastronomi gurmesi gibi çalışıyor ve bütün şeflerin böyle olması gerekiyor. Bütün şeflerin kendi mutfağının elçisi olduğunu unutmaması ve yeni bilgiye de açık olması gerek. Şefler yeni bilgilerle kendi kültürünü birleştirebilir” dedi.

BeinGurme’de başarılı bir program sürdürmüş olan Chinali, “Gastronomi okuyorum diyen kişinin pazarlama, işletme, tarih gibi birçok alanda bilgisi olmalı. Gastronomi bölümünden mezun olan bir kişi devlette, gazetelerde veya firmalarda çalışabilir. Mesela biz her hafta toplantı yapıyoruz ve çalışanlarıma neden bazı ürünleri koyup bazı ürünleri koymadığımı finansal olarak açıklıyorum” şeklinde gastronomi öğrencilerine tavsiyede bulundu.

Sosyal Medya'da Paylaşın