Nişantaşı’nda artizan bir mahalle fırını olarak 2015 yılında kurulan Bröd, 8 yıldır istikrarlı bir şekilde üretime devam ediyor. Ekşi mayalı ekmekler ile başlayan macera; unlu mamuller, tatlılar, tostlar & sandviçler ve içecekler ile sektörde yerini her geçen gün sağlamlaştıran markanın sahibi Erman Girgin, Bröd’ün lezzetlerinden ve gelecek planlarından bahsediyor.
Erman Girgin tarafından Nişantaşı’nda artizan bir mahalle fırını olarak 2015 yılında kurulan Bröd, 8 senedir üretime devam ediyor. “Kaliteli ekmek üretip bunu uzun yıllardır sürdürmek istiyorduk ve şu an için bunu başardığımızı söyleyebilirim” diye konuşan Erman Bey, ekşi maya ekmeklerin yanı sıra unlu mamuller, tatlılar, tostlar & sandviçler ve içecekler ile 8 yıldır hizmet verdiklerini söyleyerek markanın hikayesini anlatıyor.
Bröd lezzetlerinin ortaya çıkışı
Hem Anadolu yakasında hem Avrupa yakasında hizmet verdiklerinden bahseden Girgin, ekmeklerin yapım sürecine de değiniyor. Ekşi maya ekmek yapımının oldukça zahmetli bir süre. olduğunu belirten Bröd’ün sahibi Erman Bey, “Seçilen fermantasyon sürecine göre, bu süre bizde 44 saate kadar çıkıyor. Hamur oluşturulduktan sonra soğuk odada bir gün boyunca bekliyor, sonrasında gramajlanıp şekillendiriliyor ve tekrar soğuğa giriyor. Bir sonraki gün ise pişiyor” diye açıklıyor. Ayrıca farklı tipte ekmekler için, farklı birçok un kullandıklarını ve bunları Ankara, Çorum ve Kastamonu gibi yerlerden temin ettiklerini söylüyor.
Bröd’ün lezzetlerine değinen Erman Girgin, 15 farklı çeşit ekşi maya ekmeklerinin mevcut olduğunu ve en fazla talep edilenin ‘sofra ekmeği’ olarak tanımladıkları klasik ekşi maya Bröd olduğunu kaydediyor. Bunun haricinde siyez, baget ve çekirdekli ekmeklerin de müşteriler tarafından talep edildiğini söyleyen Girgin, ekmek dışındaki ürünleri de açıklıyor: “Kurabiyeler ve raw barlar oldukça popüler. Nişantaşı’ndaki dükkanda ise tüm ürünler dışında, yumurtalı kahvaltı alternatifler ön planda.”
İş birlikleri ve gelecek planları
Halihazırda Nişantaşı ve Suadiye’de şubeleri bulunan Br.d’ün yeni dönemde Ataşehir’de bulunan Egmeg ile iş birlikleri olacağından bahseden Girgin, orayı ‘Bröd Satış Noktası’ olarak konumlandırdıklarını söylüyor ve yakın zamanda orada gün boyu kahvaltı ve yemeklerin olacağını anlatıyor. Girgin ayrıca, bir başka haberi paylaşıyor: “Etiler’de bulunan taze makarna dükkanı Yolk ile gerçekleştireceğimiz yeni projemiz dahilinde, Bröd’de bulunan tüm ürünlerimize müşterilerimiz orada da erişebilecekler. İstanbul’da 2024 yılında bir şube planımız daha var. Şehir dışında ise franchising tekliflerini değerlendiriyoruz.”
“Ekmek üretimini aceleye getirmiyoruz”
Ekmeği ele aldığımız zaman gastronominin ilk ana ürünü olduğu için başlangıcı da diyebiliriz. Haliyle bu başlangıç, rekabeti de beraberinde getiriyor. Pek çok markanın ve işletmenin olduğunu da sayarsak, Bröd’ün rekabet alanı da büyüyor. Bröd lezzetlerini rakiplerinden ayıran ve Bröd’e özel olan yönleri sorduğumuz Erman Bey, “Ekşi maya ekmeği daha iyi yapan bir şey var ise o da zaman. Bu yüzden ekmek üretimini aceleye getirmiyoruz” diyerek sözlerine başlıyor. Çok uzun süredir aynı unları ve aynı kalitedeki malzemeleri kullandıklarını söyleyen Girgin, “İyi ekmek yapma arzumuzu ilk günden beri aynı iştahla sürdürüyoruz” diyor.
Bröd’deki sürdürülebilirlik çalışmalarına değinen Erman Girgin, “Son dilimine kadar tüketilebilen ve zor bayatlayan ekmekler ürettiğimiz için, günde ortalama 5 milyon ekmeğin israf edildiği ülkemizde daha farklı bir yerde duruyoruz. Mutfakta ise birbirine geçişli tabaklar oluşturmaya çalışıyoruz” diyor.