Köklerinden Kopmadan Yeni Dünyaya Açılan Mutfak: Aheste

Hem Gault&Millau Türkiye Rehberi 2024’ten 1 Toque hem de Michelin Rehberi Bib Gourmand listesine girmeye layık görülen Aheste, Türk mutfağını yeni tekniklerle bir araya getirerek misafirlerine unutulmaz bir gastronomi deneyimi sunuyor. Bu lezzetli reçetelerin ise arkasındaki isim mekânın mutfak şefi Didem Çetin.

 “Köklerinden kopmadan, yeni dünyaya açılan ve gelişen teknikleri Türk mutfağına entegre etmek üzerine çalışan bir mutfak” diye Aheste’yi anlatmaya başlıyor mekânın Mutfak Şefi Didem Çetin. 2 yıldır Aheste’nin mutfak şefliğini yapan Çetin, ailesinin Gaziantep ve Şanlıurfa köklerinden ilham alarak şef olmaya karar vermiş. İspanya ve ABD’de deneyim kazandıktan Türkiye’ye dönüp Aheste ile buluşuyor. Burada çeşitli görevler üstlendikten sonra son 2 yıldır mutfak şefliği pozisyonuna gelen Didem Hanım, “Aheste benim için kendisine her gün çeken, ayrılmak istemediğin ve birden çok duyguyu gün içinde bana hissettiren bir yuva” diyerek Aheste’nin kendisindeki yerini anlatıyor.

Aheste’nin amacı: kaliteli malzemelerle lezzetli ve alışılmışın dışında yemek deneyimi

Aheste mutfağını anlatan Didem Çetin, Türkiye’nin yakın coğrafyasından beslendiğini ve geliştirdikleri her yemeği yerel ürün kullanarak yaptıklarını söylerken sözlerine şöyle devam ediyor: “Bizim mutfağımızda araştırma-geliştirme çalışmaları büyük bir önem taşıyor. Alışılmışın dışında tek bir şeften çıkan tabaklar yerine, yeni başlamış bir stajyerin dahi menüye yemek eklemesini istediğimi bir sistemimiz var.”

 Aheste’nin menüsüne baktığımız zaman a la carte ile beraber iki çeşit tadım menüsü olduğunu görüyoruz: Tadım vejetaryen menüsü. Bu menüyü hazırlarken mevsimselliğin birinci planda olduğunu söyleyen Çetin, 100’den fazla tedarikçiyle çalıştıklarını belirtiyor. Bununla birlikte teknik, doku ve lezzet kombinasyonlarına ve tat uyumlarına göre menülerini hazırladıklarını anlatan Didem Hanım, her hafta yerel pazarlara, balık hallerine ve kasaplara gittiklerini de cümlelerine ekliyor: “Amacımız, her zaman kaliteli malzeme ile lezzetli yemekler yapmak, alışılmışın dışında bir deneyim ile Türk mutfağını dünya sahnesine tanımak.”

 İçecek tarafında da düzenli olarak şarap eğitimleri düzenlediklerini anlatan Didem Hanım, bu eğitimlere mutfak ve servis ekibi olarak katıldıklarını ifade ediyor ve ekliyor: “Şarap menümüzde sadece Türk şaraplarına yer veriyoruz. Türk şarabını dünyaya tanıtma amacındayız. Aynı zamanda küçük bir kokteyl menümüz mevcut. Klasik kokteyller ile birlikte yemeklerimize eşlik edebilecek kokteyller hazırlıyoruz.”

 Aheste’nin ödülleri

Aheste; Michelin Rehberi’ne Bib Gourmand olarak dahil olurken, Gault&Millau Türkiye Rehberi 2024’te Geleneksel Mutfak kategorisinde 1 Toque’a layık görüldü. Bu ödüllerle ilgili “Bu tarz derecelendirme sistemlerinin içinde bulunmak bizim için eğlenceli bir süreç. Ülkemizin gastronomisinin böyle uluslararası görünür olması biz şefler için çok gurur verici” ifadelerini kullanıyor.

 Türk mutfağının dünya sahnesindeki yeri

Öğrencilik döneminde ve sonrasında yurt dışı deneyimlerini yaşamış Didem Çetin’e bu tecrübelerine istinaden Türk mutfağının dünya sahnesindeki yerini soruyoruz: “Türk mutfağı çok güçlü kökenleri olan bir mutfak” diyerek cümlelerine başlıyor ve ekliyor: “Ancak henüz dünya sahnesinde hak ettiği değere kavuşmadığını düşünüyorum. Ancak gastronomimizin Türk şeflerle son yıllarda iyi bir ivme kazandığını ve yakın zamanda hak ettiği değere kavuşacağına olan inancım sonsuz.”

Sosyal Medya'da Paylaşın