2019 yılında, Getir’in online yemek siparişi alanındaki hizmeti olarak kurulan GetirYemek, pandemi döneminde restoranların paket servise yönelme ihtiyacını dinleyerek 81 ile ulaşan ilk platform oldu. GetirYemek CEO’su Batuhan Gültakan ile GetirYemek uygulaması hakkında söyleşi gerçekleştirdik.
Sektörün genç ve dinamik oyuncusu olarak, ‘önce restoranlar kazanacak’ şeklindeki ezber bozan yaklaşımıyla 2019’dan beri faaliyet gösteren GetirYemek, restoranların da ilk tercihi oluyor. Hizmete başladığı günden bu yana restoranların talep ve hassasiyetlerine kulak vererek sektörde pek çok ilki ve iyileştirmeyi hayata geçiren GetirYemek, ikinci yaşında Türkiye’nin 81 ilindeki restoranlardan kullanıcılarına mutluluk getiriyor.
“Pandemi büyümeyle birlikte rekabeti getirdi”
Getir olarak birkaç sene sonra karşılaşmayı düşündükleri rekabetin pandemi ile hızlandığından söz eden Gültakan, “Pandeminin bize etkisi ‘tatlı bir rekabet’ oldu. Dünyada herkes bu sektöre girdi. Biz de bir teknoloji şirketi olarak altyapımızın güçlü olması, yetkin insan kaynağımız ve dinamik iş yönetme şeklimiz sayesinde Türkiye’de büyümemizi hızlandırdık” diyor.
“Kuzey Yıldızımız, ‘önce restoranlar kazanacak, sonra biz kazanacağız’ kuralımız. Bir karar alırken arada kalırsak dönüp bu ilk kurala bakarız”
Restoranların sorunlarını göz arda eden mevcut yerleşik düzeni bozmak istediklerini dile getiren Gültakan, “GetirYemek işine girmeden önce, restoranlarla ana sıkıntılarını konuştuk ki biz de aynı hataları yapmayalım. Sektöre, ‘restoranlar var oldukça biz var oluruz’ anlayışıyla girdik. Sektörün en büyük şikayeti, yüksek komisyon bedeli ve üzerine eklenen hizmet bedelleri ile ilgiliydi. Biz de işe ilk buradan başladık. Komisyonu yüzde 10 olarak belirledik ve bunun dışında hiçbir ek ücret almamaya karar verdik. Öne çıkan diğer bir konu da online alınan ödemelerin restoranlara çok uzun vadelerde yatırılmasıydı. Biz hizmete başladığımız ilk günden bu yana, online ödemeleri ertesi gün öğlene kadar restoranlara yatırıyoruz. Bu, sektörde bir ilk ve hala tektir. GetirYemek olarak restoranların ihtiyaçlarını dinleyip, karşılıklı gelişim anlayışıyla kurduğumuz iş modelimizin en önemli göstergelerinden biri” ifadelerini kullanıyor.
GetirYemek’in tek geliri komisyonlar olduğu halde, birinci ve ikinci dalgalarda restoranlardan komisyon almadıklarını belirten Gültakan, şu sözleri söylüyor: “Mart ayında ilk dalgadan sonra maalesef restoranların yüzde 25’i açılamadı. GetirYemek olarak biz de, restoranlara destek için harekete geçtik. İkinci dalgayla birlikte, Aralık ve Ocak ayları boyunca yönlendirme hizmeti komisyonunu kaldırdık. İnsanlarda da paket servisin restoranlar için önemine dikkat çekmemiz, farkındalık yaratmamız gerekiyordu. Bu nedenle projemizi ‘Bi Mutluluk Hareketi’ reklam filmiyle destekledik. Reklam filmimizde hangi platformu kullandıklarının önemi olmadan herkesi restoranlardan sipariş vererek destek olmaya davet ettik. Çağrımız yanıt buldu, 10 Aralık’tan sonra restoranların siparişleri iki katına çıktı. Pandeminin başında kapanan ve bir süre kapalı kaldıktan sonra ikinci dalgada sokağa çıkma kısıtlamaları dolayısıyla açılamayan yaklaşık 1500 restoran paket servis ile yeniden faaliyete başladı. Siparişlerini geçtiğimiz döneme göre 6 katına çıkardı. Böylece sektöre doğrudan ve dolaylı olarak 50 milyon TL destek sağlamış olduk.”
GetirYemek, restoranlarla karşı karşıya değil, her daim yuvarlak masada diyalogla çalışacağını söylüyor
Restoranlara destek vermek için hem sahada hem de ofislerinde restoranlarla sürekli iletişim halinde olan GetirYemek, pandemi döneminde call center ekibindeki çalışan sayısını da ikiye katladı. Kuryesi olmayan restoranların paket servise geçmek istemeleri sebebiyle kurye ağını da genişletti ve 81 ilde hizmet veren bir uygulama haline geldi. Restoranları daha da geliştirmek için birçok projelerinin olduğunu ifade eden Gültakan, “Bi mutluluk hareketi sonrasında restoranlardan çok teveccüh oldu. Biz de bu talebi karşılamak için büyük bir özveriyle kısa sürede 81 ile açıldık. Henüz online yemek siparişi ile tanışmamış 11 şehre GetirYemek’le ulaştık. Ardahan, Artvin, Bayburt, Bitlis, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Kilis, Muş, Şırnak ve Tunceli’deki restoran ve müşteriler ilk kez online bir yemek platformu ile tanışmış oldu. Bu illerde bazı restoranlara neden online platform ile çalışmadığını sorduk, altyapı sorunu yaşadıklarını gördük. Onlara internet erişim desteği sağladık. Şu anda sistemimize kayıtlı 30 binin üzerinde restoran bulunuyor. Bu sayı gün geçtikçe artıyor. Birlikte yapacağımız çok daha güzel işlere hazırlanmanın heyecanını duyuyoruz. Amacımız ekonomik anlamda ülkemizi geliştirmek için elimizden gelenin en iyisini yapmak ve Türkiye’de iyi bir şirket olarak izimizi bırakmak.”
İstanbul’un gözde lokasyanlarından Moda’da yeni nesil kahvaltıcı Valeria Cafe açıldı. Genç ve dinamik bir ekip tarafından kurulan Valeria Cafe, kahvaltı seçeneklerinin yanında tatlı ve...