Fasdat, 1995 yılında, o dönem Türkiye’ye yeni giriş yapan Burger King restoran zincirinin tüm ihtiyaçlarını ithal etmek, depolamak ve sevkiyatını gerçekleştirmek amacıyla kuruluyor. Geçen zaman içerisinde ithal ürün düzeyini neredeyse sıfıra indirip onaylı üreticiler kurulmasına önayak olan firmayı Kıbrıs ve Marmara Bölgeler Satış Direktörü Olgun Dursun’dan dinledik.
Fasdat tüm bu gelişmelerden sonra zamanla EDT operasyonunu kuruyor, tüm Türkiye ve KKTC’de yerinde tüketim noktalarına hizmet götürmeye başlıyor. Olgun Dursun, ürünlerin iş ortaklarının ihtiyaçları doğrultusunda belirlendiğini belirterek, “Ürünler ya fabrikalarımızda üretiliyor ya da tedarikçi seçimine gidiliyor. Ürün temini yapılacak tedarikçilerin tesisleri kalite ekipleri tarafından ziyaret ediliyor. BRC kalite belgesi öncelikli aranan kriterlerdendir. Mal kabul öncesi ise mutlaka ısı, fiziki bütünlük, SKT ve FiFO kontrolleri yapılmaktadır” diyor.
“Ürünlerimiz adresleme sistemi ile depolanıyor”
Gıda tedarikinde doğru planlama noktalarına da değinen başarılı yönetici, gıdanın doğru ellerde bulunmadığı sürece patlamaya hazır bir bombadan farksız olduğunu söylüyor ve şöyle devam ediyor: “Depolarımızda tüm ürünlerimiz adresleme sistemi ile depolanıyor. Tüm mal kabul ve araç yükleme işlemlerimiz el terminalleri üzerinden barkod okutmak suretiyle firmamız için özel olarak yazılmış program ile yapılmaktadır. Ürün tedariklerimizde tüm iş ortaklarımıza her daim en taze ürünü sunabilmekteyiz. Ayrıca bu işin en önemli noktalarından biri de sevkiyat konusu. Öte yandan geçtiğimiz yıllarda uygulamaya soktuğumuz araç takip sistemimizle tüm araçlarımızın araç içi sıcaklıklarından anlık hızlarına kadar olan veriler ana sisteme akmaktadır” ifadelerini kullanıyor.
“İş ortaklarımız online mağazamızı ziyaret edebilecek”
Fasdat, tüm iç sistemlerini dijitale entegre ediyor. Öyle ki tüm satış personeli gün içerisinde tüm bilgilere anlık olarak ulaşabileceği bir altyapıya sahip. Kurulan sistemle iş ortaklarına siparişlerini online olarak verebilen Fasdat’ta franchise sistemi ile çalışan firmalar gereken bilgilere sistemden ulaşabiliyor. Online mağaza kurulumu için gerekli çalışmaları başlattıklarını ifade eden başarılı isim, “Çok yakında iş ortaklarımız online mağazamızı ziyaret ederek hem ürünlerimizi görebilecek hem de ürünlerin kullanım alanları konusunda bilgi sahibi olabilecekler” açıklamalarında bulunuyor.
“Dünya çapında kalitelerini kanıtlamış gıda firmalarının bayiliklerini alıyoruz”
Fasdat’ın hedef kitlesi daha çok dışarıda yemek üreten işletmelerden oluşuyor. Dolayısıyla ürün portföyü içerisinde; otel mutfaklarından toplu yemek firmalarına, cafe’lerden fine dining hizmet veren restoranlara kadar tüm mutfaklar bulunuyor. Olgun Dursun gıda tedarikini karşıladıkları firmalardan şöyle söz ediyor: “Öncelikle et ve et ürünleri ile dondurulmuş patates ürünlerini holding bünyemizde bulunan kardeş firmalarımız Amasya Et ve Atakey Patates fabrikasından karşılıyoruz. Bununla birlikte Fasdat Gıda bünyesinde kurulmuş olan Fasdat Sebze fabrikamız ise Antalya’da tabağa girmeye hazır bir şekilde salata üretiyor. Kendi bünyemizde üretimine devam ettiğimiz soft dondurma miksi ve milk shake ürünlerimiz ile tüketicilere serin ve sağlıklı bir atıştırmalık sunuyoruz. Mutfakların kullanımına uygun kendi markalarımız olan Fastro ve King’s Valley ürünlerimizi de yine gıda mühendislerimiz tarafından onaylanan üreticilere ürettiriyoruz. Ayrıca dünya çapında kalitelerini kanıtlamış gıda firmalarının da bayiliklerini alarak ürün portföyümüzü şekillendiriyoruz.”
“Coğrafi işaretli ürünleri katma değerli bir hale getirmeye çalışıyoruz”
Fasdat tüm iş ortaklarına şeffaf davranmayı ilke ediniyor. Üretim tesislerinin linklerini internette bulacak şekilde şeffaf bir iş şekli oluşturan firma, 9 adet dağıtım merkezi ile de tüm Türkiye ve Kıbrıs’ta dağıtım yaparak işletmelere her noktada aynı kaliteli hizmeti almalarını sağlıyor. Fasdat olarak gerekli tedbirleri alarak iş ortaklarına sağlıklı ürünler sunduklarını ifade eden Dursun sözlerini şöyle tamamlıyor: “Yurtdışında gelişen trendleri takip ederek ülkemizde üretilen coğrafi işaretli ürünleri katma değerli bir hale getirmeye çalışıyoruz.”