Sürdürülebilirlik kavramı, hayatımızın her alanında her geçen gün biraz daha önem kazanırken elbette gastronomi sektörü de payına düşen sorumlulukları yerine getirmeye devam ediyor. Kompost yapımından güneş ve rüzgâr enerjisine, lokal ürünlerin ve üreticilerin desteklenmesinden plastik kullanımının azaltılmasına kadar birçok çevreci yöntemi kullanan ve dünyamızın geleceğine yatırım yapan ülkemiz restoranlarını okuyucularımız için derledik.
Casa Lavanda Boutique Hotel & Restaurant, Şile/İstanbul
Dünya standardında bir restoran olan Casa Lavanda, mutfağında kullandığı ürünlerin pek çoğunu kendi bostanından elde ediyor. Casa Lavanda’nın kurucusu ve şefi Emre Şen, 2017 yılında yalnızca sekiz saksı ile başladığı tarımsal faaliyetlerini 2019 yılında 450 metrekare kapalı ve 1000 metrekare açık alan şeklinde genişletmiş. Şen, reçetelerinde yer verdiği malzemeleri ilaç ve kimyasal gübre kullanmadan, geleneksel yöntemlerle yetiştiriyor. Burada da akla elbette toprağa kompost yapmak geliyor. Bahçeden çıkan yeşil çöpler, mutfaktaki organik çöpler ve ofis bölümünün kâğıt atıkları kompost olarak dönüştürülüyor. Bahçe ve çatılarda biriken drenaj ile yağmur suları bahçe içerisindeki gölete aktarılarak sulama için kullanılıyor. Plastik pipetlerin yerini buğday sapları alıyor. Restoranın ve otelin inşaat işleri ise lokal ustalar tarafından, Kandıra’dan çıkan kireç taşıyla yapılıyor. Enerjinin güneşten elde edildiği Casa Lavanda’nın kurucusu ve şefi Şen, çalışmaları hakkında şöyle konuşuyor: “Tüm insanlık olarak bizden sonraki nesillere yaşlanması zor bir dünya bırakma yolunda ilerliyoruz. Bunun önüne geçmek hepimizin ilk önceliği olmalı.”
Teruar Urla, İzmir
Teruar, kelime anlamı olarak ‘bir mahsulün kendine özgü büyüme ortamını içeren çevresel faktörler’ demek. Toplu olarak, bu özelliklerin bir karakteri yansıttığı söylenir; Teruar da bu karakteri ifade ediyor. Urla’nın üzüm bağları ve zeytin ağaçları arasında kendi dünyasını yaratan bir alan… Teruar Urla’nın üzerinde durduğu toprağa kökleri ile bağlanan mutfağının önceliği, emeğini iyi mahsül üretmeye adayan üreticilerden kendi yöresine sadık ürünleri toplamak. Toprağın, suyun ve güneşin tadını tariflerinde birleştiren şefinin önderliğinde Teruar, lokal ve sade lezzetleri açığa çıkarıyor.
Od Urla, İzmir
Od Urla’da tarifler doğayı dinleyerek yaratılıyor ve mevsimlik malzemeler tarladan sofraya taşınıyor. Doğanın ritmine ayak uyduran, doğayı tariflerine dahil eden şef ve kurucu Osman Sezener, Od Urla’nın menüsünü tabiatın zamanlaması içinde dönüştürüyor. Yerel üretimi destekleyen restoranda Sezener, alışkanlıklarında değişiklikler yapmaya ve daimi olmak adına üretimini bilinçlendirmeye inanıyor. Od Urla ile ilgili öğrendiklerimizden bize göre en kıymetlisi ise şu: “Her şeyin hızla ilerlemesi, sabırlı olmamıza engel değil.”
Sunset Grill & Bar, Beşiktaş/İstanbul
İstanbul Boğazı’nın en güzel manzaralarından birine hakim Ulus Parkı’nda konumlanan Sunset Grill & Bar, 1994 yılından beri kentin “fine dining” geleneğinin en seçkin temsilcilerinden biri. Mekân, bütün enerji ihtiyacını temiz rüzgar enerjisinden elde ediyor. 2015 yılında Yeşil Nesil Restoran Hareketi’nin denetimlerine katılarak “Yeşil Nesil Restoran” unvanı kazanan ilk işletmelerden bir tanesi olan Sunset, reçetelerinde kullandığı baharatları 20 yıldır kendi bahçesinde yetiştiriyor.