AVM’lerin ne zaman açılacağı merak konusu olmaya devam ederken konuyla ilgili tartışmalar da sürüyor. AVM Yatırımcıları Derneği Başkanı Prof. Hüseyin Altaş, Bilim Kurulu’ndan olumlu dönüş gelmesi halinde AVM’lerin 11 Mayıs’ta kademeli açılış, 1 Haziran’da resmi açılış planladıklarını belirtiyor.
Hüseyin Altaş, 11 Mayıs-1 Haziran arasına ‘deneme, ihtiyari olarak hayatı normalleştirmeye’ çalışma dönemi olarak görüyor. Onay verilmesi halinde 1 Haziran’da tümden açmış olacaklarını sözlerine ekleyerek, “100 yılda gelen pandemide herkes üzerine düşeni yapmalı. Biz zoru başarmalıyız, bölge bölge, ilçe ilçe hatta marka marka karar vermeliyiz. İlle de herkes aynı gün başlıyoruz, dememeli” ifadelerini kullandı.
“Kalıcı hasar yaşanmaması için adil bir teklifte bulunduk”
Hürriyet’ten Aysel Alp’in haberine göre, mağazalar ise açılış için dört maddelik koşullarının yerine getirilmesini istiyor. “Adil bir teklifte bulunuyoruz” diyen Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı (BMD) Sinan Öncel, açılış koşullarını, “3 ay kira alınmasın, kiralar 1 yıl ciro üzerinden ödensin, genel giderler için ciroya 1 puan eklensin ve AVM’den çıkmak isteyenlere cezasız çıkma hakkı verilsin” olarak sıraladı.
‘Mağazalar olarak siz açılışa hazır mısınız’ sorusuna da yanıt veren Öncel şunları söyledi: “İki gün önce TOBB Perakende Meclis toplantısında AVM yatırımcılarıyla görüştük. Perakendenin yaşayabilmesi, 3 ay sonra kalıcı hasar yaşanmaması için adil bir teklifte bulunduk. Bizler büyük kredi borcu altındayız, mağazalar kapalı olduğu için yeni mal almakta sıkıntı yaşayacağız. Kış indirimi yapamadık, bahar, yaz sezonu açamadık, anneler günü haftasını, bayramı kaçırıyoruz. Tatil dolayısıyla karne hediyesi dönemi kalmadı. Satışlarımızın önemli bölümü turizm sezonunda olurken ne iç ne dış turizmin seyri belli.”
“Perakendeyi yaşatmak istiyoruz”
Altaş ise 4 koşulun kabul edilip edilmeyeceği sorumuza şöyle yanıt verdi: “Perakendecilerle kamuoyunda tartışmak istemiyoruz. Her AVM’nin il ve ilçeye göre lokasyonu farklı. Tekstil, gastronomi, ayakkabı çanta her biri başka. Eşit olmayanlar arasında eşit kural koymak en büyük adaletsizliktir. Bundan sonraki süreci doğru atlatabilmek için her bir AVM’nin her bir mağaza özelinde koşullarını değerlendirmeleri en doğrusu olur. Birinin cirosu yüzde 70 düşmüş birinin hiç düşmemiş, birinin yüzde 200 artmış niye 3 ay kirasız dönem yapayım? Perakendeyi yaşatmak istiyoruz ama biz de bu ülkeye 150 milyar dolar yatırdık, bu milli servet. 15 milyar dolar borç yükü altındayız. Bizim de elimizden tutulsun. Biz yaşamazsak onlar, onlar yaşamazsa biz yaşayamayız.”