Barry Callebaut 6. Forever Chocolate Sürdürülebilirlik Raporu’nu Yayınladı

Barry Callebaut, dünyanın lider yüksek kaliteli çikolata ve kakao ürünleri üreticisi olmanın sorumluluğuyla 2016 yılında başlattığı “Forever Chocolate” hareketi ile çikolata tedarik zincirindeki sürdürülebilirlik sorunlarının giderilmesine yönelik örnek ve somut adımlar atmaya devam ediyor. Şirket, bu doğrultudaki çalışmalarına yer verdiği ve gelişmeleri ölçümlediği Forever Chocalate İlerleme Raporu’nun altıncısını yayınladı.


Daha fazla kakao üreticisinin refah seviyesi artıyor
Forever Chocolate ile 200 binin üzerinde kakao çiftçisi Barry Callebaut tedarik zincirine dahil olarak, Dünya Bankası’nın günlük 1,90 dolar olarak belirlediği yoksulluk sınırının üstüne çıktı. 2021/22 döneminde tarım yöntemlerini iyileştirmek, verimi artırmak, geliri çeşitlendirmek ve çiftçilik uygulamalarını iyileştirmek amacıyla 171 binin üstünde çiftçiye Çiftlik Hizmetleri verilirken, 120 binin üzerinde çiftçi Barry Callebaut’un onlar için oluşturduğu 10 yıllık Çiftlik İş Planını uygulamaya başladı. Şirket ayrıca, Fildişi Sahili ve Gana’da 8 bin hektarlık alanda daha tarım girdisi ve iş gücü sübvansiyonu gibi üretim maliyetini düşürecek destek programları hayata geçirdi.

Çocuk işçiliğinde 20 puanlık iyileştirme
Fildişi Sahili, Gana ve Kamerun’da yaygın olan çocuk işçiliğinin önüne geçmeyi ve 2025 yılına kadar bu durumu sonlandırmayı hedefleyen Barry Callebaut, Forever Chocolate programı ile rapor döneminde 25 binin üzerinde çocuk işçiliği vakası belirledi, 100 binin üzerinde çiftçiye çocuk işçiliği farkındalık eğitimleri düzenledi. Toplamda 41 binin üzerinde çocuk işçi vakasında iyileştirme sağladı. Şirket, eğitim kalitesinin artırılması için  Çocuk Öğrenim ve Eğitim Tesisi olan CLEF ile iş birliği de başlattı. Bu sayede çiftçi grupları arasında çocuk işçiliğini tespit, düzeltme ve önleme sistemi bulunan grupların oranı bir önceki raporda yüzde 61 iken, yeni dönemde bu oran yüzde 81’e yükseldi.

11 bin hektarlık alanda tarımsal ormancılık
Şirket, karbon emisyonlarını azaltmak için ve etkin kaynak kullanımına yönelik de çalışmalar yürüttü. Bir ton ürün başına karbon yoğunluğu 3,5 iken, karbon ayak izi 8,11 milyon ton olarak kaydedildi. Hem Gana hem Fildişi Sahilleri’nde 11 bin hektarlık alanda tarımsal ormancılık faaliyetleri başlattı; bu kapsamda eğitimler düzenledi, ücret ödemesi yaparak ekosistem çalışmalarını teşvik etti. 4 milyon kakao, 5 milyon ağaç fidesi dağıttı.

2 üründen 1’i %100 sürdürülebilir kakao veya çikolata içeriyor
Barry Callebaut, 2021/22 döneminde süt, şeker, kuruyemiş, vanilya gibi kakao dışı çikolata bileşenlerinin yüzde 73’ünü sürdürülebilir kaynaklardan tedarik etti.  Kakao dahil edildiğinde ise bu oran yüzde 50 oluyor.

Satılan ürünler arasında %100 sürdürülebilir kakao veya çikolata içeren ürünlerin oranı ise yüzde 42,6’dan 49,4’e yükseldi. Yani Barry Callebaut’un sattığı her 2 üründen 1’i %100 sürdürülebilir kakao veya çikolata içeriyor.

Yaklaşık 600 şirket arasında 1. sırada
Barry Callebaut’un 2021/2022 dönemindeki Çevre, Sosyal ve Yönetişim (ESG) konularındaki performansı uluslararası sürdürülebilirlik derecelendirme kuruluşu Sustainalytics tarafından da değerlendirildi. Lider kakao ve çikolata üreticisi, 600’e yakın gıda şirketi arasından birinci sırada yer almayı başardı. Barry Callebaut önceki üç yılda da ilk üçte yer almıştı.

 Kaydettikleri gelişmelerden memnuniyetini dile getiren Barry Calebaut CEO’su Peter Boone, “2016 yılında başlattığımız hareket ile artık sadece kendi ağımızı değil tüm kakao tedarik zincirini geliştirecek dönüşümü amaçlıyoruz. Ancak bu, planlı hareket etmeyi, kalıcı ve sistemli politikalar oluşturmayı ve kurumlar arası iş birliğini gerektiren uzun soluklu bir yolculuk. Barry Callebaut olarak geldiğimiz nokta, 2025’e yönelik hedeflerimiz için bizi motive ediyor. Tüm çalışmalarımız aynı zamanda Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını da destekliyor. Attığımız adımlarla hem sektörümüzde öncü olmaktan hem büyük resme katkı sağlamaktan gurur duyuyoruz,” dedi.

Sosyal Medya'da Paylaşın