Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Hukuk Başdanışmanı İlker Ünsever, turizm bölgelerindeki villa ve konutların emlakçılarca veya şahıslarca günübirlik, iki günlük veya 3 günlük şekilde kiralanmasının kira faaliyetlerinin dışında ‘örtülü turizm işletmeciliği’ olduğunu söyledi.
TÜRSAB’ın valiliklere ve kaymakamlıklara, ‘’Bu seyahat acentalarına münhasır faaliyettir, seyahat acentaları dışındaki kimse bunu yapamaz. Lütfen kanunu uygulayın’’ dediğini belirten İlker Ünsever, bunun üzerine İzmir ve Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüklerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yazılar gönderdiğini açıkladı.
Bakanlık yeşil ışık yaktı
Valiliklerin gönderdiği yazılara Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, ‘Villa ve daire olarak konut niteliğine sahip olup ticari işletme statüsünde olmayan bu yerlerin kiralanması işleminin seyahat acentalarına münhasır faaliyet olarak nitelendirilemeyeceği ve 1618 sayılı kanun kapsamında faaliyet yürüten kişi ve kuruluşlara idari işlem uygulanamayacağı değerlendirilmektedir.’ şeklinde yanıt verdiğini belirten İlker Ünsever, şunları söyledi:
“Adına ‘villa kiralama’ diye küçümseyerek adını değiştirdiğiniz bu eylem, kira faaliyetinin dışında örtülü turizm işletmeciliği eylemidir. Bir kere herkes bunu kafasına sokmalı. Bunun adına kira diyemezsiniz. Kanun demiyor, siz nereden diyorsunuz. Emlakçılar kira diyor diye siz de mi kira diyorsunuz? Üç günlük ev mi kiralanır? Günlük, saatlik ev mi kiralanır?”
“Bu basbayağı bir konaklama işletmesi faaliyetidir. Konaklama işletmesi faaliyetinin ortaya çıkardığı ürün turizm ürünüdür. Turizm ürünleri münhasıran seyahat acentaları tarafından pazarlanır. Kültü ve Turizm Bakanlığı’ndaki herhangi bir kişinin, herhangi bir memurun bu kanunları tek başına bir yazıdaki yorumlar değiştirme, uygulatmama hak ve yetkisi bulunmamaktadır. Üç günlük, bir haftalık kira mı olur? Şimdi bayramdaki mağdurların cevabını kim verecek göreceğiz.”
“Turizm Bakanlığına soruyorum. Ben gitsem Marmaris’te 4 blokluk bir siteyi kiralasam. Her odasını günübirlik, haftalık kiraya vermeye başlasam. Siz denetlemeyeceksiniz. Peki yapılan işin apart otelden ne farkı var? Yani ben 100 odalı siteyi bir kir sözleşmesi ile işletsem Bakanlık diyecek ki, ‘Bu bir kira. Emlakçı oteli kiralayabilir. 3’er gün, 5’er gün, 7’şer gün… kiralayabilir.’’
“Bu TÜRSAB’ın kazancı değil, tüketicinin kaybı. Bu seyahat acentalarının kaybettiği bir alan değil, Türkiye’de kamu düzeninin kaybettiği bir alan, Maliyenin, Turizm Bakanlığı’nın kaybettiği bir alan. Biz, bu konuyu yargıya taşımak konusunda da, başvurularımızı yapmak konusunda da ısrarcı olacağız. Lütfen ihbarlarınızı yapın, şikayetlerinizi bildirin. Sonuna kadar takip edeceğiz. Bütün sorumlular hakkına hukuki işlem yapacağız. Kim varsa, ortaya çıkan zararla ilgili yargıya hesap vermek zorundadır.’’