Hasankeyf, Batman’a bağlı, iki yakasını Dicle’nin ayırdığı 12 bin yıllık bir ilçe. 1981’de doğal koruma alanı ilan edilen Hasankeyf, Ilısu Barajı ve HES Projesi kapsamında sular altında kalmış, bölgedeki eserler ise başka bir yere taşınmıştı.
Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapımı tamamlanan Veysel Eroğlu Barajı’nın (Ilısu) ardından göl sahasında kalan Hasankeyf’teki tarihi eserlerin, yeni yerine taşınma işlemleri tamamlandı. Ve sular altında kalacak olması nedeniyle 3 km uzaklıkta yeni bir yerleşim yeri kuruldu. Böylelikle tarihi yerleşimdeki büyük ölçekli yapılar ile türbe ve zaviye gibi tarihi yapılarda Dicle Nehri kıyısında kurulan Kültürel Park’a taşındı. Hasankeyf 2020 yılı Şubat ayından itibaren su altında kalmaya başlamıştır.
Hasankeyf’in kuruluş tarihi tam olarak bilinmiyor, antik döneme kadar uzandığı tahmin ediliyor. İlçeye yıllar içerisinde birçok farklı medeniyet hâkim olan Hasankeyf 1515 tarihinde Osmanlı topraklarına katıldı. İsmini Süryanice taş ve kaya anlamına gelen kifa kelimesinden aldığı söylenen Hasankeyf sonrasında Kipas, Cepha ve Osmanlı döneminden itibaren ise Hasankeyf olarak anılmıştır.