Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, 1 Haziran itibariyle başlayan yeni normalleşme süreci kapsamında pandemiye karşı gündelik hayatta koruyucu önleyici tedbirlerin sosyal hayata entegre olmasını sağlamak adına hayata geçirdiği uygulamalarla Türkiye’de ilklerin adresi haline geldi.
Yeni tip Corona Virüs nedeniyle 16 Mart tarihinden 1 Haziran’a kadar hizmet sektöründe yaşanan durgunluğun yeniden canlılık kazanmasını sağlamak amacıyla düğmeye basan Büyükşehir Belediyesi, salgına karşı organize ettiği uygulamalarla hem kentte huzur ve güven ortamı oluşturuyor hem de örnek niteliği taşıyacak projeleriyle gerek ulusal gerekse de uluslararası arenaya yön veriyor. Bu kapsamda yeni normallerin başında kentin gastronomi kimliğini korumak ve sağlıklı lezzetlerin başkenti algısını gerek yerli gerekse de yabancı turistte oluşturmak için hizmet sektöründe devreye sokulan “Fıstık Gibi” sertifikaları ile ziyaretçilerin işletmeler hakkında fikir sahibi olmaları sağlandı. Ayrıca fiziksel teması en aza indirgemek hedefiyle restoranlarda karekod menü sistemi getirildi. Bunun yanı sıra berberler, kuaförler ve güzellik merkezleri için eğitimler düzenlenerek pandemiye ilişkin işletmecilere ve personeller bilgilendirildi.
Fıstık Gibi sertifikasyonu
Pandemiye karşı hijyen, sosyal mesafe, müşteriye yönelik tutum ve davranış hakkında konularında uzman eğitmenler aracılığıyla Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Gaziantep Ticaret Odası iş birliğinde organize edilen eğitim programı, hizmet sektöründe mesai harcayan; restoranlar, berberler, kuaförler ve güzellik merkezleri için gerçekleştirilip eğitimin bitiminde “Fıstık Gibi” sertifikalarıyla buluşturuluyor. Ardından işletmeler, aralıklarla denetlenip 1 ila 5 arasında yıldızlar elde ederek karne sahibi oluyor. Böylelikle müşteri virüse karşı en iyi özeni gösteren işletmeyi değerlendirip ona göre seçimini yapabilecek güven ortamı sağlanmış olacak.
Karekod uygulaması tanıtıldı
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in katılımıyla pilot işletme seçilen Mutfak Sanatları Merkezi’nde uygulamalı olarak anlatılan ve tanıtımı düzenlenen “Karekod Menü Uygulaması” ile elle temasın önüne geçilecek ve bu sistemle müşterilerin sağlığı güvence altına alınacak. Ayrıca büyükşehirce “Karekod Menü” uygulaması Gazi şehirde talep eden her işletme için kurulabilecek.
Fıstık Gibi Sertifikası’nı gazi şehirdeki işletmeler birer birer alıyor
1 Haziran itibariyle yeni normalleşme süreciyle Gastronomi kenti Gaziantep’in sağlıklı lezzetin başkenti imajına kavuşmasını amaçlayan Büyükşehir Belediyesi, işletmelerin hijyen ve dezenfeksiyon eğitimleri devam ederken eğitimi tamamlayan Orkide Pastane ve Restoran, İmam Çağdaş Kebap ve Baklava Salonu ile Tahmis Kahvesi, Kebapçı Halil Usta ve Acıoğlu restoran için “Fıstık Gibi” sertifika töreni düzenleyerek şehrin önemli restoranlarının pandemi standartlarına kavuşmasını sağladı.
Hijyen eğitici eğitimleri ile huzur ve güven tesis edildi
Eğitimlerin ilk haftasında Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı GASMEK bünyesinde görevli Abdullah Çevik tarafından katılımcılara; COVİD-19 genel bilgilendirme, mutfak çalışanlarının uyması gereken kurallar ve alınması gereken önlemler, servis çalışanlarının uyması gereken kurallar, sunum hizmetlerinde uygulanacak genel kurallar, vale hizmetiyle ilgili genel kurallar, resepsiyon-karşılama ile ilgili genel kurallar, mescit kullanımı ile ilgili uygulamalar, restoranlarda ve kafelerde misafir kabulü, oturma düzeni ve sosyal mesafe kurallarının uygulanması konuları hakkında bilgi verildi.
Şahin: güven duymak artık, eğitim, standart ve sertifika istiyor
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin yeni süreçte, yeni başlıkların gastronomi alanında ortaya çıktıklarını belirterek, “Yeni trendlerden biri liderlik. Önceliklerimizi belirlememiz işbirliği yapmamız gerekiyor. Esnafı, pazarcısı, yöneticisiyle birlik gerektiriyor. İnovasyon ve sürdürülebilirlik isteniyor. Bugün kapaklı yemeklerle yemeği servis etmeli, müşterinin el ile dokunulmadığını görmesi gerekiyor. Bu şehrin çoklu yönünü anlatmamız lazım. Standartlar çok hızlı bir şekilde yükseliyor. Turizmde bu hızı yakalamamız bunu başarmamız lazım. Yeni toparlanma sürecine girerken öz güvenimizi yüksek tutacağız. Bunların içerisinde en önemlisi artık “güven”. Güven duymak artık eğitim, standart ve sertifika istiyor. Güven duymak tanınmanızı sağlar. Yeni kampanyamızı “Her yer Fıstık Gibi Herşey Fıstık Gibi Olacak” diyerek başlatıyoruz. Bir eğitim vereceğiz. Gastronomide eğitimlerimizi tabana yayacağız. Sektör çalışanlarının ayaklarına eğitimi biz götüreceğiz kimseyi çağırmayacağız. Oluşturulan ekip restoranları tek tek gezip hijyen eğitimi, servis eğitimi verecek. Gaziantep Valiliği koordinatörlüğünde Büyükşehir Belediyesi olarak odalarla beraber bu işin altından kalkacağız. Gaziantep’in ortak bir aklı var. Her şey elimizde. Eğitim sonrası ise sertifikalandırma. Müşteri restorana girip girmemeyi düşündüğünde bu sertifikayı görünce güven duyacak. Sonrasında denetim sağlayacak. Standartları uyguluyor mu diye denetlenecek. Sonrasında da bunu müşteriye ve Dünya’ya duyuracak kampanya. Bu kampanyayı siz basınla beraber çalışacağız. Masada karekod sistemi var. Cep telefonu ile kodu taratarak hijyenik bir şekilde menüye ulaşılacak. Menünün elden ele dolaşması dönemi bitti. Parmak hijyeni çok önemli. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak bu karekod sistemini isteyen herkese sunuyoruz. Bugün burayı iyi göreceğiz. Sizlerin derdi derdim, sıkıntılı günler geçirdiğimizi biliyorum. Gaziantep olarak dayanışarak bu süreci atlatacağız” dedi.