FoodinLife olarak koronavirüs salgınının sektöre etkilerini ilk günden bu yana gündeme getirmeye devam ediyoruz. İnoksan Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Varlık, salgınla ilgili değerlendirmelerde bulunarak, “Yapılabilecek tek şey koronavirüsü bizden önce yaşayan ve başarı sağlayan ülkeleri takip etmek” dedi.
Koronavirüs salgını sektörün tüm katmanlarına etki etmeye devam ediyor. Vehbi Varlık ülke olarak virüse karşı hızlı bir refleks alındığını belirterek, tedbirlerle beraber en kısa sürede salgının üstesinden gelineceğinin altını çizdi. “Sabredeceğiz, sadece seyretmekle kalmayıp destek de vermemiz gerekiyor” diyen Varlık sözlerini şöyle sürdürüyor: “Ülke olarak zor bir durumdayız herkes gerçekleri, sıkıntıları biliyor maalesef. Geçmişi, yanlışları bir kenara koyup önümüze bakmamız lazım. Herkes üzerine düşeni yapmalı. Sanayici, iş insanı, turizmci, gastronomi sektöründen herkes geleceğe bakarak zamanı iyi değerlendirmesi lazım.”
“Sipariş ertelemeleri yaşandı ve tedarik zinciri kırıldı”
Nisan ayında sektörün oldukça düşüş yaşayacağını da sözlerine ekleyen Varlık, “Nisan ayı çok kötü geçecek çünkü Mart sonu haftası birçok işletme zorunlu şartlar nedeniyle kapandı. Öte yandan 27 Mart-7 Nisan galiba en yoğun kuluçka dönemi olacak. Bütün işletmeler bu dönemi de dikkate alarak kapandı. Tabii yurt dışındaki firmalar malzeme tedarik konusunda sıkıntı yarattılar. Üretim aksaklıkları da buna katıldı. Dolayısıyla her sektörde sipariş ertelemeleri yaşandı ve tedarik zinciri kırıldı. Yine yazılanlara çizilenlere bakarak tahmin ediyorum en kötü 20 Nisan’a kadar bunun toparlanacağı düşünülüyor. Yani kademeli kısmı özgürlükler bırakılarak hafif hafif rahatlatılacak. Ve muhtemelen yine planlanan, söylenen, yazılanlara göre 24 Mayıs itibariyle ve bayram sebebiyle turizm sezonu açılabilir. Bir yol alınacak ama uyum kolay olmayacak… Adeta bir travma yaşandı. Bunu atlatmak kolay olmayacak bu sebeple herkese görev düşüyor. Önce iş verenlere, liderlere ve sonra herkese. Bu endişeyi, tedirginliği, güvensizliği korkuyu atmamız lazım. Güven içinde geleceğe bakmamız, güven vermemiz lazım.”
“Dönüş yapmak hızlı olamayacak”
Endüstriyel mutfak sektörünün ihracattaki rolünden ve bu süreçteki etkilerinden de söz eden başarılı iş insanı sözlerini şöyle noktalıyor: “Bizim sektör lokomotif bir sektör. Endüstriyel mutfakta beslenme ömür boyu olacak muhakkak. Gıda almadan yaşanmaz. Fakat bizim sektör turizm ağırlıklı, ev dışında yemek yediğimiz yerler. Şimdi bu dönemde evde yemek yapmaya hijyen ortamında, güvenilir ortamda yemek yemeye öyle bir alıştık ki… Buradan dönüş yapmak hızlı olamayacak gibi geliyor. Bunu bir dönem sonra aşacağız. Biz çabuk unutuyoruz geçmişi. Eminim birkaç ay içinde normale döneriz ama bu sorun bitmeyecek. Bir buçuk seneden bahsediliyor ama hastalıkla da, virüsle de uğraşırız, hayatımıza da devam ederiz.”