Metro Türkiye dünyada öncü uygulamalar arasında yer alan deniz balığı oranı azaltılmış alg yağı içeren yemler ve sürdürülebilir balıkçılık yöntemleri ile yetiştirilen Metro Premium Levrek ve Çipuralar ile gelecek nesillerin de balık yiyebilmesi için çalışmaya devam ediyor.
Metro Türkiye, sürdürülebilir balıkçılık ile hem denizlerdeki ekosistemi korumayı hem de daha sağlıklı beslenmeyi hedeflediği, Türkiye’de bir ilk olan “Yediği Önünde, Yemediği Yarında” projesi sayesinde sadece 2022 yılında 500 ton balığın denizlerdeki yaşamına devam etmesini sağladı. Bu yıl ise hedefi bir adım daha ileriye taşıyarak 900 ton deniz balığını kurtarmayı hedefleyen Metro Türkiye, “Yediği Önünde, Yemediği Yarında” projesi ile her geçen gün daha fazla deniz balığının yaşamına devam etmesine ve bu sayede balıkların gelecek nesillere bırakılmasına vesile olacak.
33 yıldır Türk mutfağını ve değerlerini koruma ve gelecek nesillere aktarma amacıyla çalışan Metro Türkiye, sürdürülebilirliği tüm faaliyetlerinin merkezine koyuyor. Bu kapsamda sürdürülebilir balıkçılığı desteklemeye yönelik projelerine de devam eden Metro Türkiye, geçen sene başlattığı “Yediği Önünde, Yemediği Yarında” projesi ile gelecek nesillerin balık yiyebilmesi için çalışmalarına devam ediyor.
Sadece 2023 yılında 900 ton deniz balığı kurtarılacak!
Denizlerdeki balıkların yarınlara kalması için çalışan Metro Türkiye, 2022 yılında deniz balığı oranı azaltılmış alg yağı içeren yemler ile 400 ton Metro Premium Levrek ve Çipura yetiştirdi. 80 bin kişinin yıllık balık ihtiyacının karşılanmasına denk gelen bu sayı ile 500 ton deniz balığını kurtarmış oldu. Bu yıl ise yetiştirdiği Metro Premium Levrek ve Çipura sayısını daha da artırarak 900 ton deniz balığını kurtarmayı hedefleyen Metro Türkiye, ‘’Yediği Önünde, Yemediği Yarında’’ projesi ile deniz balıklarının gelecek nesillere bırakılması için çalışmalarına devam edecek.
“Yediği Önünde, Yemediği Yarında” projesi ile sürdürülebilir balıkçılığı desteklediklerini söyleyen Metro Türkiye CEO’su Sinem Türüng, “Metro Türkiye olarak yeme-içme sektörünün sürdürülebilirlik dönüşümüne katkıda bulunmak, sürdürülebilirliği gıdanın olduğu her alana yaymak, üstlendiğimiz en önemli sorumluluklardan. Hem sunduğumuz ürünlerle hem de gerçekleştirdiğimiz proje ve eğitimlerle restoran menülerinin daha sürdürülebilir bir anlayışla hazırlanmasına katkıda bulunuyoruz. Geçtiğimiz sene başladığımız “Yediği Önünde, Yemediği Yarında” projemiz ile yetiştirilen balıkların tedariğinin yaklaşık yüzde 50’sini yeme içme sektörüne yaparak Metro Premium balıkların da restoran menülerinde yer almasını sağladık. Sürdürülebilir balıkçılığı destekleyen bu ürünlerimizin gördüğü talep karşısında biz de bu yıl hedefimizi bir adım daha büyüttük. Yıl sonuna kadar toplam 750 ton çipura ve levrek yetiştirerek, yaklaşık 900 ton deniz balığını kurtarmayı hedefliyoruz” dedi.
Somona eş Omega 3 değerine sahip Metro Premium Levrek ve Çipuralar
Metro Türkiye; dünyanın en büyük balık yemi tedarikçilerinden Skretting firması ve ülkemizin önde gelen balık üreticisi Hatko Su Ürünleri ile iş birliği içerisinde gerçekleştirdiği projesi ile Türkiye’de ilk kez endüstriyel boyutta levrek ve çipura yetiştiriciliğinde alg yağı içeren yem kullanılmasına öncülük etti. Projede kullanılan bu alternatif yem modeli, balıklarda sektör ortalamasının çok üzerinde Omega 3 yağ asidi değerleri olmasını sağlıyor.
“Metro Usulü” sürdürülebilir balıklar aynı zamanda 227 ayrı kalite kontrolünden geçiyor!
Türkiye’de kendi markası altında kültür balıklarına raflarında yer veren ilk ve tek marka olan Metro Türkiye, tüm balıklarında olduğu gibi Metro Premium Levrek ve Çipura ürünlerinde de yüzde 100 izlenebilirlik sunarak müşterilerini güvenilir gıda ile buluşturmaya devam ediyor. Türkçe ve Latince adı, hasat tarihi, son kullanma tarihi, parti no, yetiştirildiği yer, kuluçkahane, yem, tedarikçi adı, gıda güvenliği sertifikası, ürün analiz bilgisi, besin değerleri olmak üzere toplam 12 kriterde yüzde 100 izlenebilirlik ile müşterilere sunuluyor. Açık denizlerdeki kafeslerde yetiştirilen ve ortalama 13 – 16 ay içerisinde hasat boyuna ulaşan balıklar; toplamda 227 ayrı kalite kontrol sürecinden geçerek önce raflardaki sonra ise sofralardaki yerini alıyor.
Projede gözetilen bir diğer faktör ise hayvan refahı. Metro Türkiye’nin balıkları yetiştirdiği kafeslerde metreküp başına 8-10 kilogram gibi bir oranda balık bulunuyor. Bu da balıkların ferah bir ortamda büyümeleri, böylelikle daha az strese girmelerini sağlıyor ve hayvan refahı artıyor.