Yeni nesil Türk mutfağının önde gelen temsilcilerinden şef Umut Karakuş, Anadolu topraklarının bereketi ve doğasından aldığı ilhamla yarattığı en yeni mekânı Muutto Anatolian Tapas Bar’ı Galataport İstanbul’da açtı. Yemeğin göç ettiği her yerde zenginlik, bereket ve ayrı bir kültürün olduğu inancıyla yola çıkılan Muutto’nun menüsünde, birbirinden leziz mezelere yer veriliyor. Çeşit çeşit tatlarıyla minik tabaklara sığan bu mezelerde ise farklı farklı özel hikayeler yaşatılıyor.
Şehrin yeni buluşma noktası Galataport İstanbul’un ilk şef restoranı Muutto Anatolian Tapas Bar, yakın zamanda kapılarını misafirlerine açtı. Anadolu mutfağının modernize edilerek tam bir lezzet karnavalı haline getirildiği Muutto Anatolian Tapas Bar, X İletişim kurucu ortaklarından Cem Karakuş, iş insanı Miraç Kayhan ve gastronomi meraklarının yakından tanıdığı şef Umut Karakuş’un ortaklığıyla kuruldu. Mekânın mutfağı ise ünlü ve ödüllü şef Umut Karakuş’a emanet. Türkiye’deki çalışmalarının yanı sıra Londra’da da Anadolu mutfağını temsil eden projelere imza atan şef Karakuş, gastronomi dünyasına yeni adım atan şeflere de eğitimler veriyor. Birçok şapkası bulunan başarılı şef, son dönemde göç temasıyla hazırlanan menüsü ile adından sıkça söz ettiriyor.
Muutto, “göç” anlamını taşıyor
Mekânın ismi Muutto’nun isim hikayesi ise hayli ilginç. Mekâna aslında “göç” ismini vermek isteyen şef Umut Karakuş, telaffuzu zor olacağından şansını İngilizceden yana kullanmak istiyor. Fakat İngilizce karşılığı “migration” olunca ve noktalı harflerin de sorun çıkaracağını düşününce, başka dillere yöneliyor. Finlandiya’da yaşayan bir arkadaşının verdiği fikir sayesinde Fince’de göç kelimesine bakınca Muutto ismi bulunuyor. İsim hikayesini bilmeyenler şefin adı Umut’u çağrıştırdığını düşünüyor. Oysa ismin en büyük özelliğini kolay okunabilmesi ve hafızada yer edinebilmesi oluşturuyor.
Moda’dan Galataport’a
Muutto Anatolian Tapas Bar, Moda’da bulunan sekiz masalı Muutto Street Food & Meze Bar’ın devamı olarak, Anadolu kültüründen gelen Casual Fine bir restoran olarak hizmet veriyor. Mezelere olan ilgisiyle tanınan Umut Karakuş’un menüsü de tabii ki ağırlıklı olarak mezelerden oluşuyor. Anadolu’dan ilham aldığı çok özel kokteylleri ve sunumları ile herkesin ilgisini çekmeyi başaran mekanın menüsünde tapas trio balık, patatas bravas, pan con tomatas ve Yedikule bostanları gibi Anadolu-İspanya kültürünün birleşimi olan özel tabaklar bulunuyor. Bu benzersiz tatların yanında Flora, Reyhan, Thracian gibi içerisinde bergamot köpüğü, ev yapımı reçeller ve Arnavut biberlerle tatlandıran kokteyller servis ediliyor.
Mezelerin orijinal reçetelerine kendi yorumunu katan şef Karakuş, mutfağında Anadolu lezzetleri hazırlasa da her birinde kendi dokunuşları olmasına özen gösteriyor. Mezelerin yalnız alkol masalarında tüketildiği fikrinin değişmesi gerektiğini savunan ünlü şef, hafif ve sağlıklı bir seçenek olması sebebiyle mezelerin gelecek dönemde çok daha yaygın olacağını vurguluyor. Anadolu kültürü ve İspanyol Tapas kültürünü modern dokunuşlar ile bir araya getiren, dekorasyonu ve mimarisiyle çok farklı bir tasarım yakalayan Muutto Anatolian Tapas Bar’ın mimarisinde ise Erhan Sağır imzası bulunuyor.