Yakın zamanda ikinci Michelin yıldızını kazanan Twins Garden’ın şefleri Ivan ve Sergey Berezutskiy, yeni yemekleri 3 boyutlu kalamarı tanıttı. ‘Bilim ve Doğa’ olarak adlandırılan bu yemek, 3D biyoyazıcı ile üretilen bir kalamarla hazırlandı. Alerjilerin üstesinden gelmek ve sürdürülebilirliğe katkı sağlamak için bu konsepti oluşturduklarını söyleyen Ivan Berezutskiy, “Gıda dünyasının sınırlarını zorlama ve geleceğe bakmakla ilgilendiğimiz için yemek dünyasında bir tavada balık kızartmaktan biraz daha derine inmek istiyoruz” diyor ve 3D gıda teknolojilerinin artık günümüzün bir parçası haline gelmeye başladığının sinyallerini veriyor.
Alerjilerin üstesinden gelmek amacıyla bu konseptin ortaya çıktığını söyleyen Ivan Berezutskiy, “Düzenli yemek yiyenlerimiz de dahil olmak üzere birçok insanın deniz ürünlerine alerjisi var. Bu yüzden kalamarları alternatif ürünlerden, kıyma şeklinde değil de gerçekten kalamar gibi olsun diye hazırlamaya karar verdik. Deniz ürünleri alerjisi olanların sadece tadı ve aromasını değil, aynı zamanda dokusunu da algılamasına yardımcı olmak istedik-işte asıl zorluk buydu. 3D baskı teknolojisi, bu deniz canlısının şeklini yeniden oluşturmamıza ve orijinaline maksimum benzerliğe ulaşmamıza izin verdi. Gelecekte bu tekniğin gıda israfını en aza indirmemize ve daha dikkatli pişirmemize yardımcı olacağına inanıyoruz, çünkü çevreye en büyük zararı veren her gün attığımız atıklardır. Fazladan satın almadan veya hiçbir şeyi atmadan tam olarak ihtiyacımız olan kalamar miktarını basabiliyoruz” dedi.
3D gıda baskı teknolojileri gastronomi dünyasında giderek daha fazla yer almaya başlıyor. Marco Pierre White’ın yakın zamanda desteklediği Redefine Meat projesi ve Belçikalı çikolata tedarikçisi Barry Callebaut 3D baskı ile gıda üretimi yapan şirketler olarak öne çıkıyor. Birçok başarılı şef ise, bu teknolojiyi Michelin yıldızlı restoranlarında menüye ekleyerek destekliyor.