TURYİD Başkanı Kaya Demirer: “Kalifiye elemanlar sektörü terk ediyor”

Türkiye’de sayısı 120 bini bulan kafe ve restoranlar ile buralarda istihdam edilen 2 milyona yakın çalışan salgından en fazla etkilenen kesimlerin başında geliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kabine toplantısının ardından açıkladığı kararlara göre yeme içme hizmeti veren kafe ve restoranlar faaliyetlerine Ramazan bayramı sonuna kadar ara verecek. Bu kararla birlikte kafe ve restoranlarda iflas oranının yüzde 25’e çıkacağı tahmin ediliyor.

Dünya’dan Yener Karadeniz’in haberine göre; Pandemi döneminin başlangıcından bu yana işletmelerin yüzde 20’sinin iflas ettiğini belirten Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer, geçen sene başlayan kısmi süreli kapatmaların bu senede devam ettiğini hatırlatarak, bunun sektörde iflas ve kapanmaları artıracağını ifade etti.

Ramazan ayı ve bayram sürecinde kapalı kalınmasının hali hazırda yüzde 20’ye ulaşan iflas ve kapanmaların, yüzde 25 bandının üzerine çıkacağını öngören Demirer, Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) iptali ile çalışanların zorunlu ücretsiz izne çıkmış olmasının da önemli sorunlar arasında olduğunu aktardı.

“Kalifiye elemanlar sektörü terk ediyor”

Geçtiğimiz haftalarda açıklanan bin 500 liralık desteğin kalifiye eleman açısından büyük bir sıkıntı yaratacağını kaydeden Demirer, “Günlük 50 TL’lik geçim desteğinin yetersizliği nedeniyle, bu arkadaşlar ileriye iyimser bakamayıp sektörü terk ediyorlar. Özellikle 3 bin 600 gün sayısını dolduranlar iş yerleri ile ilişkilerini koparıyor. Bu durum da şu anda büyük nakit sıkıntısı çeken işletmeleri çok zor durumda bırakıyor” ifadelerini kullandı.

Sosyal Medya'da Paylaşın