2023 İhracat Şampiyonu Bonna’nın Yolculuğu

1983 yılında küçük bir atölyede seramik üretimiyle sektöre adım atan Kar Porselen ile yolculuğuna başlayan, ülkemizin öncü porselen markalarından Bonna, 2023 yılı ihracat şampiyonu oldu. Markanın yolculuğunu Genel Müdür Erbil Aşkan’dan dinledik.

Türkiye’de birçok ilke imza atarak büyüyen Kar Porselen, Fine China Porselen üretimiyle incelik, zarafet ve dayanıklılığı bir arada sunan ilklerden biri oldu. Sır altı el dekor tekniği, kare form ve dijital dekorlama gibi yeniliklerle sektörde öncü olan firma, kenar çıtlama garantisi veren ilk firma olarak da akıllara kazındı.

Kar Porselen 2014’te, yenilikçilikten ve zanaatkârlıktan aldığı güçle, Türkiye’deki ilk HoReCa markası Bonna’yı hayata geçirdi. Bunu yaparken, o günün piyasasındaki sert porselen tarzından ziyade “casual dining” restoranların artan trendine uygun, düşük maliyetli ve kullanımı kolay, sıcak sofralar yaratacak porselenler geliştirmeyi amaçlıyordu.

Hedef pazarlar


Son 2-3 yılda ihracatı toplam cirosunun yüzde 60’ına yaklaşan Bonna, Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği (ÇCSİB) tarafından düzenlenen 2023 İhracatın Şampiyonları Ödülleri’nde “En Fazla İhracat Gerçekleştiren” birinci firma seçildi. Ayrıca TİM İhracatın Şampiyonları Ödülleri’nde Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçısı arasında yer aldı. Kuruluşundan sadece 10 yıl sonra bu başarıya ulaşmanın gururunu yaşayan Aşkan, markalarının global bir oyuncu olarak tanınmasının önemine vurgu yapıyor.

Erbil Bey, Avrupa, Rusya ve Latin Amerika’ya ürün ihracatlarını vurgulayarak, en büyük pazarlarını İspanya, Mısır, İtalya, Rusya, Meksika, İsveç, Fransa ve Almanya olarak sıralıyor. Distribütör ağlarını Slovakya, Nikaragua, Filistin, Ruanda ve Fildişi sahili gibi ülkelerde genişlettiklerini, 6 kıtada 109 ülkeye ulaştıklarını belirtiyor. Önümüzdeki dönemde İngiltere, İtalya, İsveç, Fransa, Almanya ve İspanya’da büyüme hedeflerine odaklanırken, ABD ve Uzak Doğu’da yeni pazarlar için çalışmalarını sürdürdüklerini ekliyor.

Yurtdışında en çok tercih edilen koleksiyonlar

Tercih edilen ürünlerin ülkelere, bölgelere ve mutfaklara göre çeşitlilik gösterdiğini belirten Aşkan, “Bonna olarak farklı mutfaklara hitap edebilen tasarım çeşitliliğimiz ve geniş koleksiyon seçeneklerimiz ile her talebi karşılayabilir durumdayız.” diyor.

HoReCa sektöründe sürdürülebilirlik, trendin ötesine geçerek yaşam şekline dönüşüyor. Erbil Aşkan, “Sürdürülebilir koleksiyonlarımız Ground-Cras ve Prints yurt dışında tercih ediliyor.” diyor ve ekliyor: Beyaz serilerimizden Banquet-Gourmet, Patera-Retro-Alhambra-Grain-Madera mint-Sway-Irıs, ihracatta en çok satan koleksiyonlarımız. Fine dining alanında öne çıkan, şeflerin tercihi Patch ve Sahara koleksiyonlarımız da ilgi gören diğer
seriler arasında.”

Erbil Aşkan, “Yeni tasarımlarımızı ve trendlerimizi oluştururken dünyanın en büyük trend raporlarını yakından takip ediyoruz. Sahayla iç içe çalışıyor, sektörün en büyük fuarlarında yer alarak sektöre ve trendlere her anlamıyla hâkim oluyoruz.” diyor. Ürünlerini özel ve sağlam kılacak birçok parametreyi üretim ve tasarım anlayışına entegre ettiklerini belirten Aşkan, etik standartlardan asla ödün vermediklerini dile getiriyor. Bonna; kaliteli, sürdürülebilir, doğaya ve yaşama saygılı üretimi benimserken çalışmalarını bu doğrultuda sürdürüyor. Aşkan, zanaattan sunum sanatına uzanan marka yolculuğuna amaçlarının yeme içme deneyimini mükemmelleştirmek, kişiselleştirilmiş ürün ve çözümler sunmak olduğunu sözlerine ekliyor.

Sosyal Medya'da Paylaşın