Yeme-içme ve eğlence alanında kendisine değişmez bir yer bulan, Beyoğlu’nun kalbinde konumlanan tarihî bir mekân Zarifi Restaurant. Hem Türk hem de dünya mutfaklarından geniş bir yelpazeyi misafirlerine sunan mekânın işletmeciliğini yiyecek içecek ve ağırlama sektörünün tecrübeli isimlerinden Bülent Ödev yapıyor.
Çok yönlü bir mutfağı ve zengin bir kültürün lezzetli ürünlerini sunan Zarifi, 20 yılı aşkın bir geçmişe sahip. Hem Türk hem de dünya mutfaklarından geniş bir seçki sunan mekânın işletmecisi ise yiyecek-içecek ve ağırlama sektörünün deneyimli isimlerinden biri olan Bülent Ödev. Hem ulusal hem de uluslararası pek çok marka çatısı altında başarılı çalışmalar gerçekleştiren Ödev, 2021 yılından beri Beyoğlu’nun kalbinde Zarifi Restaurant’ı işletiyor.
Mekânın konumlandığı Zarifi binası, tarih bakımından 1800’lü yıllara dek uzanıyor. Bu tarihten bahseden Bülent Bey; “Bina, İstanbul’un köklü ve zengin Rum ailelerinden, ‘Galata Bankeri’ olarak da bilinen Zarifi Ailesi tarafından yıllarca moda terzihanesi olarak kullanılmış. Daha sonra aile, binayı ‘Beyoğlu Fukaraperver Cemiyeti’ne vakfetmiş. Bizim Zarifi olarak hizmet geçmişimiz ise 2000 yılına dayanıyor.” diyor.
Aynı yerinde çeyrek asırdır Beyoğlu’nun eğlence anlayışını kaliteli servis ile sunan Zarifi’nin, aynı heyecan ve özveri ile misafirlerine hizmet etmeye devam ettiğini anlatan Ödev, konuklarının kapıdan girer girmez müdavimleri olduğunu da sözlerine ekliyor: “Hani gece ayrılırken, ‘Ne zamandır böyle lezzetli yemek yiyip, böyle de güzel eğlenmemiştik.’ dediğiniz yerler oluyor ya, Zarifi işte bu cümleyi içinize sine sine kuracağınız çok özel bir konsept. Misafirlerimizle kurduğumuz gönül bağından ve Beyoğlu’nun köklü eğlence kültürünü adabına uygun yaşatmaktan çok mutluyuz.”
“Amiyane tabirle, bir piyasa mekânı değil”
Zarifi’nin son derece kurumsal yönetildiğinden bahseden Bülent Bey, “Amiyane tabirle, bir piyasa mekânı değil.” diyor ve çalışanların haklarının ve memnuniyetinin en az misafirler kadar öncelikli olduğunu söylüyor: “Aslında bunu ben değil, Zarifi’de sahne alan sanatçılar söylüyor; ‘Biz böyle bir işletmede daha önce çalışmadık.’ cümlesi en değerli dopingimiz.”
Geçmişten bugüne insanlarla beraber yeme içme sektörü ve eğlence sektöründe çok fazla değişiklikler yaşandı. Bu konuyla ilgili değerlendirmelerde de bulunan Ödev, Deloitte’un Şubat 2023’te yayınladığı rapordan örnek veriyor: “2023’te 415 milyar TL büyüklüğe sahip olduğu düşünülen Türkiye’deki yemek hizmetleri pazarının, gelecek 3 yılda yüzde 86 büyüyerek 770 milyar TL’yi aşması bekleniyor. Yeme içme sektörü, yıllardır yüz binlerce insan için önemli bir gelir kapısı olmayı sürdürüyor.”
Yeme-içme geleneklerine sahip çıkan bir mekân
Bülent Bey, bununla beraber Zarifi’nin 20 yıldır bir Beyoğlu klasiği olarak kendisini hiç bozmadan misafirlerine en kaliteli hizmet vermeyi sürdürdüğünü anlatırken, eğlence kültüründe olduğu kadar yeme içme geleneklerine de sahip çıkmakta iddialı olduklarını ifade ediyor; “Turistlerin Türkiye mutfağından lezzetleri tattıkları, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan ‘Turizm İşletmesi’ belgesi alan gastronomi, birinci sınıf lokanta, özel lokantaların sayısı sadece 565. Zarifi olarak biz de onlardan biriyiz. Zarifi’nin özenle hazırlanan menüsünde yer alan lezzetler, Türkiye mutfağının zenginliğini kaliteli malzemelerle birleştirir. Böylece âdeta bir gastronomi elçiliği yapılması hedeflenir.”
“Yurt dışındaki birçok ülkeden daha hareketli bir eğlence hayatımız var”
Yurt dışındaki eğlence sektörü her daim daha renkli, daha hareketli ve daha ışıltılı gösteriliyor. Bu da zaman zaman Türkiye’nin sönük kalıp kalmadığını düşündürüyor. Bülent Bey; “Yurt dışındaki birçok ülkeden daha hareketli bir eğlence hayatımız var.” diyerek kıyas konusuna değiniyor ve bu cümlesinin uluslararası raporlara dayandığını belirtiyor: “Dünyanın önemli şehirlerini ekonomi, AR-GE, kültürel etkileşim, yaşanabilirlik, çevre ve ulaşılabilirlik gibi konularda değerlendiren Kentsel Stratejiler Enstitüsü’nün (Institute for Urban Strategies-IUS) her yıl yayınladığı Küresel Güçlü Şehirler Endeksi’nde İstanbul en çok kültürel etkileşim noktasında dikkat çekiyor. Bu başlık altında; turizm kaynakları, kültürel tesisler, trend belirleme potansiyeli, ziyaretçi olanakları ve uluslararası etkileşim şeklinde beş gösterge yer alıyor. 2023 yılı verilerine göre İstanbul, kültürel etkileşim anlamında Paris, New York gibi şehirler arasında 6. sırada yer aldı.”