Yerelden Globale Baklavanın Geleneksel Hali: Çelebioğulları Baklava

Gaziantep, mutfak zenginliğiyle bilinen bir şehir. Bu yıl, GastroAntep vesilesiyle şehrin çeşitli kebapçılarını ve baklavacılarını ziyaret etme imkanı buldum. Bu lezzet duraklarının arasında, köklü geçmişi olmasa da kısa sürede başarıya ulaşan Baklavacı Çelebioğulları da vardı.

1993 yılında Gaziantep’in Elmacı Pazarı’nda, Mehmet Çiftçi’nin önderliğinde kurulan Çelebioğulları, bugün Türkiye’nin en prestijli baklava üreticilerinden biri olarak dikkat çekiyor.

Geleneksel Yöntemlere Sadık Kalarak Coğrafi İşaretli Baklava Üretiyorlar

Çelebioğulları, aile işletmesi olarak altı erkek ve üç kız kardeşten oluşuyor. Bu lezzet yolculuğunu, en büyük kardeş olan Mehmet Çiftçi başlatmış. Beş kardeş, Mehmet Usta’nın rehberliğinde bu mesleği öğrenmiş ve bugün her biri işletmenin farklı bölümlerini yönetiyor. İşletme, geleneksel yöntemlere sadık kalarak coğrafi işaretli baklava üretiyor. Gaziantep’in kültürel mirası olan baklava, Çelebioğulları ailesi için bir sanata dönüşmüş.

Baklavacı Çelebioğulları, sabah gün doğmadan baklava üretimine başlıyor ve sabah 07:05’te ilk tepsiler tezgahlara çıkarılıyor. İlk satış ise 07:40’ta başlıyor. Gün içinde her saat başı, yeni tepsiler fırınlardan çıkarak, tezgahlarda yerini alıyor. 300’ü aşkın çalışanı ve günlük 7 tonluk üretim kapasitesiyle, Çelebioğulları adeta bir orkestra gibi uyum içerisinde çalışıyor.

“Glutensiz ve Vegan Baklava Seçenekleri ile Farklı Beslenme İhtiyaçlarına Cevap Veriyorlar”

Çelebioğulları’nın sosyal sorumluluk projeleri ve inovasyonları da dikkat çekiyor. Özellikle çölyak hastaları için üretilen glutensiz baklava, vegan baklava ve şeker hastalarına özel diyet baklava, topluma karşı sorumluluklarının birer göstergesi. Bu ürünler, hem Gaziantep’in geleneksel lezzetlerini bozmadan geniş kitlelere hitap ediyor hem de farklı beslenme ihtiyaçlarına cevap veriyor.

En küçük kardeş Ömer Faruk Çiftçi, mesleğe altı yaşında başlamış ve tam 25 yıldır baklavacılığın içinde yer alıyor. Onun ifadesiyle, “Biz baklavanın kimliğini bozmadan insanlara daha iyi bir baklava tattırmaktan yanayız.” Bu aile, festivallerden fuarlara kadar her yerde Gaziantep’in ünlü baklavasını tanıtmayı bir görev edinmiş. Hatta Montenegro’daki büyükelçilik törenlerinden üniversitelere kadar, dünyanın birçok köşesinde baklavayı tanıtmak için çalışıyorlar. Gaziantep’e döndüklerinde ise hemen tezgahlarının başına geçip ürünlerini hazırlamaya devam ediyorlar.

Hem Yerel Hem de Global Bir Marka

Çelebioğulları sadece bugünü değil, yarını da planlayan bir aile şirketi. Gelecek kuşaklara bu mesleği öğretmek için bir çıraklık sistemleri bulunuyor. Kardeşler, çocuklarının eğitimlerine çırak olarak başlamalarını teşvik ediyor.

Böylece Çelebioğulları, bu sanatı meslek olarak öğrenen ve dünyanın dört bir yanında bu işi yapabilecek yeni ustalar yetiştiriyor.

Sonuç olarak, Çelebioğulları baklavanın sanatı ve kültürel mirasını bozmadan, nesilden nesle aktararak hem yerel hem de global bir marka olmayı başarıyor. Tüm dünyaya bir dilim mutluluğu tattırmayı amaçlayan bu işletme, Gaziantep’in en değerli hazinelerinden biri olarak öne çıkıyor.

Sosyal Medya'da Paylaşın